Autor Wątek: Thorgal od Hachette (edycja 2024)  (Przeczytany 109807 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: Thorgal od Hachette (edycja 2024)
« Odpowiedź #630 dnia: So, 23 Listopad 2024, 21:51:45 »
Ja, gdybym przeczytał x tomów jakiejś serii i by mi się podobały, po prostu przeczytałbym kolejny i zobaczył, czy dalej mi się podoba.

Offline Leszek

« Odpowiedź #631 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 15:59:48 »
Nie zacząłbym tej serii tylko po to by ponownie dostać komiksy, które już mam.  Po Klatce mogę wreszcie oczekiwać że pooglądam coś nowego. Zamierzam zostać z tą serią do końca, no chyba że w pewnym punkcie coś mnie odrzuci. Albo jeśli zaczną dodawać jakieś niezwiązane z Thorgalem prace Rosińskiego, jak ktoś tu sugerował, wtedy definitywnie podziękuje.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #632 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 19:48:59 »
Miałem skończyć z prenumeratą po albumie Klatka, ale podoba mi się to wydanie. Wciąż się waham, a pewnie tomy 24 i 25 dotrą do mnie po weekendzie. Nie czytałem nigdy Thorgala po tomie Strażniczka Kluczy, więc wszystko co jest potem do Klatki to dla mnie nowość. Psuć sobie wrażenia i czytać dalej? Naprawdę aż tak źle jest potem?
Poczekaj jeszcze do grudnia, z kolejną przesyłką powinien być ostatni bonusowy album z nowym kolorowaniem, który w razie czego możesz sprzedać i sfinansuje Ci dwa te tomy regularne. Dalej nie zawsze jest fatalnie, zazwyczaj po prostu bardzo przeciętnie. Na pewno na poziom cyklu Qa czy Alinoe nie ma co liczyć, bo to już zupełnie nie ta liga.

Offline Crono

« Odpowiedź #633 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 21:48:26 »
Faktycznie, zapomniałem o tym trzecim dodatkowym tomie. Poczekam. Swoją drogą, jak czytałem jako dziecko Thorgala w latach 90-tych to moje ulubione albumy to były te z cyklu Qa, Czarna galera i Łucznicy. A po latach stwierdzam, że Władca Gór i Wilczyca zjadają resztę na śniadanie. To naprawdę fantastyczne albumy i aż dziwię się że przy premierze Władcy Gór ponoć krytykom i czytelnikom ten album nie przypadł do gustu.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #634 dnia: Nd, 24 Listopad 2024, 22:20:53 »
Też się dziwię, bo "Władca gór" to mój ulubiony album obok "Alinoe".

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #635 dnia: Wt, 26 Listopad 2024, 19:29:35 »
Miałem skończyć z prenumeratą po albumie Klatka, ale podoba mi się to wydanie. Wciąż się waham, a pewnie tomy 24 i 25 dotrą do mnie po weekendzie. Nie czytałem nigdy Thorgala po tomie Strażniczka Kluczy, więc wszystko co jest potem do Klatki to dla mnie nowość. Psuć sobie wrażenia i czytać dalej? Naprawdę aż tak źle jest potem?

Jak startowała kolekcja to również Klatka miała być moim finis i ostatecznym pożegnaniem z serią, no ale jak już ją nabyłem... to jednak nie. Lecę z całym Van Hammem. Nawet to niesławne Królestwo pod piaskiem, żeby się przekonać, czym ten tom zasłużył sobie na miano najgorszego w serii.

Offline misiokles

« Odpowiedź #636 dnia: Wt, 26 Listopad 2024, 19:58:40 »
Królewsko pod piaskiem już nie jest najgorszym tomem serii - przebił go Aniel (tom 36).

Offline sokratesik

« Odpowiedź #637 dnia: Śr, 27 Listopad 2024, 01:24:06 »
Potem jest tak źle, że kolejne tomy są jednymi z najlepiej sprzedających sie komiksów w tytm kraju ;)
Oczywiście faktem jest odcinanie kuponów, ale mnóstwo ludzi ma różne wrażenia z dalszych tomów. Pytanie jest zasadnicze - czy jesteś gościem poruszającym się w schematach, czy potrafisz wyjść poza schemat? Bo wg mnie można w kolejnych tomach odkryć wiele dobrego i dalej dobrze się bawić. No i jeśli lubisz sztukę - to sztuka przez duże S jest dopiero w albumach malowanych (nie rysowanych) przez Rosińskiego. Tom 29 był dla mnie czymś tajkim WOW, otwierałem oczy, że ktoś z komiksu potrafi zrobić malarskie dzieło sztuki. No, nie do końca , bo wcześniej czytałem/oglądalem "Western". W każdym razie te malowane albumy Rosińskiego to dla mnie jedne z najlepszych komiksów w historii tej sztuki.
« Ostatnia zmiana: Śr, 27 Listopad 2024, 01:27:24 wysłana przez sokratesik »

Offline tomsawyer

• Polubień: 321
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #638 dnia: Śr, 27 Listopad 2024, 08:25:27 »
Tak, jak odłamy chrześcijaństwa ustaliły sobie kanon pisma, tak tutaj orzekamy, na którym tomie skończył się Thorgal. Dla mnie osobiście, na ten moment, na Wareg Ozur. Czekam mam kolejne tomy, nie zapominając że jest to czysta rozrywka dla młodego czytelnika.
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline Leszek

« Odpowiedź #639 dnia: So, 07 Grudzień 2024, 17:02:33 »
Tak, jak odłamy chrześcijaństwa ustaliły sobie kanon pisma, tak tutaj orzekamy, na którym tomie skończył się Thorgal.
Ja doczytałem do Wilczycy, bo to był ostatni tom Orbity. Potem Korona wydała Strażniczkę Kluczy w twardej oprawie. Pamiętam że nie pasowało mi to do kolekcji, zastanawiałem się czy będzie Strażniczka na miękko. Korona potem zaczęła wydawać Thorgale od początku, na twardo, co mnie zirytowało, nie chciałem kupować wszystkiego od początku.
Kilka lat później zacząłem kupować miękkie wydania Egomotu. Skończyłem czytanie na Klatce, nie była to jakaś moja decyzja, w tym czasie pojawiły się w moim życiu pewne zawodowe, a także prywatne problemy, i nie miałem głowy do Thorgala.
Gdy moje życie wyszło na prostą, myślałem o Thorgalu, chciałem poznać dalsze przygody, spin-offy etc. Ale raczej niezbyt entuzjastyczne opinie o późnych Thorgalach sprawiły że nie bardzo mi się spieszyło. Czekałem na wydanie zbiorcze.
Na kolekcję Hachette, wstyd się przyznać, zapisałem się po pijanemu. Następnego dnia coś mi się kołatało, chciałem sprawdzić czy rzeczywiście wydaje Hachette, czy może mi się śniło. Nie było czasu, a potem zapomniałem.  Link z poczta emonitoring przypomniał mi że coś takiego klikałem. Zobaczymy. Dziś przeglądając stare komiksy uświadomił mi że kupiłem Thorgale do " Ja, Jolan" ale nigdy nie znalazłem czasu czasu by je przeczytać. W każdym razie czytając dwa ostanie tomy Arachnea i Zaraza nie miałem żadnych wspomnień bym to kiedyś wcześniej widział.