Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 554878 razy)

Offline Szekak

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #3060 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 19:12:09 »
Ryzykowna teza. ;D

Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #3061 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 20:01:36 »
akurat deep nie zgadzam się z tobą. mogę dać przykład luwru, który właśnie najlepiej się zwiedza w 3 dni. oczywiście trzeba mieć taką możliwość. ze względu na skalę tego muzeum w jeden dzień własciwie można pośpiesznie się przelecieć po wszystkich salach. drugiego dnia wiesz już co tam jest i szukasz tego co cie interesuje, 3 dzień możesz pośwęcić tylko na to co ci się wyjątkowo podoba. gwarantuję że takie zwiedzanie zostawia po sobie ślad.

zresztą ja jestem z teamu który woli obejrzeć po raz 50ty aliena albo gwiezdne wojny niż jakiegoś średniaka z netfixa. z komiksami to samo, często wracam do ulubionych. wole czytać kolejny raz dkr niz męczyć się z ongoingiem batmana itd.

Offline Komediant

« Odpowiedź #3062 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 20:47:41 »

No i nie przesadzajmy, Rosiński to przede wszystkim sprawny rzemieślnik (i chyba sam nie rości sobie innych tytułów), dzieła tworzone z czystej potrzeby artystycznej ekspresji to skromny ułamek jego twórczości i mimo wszystko nie prezentują takiego poziomu oryginalności żeby podchodzić do tego na kilka razy. Takie pielgrzymowanie na jego wystawę to prawie zawsze wyraz zajawki komiksowej, a nie malarskiej.

Rosiński to przede wszystkim wybitny komiksiarz, jego prace, zwłaszcza z jego najlepszego okresu, lat  osiemdziesiątych, to mistrzowstwo komiksowej narracji, klimatu, koloru. Absolutna europejska czołówka. Orginalne plansze to najlepsza okazja przyjrzenia się warsztatowi z bliższa.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #3063 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 21:24:41 »
mogę dać przykład luwru, który właśnie najlepiej się zwiedza w 3 dni
Twoja metoda nie jest zła - przeciwnie, uważam, że jest bardzo dobra.
Po prostu wydaje mi się, że w odniesieniu do jednego twórcy grafiki w pewnym sensie użytkowej dla niektórych może być czymś nadmiernym. Chyba, że tak jak Komediant chcesz spojrzeć na to z perspektywy warsztatu komiksowego, tu już jest więcej materiału do analizy.

Tak czy inaczej, ważne, że miałeś z tego frajdę i za każdym razem coś z tego wyniosłeś (byle nie eksponaty). :)

Jak wystawa zawita gdzieś bliżej mnie, też się z chęcią wybiorę po Waszych rekomendacjach.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #3064 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 21:26:57 »
na wystawie widać że jest także wybitnym ilustratorem i niezłym malarzem. zresztą jak ktoś lubi np szninkla i ogląda te plansze to widać co było poprawione, zamalowane, wyrastrowane. jak ktoś lubi szkice, artist edition itd to na tej wystawie wszystko było. żbik, thorgal, szninkiel, yans, skarga, western, skarbek i mnóstwo wcześniejszych rzeczy. jest nawet plansza z pokazem mocy dla le lombard.

Offline Deg

« Odpowiedź #3065 dnia: Śr, 11 Wrzesień 2024, 21:45:18 »
I super, że poszły. Gdybym miał czas też bym poszedł. Każdemu jego chrumkanie. Po prostu nieładnie cisnąć po gościu, bo z jakichś powodów nie było go stać i/lub wybrał inną formę rozrywki.
A Ty znowu szukasz sensacji  ::) Nikt go nie cisnął, za to on znów przemycił info, że kolekcje wszystko mu zastąpią  ;)
This is my truth, tell me yours.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #3066 dnia: Cz, 12 Wrzesień 2024, 09:40:10 »

Valérie Mangin zdradziła plany na kontynuację Thorgal Sagi. Wraz z Christophe Bec ukończyła już album Bogini Bursztynu (La déesse d’ambre), którego akcja umiejscowiona jest pomiędzy Upadkiem Brek Zarith a Alinoe. Teraz zabierają się za album Brytania (Britannia). Tym razem rzecz się ma dziać po Wendigo i być utrzymana w bardziej "realistycznym i barbarzyńskim" stylu Louve.

https://www.valeriemangin.com/2024/09/09/britannia-mon-deuxieme-thorgal-saga/
Batman returns
his books to the library

Offline JanJ

« Odpowiedź #3067 dnia: Cz, 26 Wrzesień 2024, 06:54:28 »
Jest 1997. W alternatywnej rzeczywistości Grzegorz Rosiński kończy prace nad albumem "Klatka", który po namyśle z Van Hammem, staje się ostatnim albumem serii. Potem swój cenny czas i talenty przeznaczają na zupełnie inne projekty ;)

Offline adi90a

« Odpowiedź #3068 dnia: Wt, 08 Październik 2024, 16:37:14 »
Mam takie szybkie pytanko.
Czy Egmont robi też dodruki w miękkiej oprawie czy tylko w twardej?

Ostatnio zachciało mi się przeczytać serię Kriss de Valnor i ze względu na koszty oraz ilość miejsca skłaniałem się ku miękkiej ale widzę, że ostatni dodruk tomu 1 to tylko twarda oprawa. Mieszanie opraw czy wydań nie wchodzi w grę, więc jak już coś zacznę kupować to chciałbym się tego trzymać.   

Offline Death

« Odpowiedź #3069 dnia: Wt, 08 Październik 2024, 17:19:53 »
Tylko twarda.

Offline Anna

« Odpowiedź #3070 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 07:21:04 »
Byłem dziś drugi raz na wystawie Rosińskiego - pierwszy raz w Łodzi, tym razem w Warszawie. Kilka przemyśleń na szybko. W Warszawie wystawa została rozstawiona na większej powierzchni, dzięki czemu ludzie aż tak się nie tłoczyli jak w Łodzi. Z drugiej strony momentami wystawa była tematycznie pomieszana, tzn. np. część Fantastycznej podróży była na jednej ścianie, potem na tej samej komiksy z Tintina, a na kolejnej plansze znowu z Fantastycznej podróży. Szninkiel też był rozstrzelony. Miejscami brakowało podpisów i było kilka literówek. Nadal też nie dodano jaką techniką Rosiński wykonał daną grafikę/obraz. Wydaje mi się, że w porównaniu do Łodzi było kilka nowych szkiców w takich poziomych gablotach i chyba dwa duże rysunki, takie retrospektywne czarno-białe, ale na 100% nie jestem pewien.

Najfajniejsze z tego wszystkiego było małe pomieszczenie, w którym wyświetlano trzy krótkie filmy o Rosińskim (rozmowa Rosińskiego z Van Hamme'm, malowanie okładki do Kah Aniela, i stary film TVP na podstawie komiksu Przybysze). Zdecydowanie polecam ten z rozmową między Rosińskim a Van Hamme'm - nagrany przez Piotra Rosińskiego chyba w domu Van Hamme'a już po tym jak ten ostatni zrezygnował z dalszego tworzenia Thorgala. Interakcja między oboma twórcami, wspomnienia i żarty - bezcenne. Aż kilka razy się zaśmiałem. Mistrzostwo świata.

Wystawa tylko do niedzieli. Kto nie był to polecam zamiast MFKiG.

Byłam, widziałam. To była wspaniała wystawa ! Niezwykłe, przepiękne prace Pana Rosińskiego !

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3071 dnia: Śr, 09 Październik 2024, 11:33:18 »
Zdecydowałem się kupić Shaigana czyli 3 tom Thorgal Sagi. Akurat Kolekcja doszła do tego punktu w czasie, że taka opowieść pasuje mi do Piętna Wygnańców i Korony Ogotaja. Znaczy ja podejrzewam, że za te 2 lata w ramach rozszerzenia ten komiks trafi też do Kolekcji Hachette. I początkowo chciałem pożyczyć go, pytając innych forumowiczów z Warszawy, czy by byli tak mili. Ale skoro w miękkiej okładce to kosztować mnie będzie jakieś 27 zł, uznałem, ze nie ma sensu robić takich podchodów.

Wkurza tylko to, że premiera za ponad 2 tygodnie i nie zmieściło się to do mojego podstawowego październikowego zamówienia.

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #3072 dnia: So, 19 Październik 2024, 22:35:40 »
Mi się 1 tom Sagi akurat dziwnym trafem skorelował z Władcą Gór i Aaricia, bo nie posiadałem tych tomów fizycznie, uważając, że są mało istotne jako historie poboczne. Nie dawało mi spokoju, gdzie była mowa o pierścieniu Uroborosa, a słabo kojarzyłem Władcę, więc wziąłem go od Hachette i nie żałuję. Przez te opinie na forum podarowałem sobie prawie Wendigo, który również bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Pomimo, że faktycznie jakbym gdzieś już to widział, historia jest bardzo spójna i przemyślana i czytało mi się to z ogromnym zaciekawieniem, chociaż wiadomo, że to tylko dopełnienie, które nic nie zmieni i to ten minus sagi, a plusem jest, że skłania do powrotu do głównej serii.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #3073 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 10:09:21 »
Ja bardzo lubię motyw pętli czasowej, więc dla mnie Władca Gór jest świetnym i obowiązkowym tomem do przeczytania. Ale zgodzę się, że jakby Gwiezdne Dziecko i Aaricię połączyć chociaż w jeden tom, to by się nic nie stało. Ja nie lubię prequeli.

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #3074 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 22:00:24 »
...motyw pętli czasowej kojarzył mi się w Thorgalu z Koroną Ogotaia, Władca jakoś mi umknął, może dlatego, że nie był zbyt powiązany z innymi tomami. Te prequele dobrze zostały wykorzystane właśnie w Żegnaj Aaricio., chociaż Władca... to nie prequel a raczej spin-off.