Autor Wątek: Thorgal  (Przeczytany 571522 razy)

Offline JanJ

Odp: Thorgal
« Odpowiedź #1935 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 14:58:19 »
Ja to żałuję, że więcej takich "luźnych" zdjęć nie pojawiło się w monografii Rosińskiego  ;D

Offline Death

« Odpowiedź #1936 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 15:53:35 »
Daj Boże, żeby każda seria rozpoczęła zjazd takim albumem jak Strażniczka kluczy. Większość serii nigdy do poziomu Strażniczki, Słonecznego miecza, Niewidzialnej fortecy i Tetralogii Shaigana nie doskoczyła nawet w swoim prime time'ie.
« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Wrzesień 2021, 16:31:22 wysłana przez Death »

Offline death_bird

« Odpowiedź #1937 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 16:18:12 »
Co w niczym nie zmienia faktu, że seria "Thorgal" zaczęła zaliczać zjazd jakościowy.
A to, że inni lokują się jeszcze niżej to chyba żadne usprawiedliwienie.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #1938 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 16:26:06 »
Przyjmijcie po prostu tą prostą prawdę, że Thorgale pogorszyły się tak naprawdę dopiero po 23 albumie, nie po 16. 8) 8) 8)

Offline Death

« Odpowiedź #1939 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 16:31:51 »
Przyjmijcie po prostu tą prostą prawdę, że Thorgale pogorszyły się tak naprawdę dopiero po 23 albumie, nie po 16. 8) 8) 8)
Tak!!! A nawet po Błękitnej zarazie :D

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1940 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 16:36:37 »
Nie no, w Błękitnej Zarazie książę Zarkaj trafiając jako niemowlę do tych karłów nauczył ich wytwarzania broni. Skoro scenarzysta klasy van Hamme'a popełnia takie podstawowe błędy (których było jeszcze parę) to już świadczy, że coś jest mocno nie tak.

Offline Death

« Odpowiedź #1941 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 16:40:07 »
Ja wiem, ja wiem. Ale mam ogromny sentyment do Arachnei i Zarazy. Wkurzyło mnie dopiero Królestwo pod piaskiem.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1942 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 16:40:30 »

"Prosta prawda" (którą każdy ma swoją ;) ) jest raczej taka, że po "Wilczyca' seria zaliczała kolejne, coraz to niższe stopnie i okres 17-23 będąc lepszym od 24-29 (i tak dalej) jest jednak słabszy niż 1-16. Taki powolny trend spadkowy z coraz niższymi dołkami. ;)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1943 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 16:47:05 »
Ja wiem, ja wiem. Ale mam ogromny sentyment do Arachnei i Zarazy. Wkurzyło mnie dopiero Królestwo pod piaskiem.

Ja w zasadzie też, to chyba były pierwsze tomy wychodzące na bieżąco po nadrobieniu zaległości od Piętna wygnańców w górę jeśli dobrze pamiętam. No i szczytowy okres Grażyny Kasprzak, kolory są przepiękne w tych tomach.

Offline Death

« Odpowiedź #1944 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 17:01:58 »
Jak wychodziło Piętno wygnańców jakoś w 1999 roku ja i nie tylko ja nie byliśmy świadomi, że po Wilczycy wyszły jeszcze kiedyś 3 albumy. Strażniczka jeszcze, niektórzy wiedzieli, że Korona wydała. Ale Słoneczny miecz i Niewidzialna forteca z Egmontu to nie wiem gdzie były dystrybuowane, bo na pewno nie w moich okolicach. Nawet jak wyszło Piętno i kolejne to nie rozumiałem dlaczego była 2-albumowa dziura.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1945 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 17:08:23 »
Ja do Wilczycy wszystko czytałem w bibliotece, o Strażniczce Kluczy słyszałem (już WAK wtedy był ale się jakoś inaczej nazywał, swoją drogą wyleciało mi z głowy jak), były tam przykładowe plansze nawet, które znałem na pamięć. Słoneczny miecz mój kolega miał i też go czytałem milion razy, ale Niewidzialna forteca to był jakiś totalny biały kruk, nawet w Warszawie tego nigdzie nie było a znałem chyba wszystkie miejscówki z komiksami (co ciekawe najwięcej było poza Centrum Komiksu w pawilonach na wszelkiej maści dworcach, szczególnie na Centralnym).

Online Martin Eden

« Odpowiedź #1946 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 17:16:47 »
Ja do Wilczycy wszystko czytałem w bibliotece, o Strażniczce Kluczy słyszałem (już WAK wtedy był ale się jakoś inaczej nazywał, swoją drogą wyleciało mi z głowy jak), były tam przykładowe plansze nawet, które znałem na pamięć. Słoneczny miecz mój kolega miał i też go czytałem milion razy, ale Niewidzialna forteca to był jakiś totalny biały kruk, nawet w Warszawie tego nigdzie nie było a znałem chyba wszystkie miejscówki z komiksami (co ciekawe najwięcej było poza Centrum Komiksu w pawilonach na wszelkiej maści dworcach, szczególnie na Centralnym).

serwis-komiksowy.pl :)
Cóż za czasy. Nawet mieli swój newsletter.
Słoneczny miecz nabyłem w księgarni wojskowej na Krakowskim Przedmieściu (przy hotelu Europejskim). Co ciekawe, na górze mieli tam angielskojęzyczne komiksy z Obcym. Ciekawa to była księgarnia.
Niewidzialną Fortecę widziałem u gościa na straganie na Świętokrzyskiej - komiksy z łóżka polowego, co to w ogóle było, skąd oni to brali? :) No, ale przynajmniej się pamięta te przeloty po mieście...

Offline tuco

« Odpowiedź #1947 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 18:34:10 »
serwis-komiksowy.pl :)
Cóż za czasy. Nawet mieli swój newsletter.
Słoneczny miecz nabyłem w księgarni wojskowej na Krakowskim Przedmieściu (przy hotelu Europejskim). Co ciekawe, na górze mieli tam angielskojęzyczne komiksy z Obcym. Ciekawa to była księgarnia.
Niewidzialną Fortecę widziałem u gościa na straganie na Świętokrzyskiej - komiksy z łóżka polowego, co to w ogóle było, skąd oni to brali? :) No, ale przynajmniej się pamięta te przeloty po mieście...
Strażniczka Kluczy - Gliwice, Zwycięstwa, księgarnia
Słoneczny Miecz - Kraków, Karmelicka, stragany
Niewidzialna Forteca - Katowice, budka na PKP
ani jednej sztuki nie widziałem w mojej rodzinnej wsi (100-200 tys.)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1948 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 18:40:12 »
Zazdroszczę, Niewidzialnej fortecy wówczas nawet w Bibliotece Narodowej nie było, członek mojej rodziny tam pracował i czytałem co się dało.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1949 dnia: Cz, 30 Wrzesień 2021, 18:56:33 »
słoneczny miecz i forteca walały się na kopy w markecie billa na mokotowie. na ursynowie tez wszyscy mieli ten komiks.