Autor Wątek: Świat Akwilonu  (Przeczytany 12409 razy)

Offline Ragnar

Odp: Świat Akwilonu
« Odpowiedź #30 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 20:58:35 »
Kumpel podrzucił mi dziś do przeczytania komiksy ze Świata Akwilonu i mam pytanko do czytających - czy jest jakaś zalecana kolejność czytania między seriami, czy wsio równo? Plus czy mogę to podsunąć do czytania 13-letniemu synowi, czy raczej nie na jego wiek?

Offline Saruman

« Odpowiedź #31 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 21:19:39 »
Ja jak na razie przeczytałem Elfy 1-3, Krasnoludy 1-2, Orki i gobliny 1. Na ten moment kolejność czytania dowolna, zarówno w danej serii jak i pomiędzy nimi, ale nie wiem jak będzie później. Tzn. na pewno czytać po kolei wewnątrz serii, bo później mają być rozwijane wątki z wcześniejszych tomów, ale nie wiem czy doszliśmy już do tego etapu czytając to co zostało wydane w Polsce.

Co do pytania o wiek, to jest trochę nagości, krwi, przemocy itd, ale nie znam się na takich klasyfikacjach to nie podpowiem.

Offline Saruman

« Odpowiedź #32 dnia: Pt, 31 Maj 2024, 14:43:34 »
Dokładnie rok temu (31.05.2023) zadebiutowały u nas komiksy ze Świata Akwilonu. :)

Tak prezentuje się 19 tomów, czyli wszystkie, które dotychczas się ukazały:

Są to:
- Orki i gobliny 1-3,
- Krasnoludy 1-6,
- Elfy 1-8,
- Magowie 1-2.
Szybko zleciało i już ładna ilość się robi. Najbliższa premiera to kolejne Elfy - w czerwcu (12.06).

Przypomnę również, że zapowiedziana została kolejna seria w ramach tego uniwersum - Ziemie Ogona.

« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Maj 2024, 15:28:26 wysłana przez saruman »

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #33 dnia: Pt, 31 Maj 2024, 16:39:16 »
Czytałeś wszystkie? Opowiesz coś?

Ja mam tylko 2 pierwsze tomy elfów i 2 pierwsze krasnoludów. Elfy były słabawe. Krasnoludy trochę lepsze, ale chyba i tak lepiej bawiłem się przy starym CrossGenie.

Offline Marticos22

« Odpowiedź #34 dnia: Pt, 31 Maj 2024, 17:27:13 »
Mnie osobiście podoba się całkiem ok, nie spodziewałem się jakiejś intrygi z Gry o tron, klimatem bardziej przypomina grę Dragon Age. Jedyna obawa to, że Egmont przerwie wydawanie...

Offline Saruman

« Odpowiedź #35 dnia: Pt, 31 Maj 2024, 19:14:07 »
Czytałem wszystkie poza 3 najnowszymi.
W miarę podobny poziom utrzymuje się we wszystkich tomach (wg mnie). Mi te komiksy fabularnie się podobają, nawet bardzo, ale jak przez kilka pierwszych nie podejdzie, to mogą one po prostu nie być dla danej osoby. Ja bym dał szansę i przeczytał więcej niż 4 tomy, zwłaszcza że są dość tanie więc nie boli dorzucić do koszyka na próbę. Warto spróbować z Orkami i goblinami - czyli tymi "złymi" tego świata, Magowie to też fajna historia. Sięgając po kolejne tomy można zauważyć różnice między poszczególnymi rasami, ich tradycje, zwyczaje, kulturę. Rozkwit/upadek. Życie np. czarnego elfa jest drastycznie inne niż niebieskiego, czy półelfa.

Według mnie podczas lektury czuć epickość i wielkość tego świata. Bohaterowie umierają, są różne zwroty akcji, są oni tylko pionkami na planszy całych państw/rodzin/klanów i ich intryg. Nawet jeśli fabuła danego albumu jest skupiona na jednym bohaterze i np. jego życiu, to poprzez taką historię poznajemy również elementy tego świata - np. zasady panujące w danym klanie, ugrupowaniu czy państwie.   

Lektura komiksów ze Świata Akwilonu działa na mnie relaksująco, podobnie jak np. Usagi Yojimbo (choć to oczywiście coś zupełnie innego). Chwytam za nie zawsze jak nie mam pomysłu co przeczytać, albo jak chcę sobie zrobić przerwę od jakiejś innej serii/superbohaterów. 

Offline Comzilla!

« Odpowiedź #36 dnia: Nd, 02 Czerwiec 2024, 16:45:12 »
Ja jestem na bieżąco ze wszystkimi seriami.

Jak dla mnie są to bardzo fajne komiksy fantasy przygodowe, takie niezobowiązujące. Czasami nawiązują do siebie, czasem jakaś postać się powtarza, ale są to raczej pojedyncze, niezależne historie.

Najlepiej jak dotąd oceniam serie Orki i Gobliny oraz Krasnoludy.

Poleciła bym Ci drugi tom Orków i Goblinów i czwarty tom Krasnoludów. Te na razie oceniam najwyżej, albo po prostu najbardziej mi się podobały.   ;D

Najsłabiej na razie dla mnie Magowie, ale to może być spowodowane tylko dwoma tomami. Przedtem najsłabiej oceniałam Elfy, ale po tylu tomach trafiłam na takie które oceniałam wyżej. Magów na razie jest po prostu mało i obie historie mi nie podeszły za specjalnie. Czekam na jakiś nekromantów.
Mój kanał na YT Comzilla!

Offline dreamer36

« Odpowiedź #37 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 14:26:47 »
Też mam komplet i też wszystko przeczytałem. Dla mnie ogólnie na plus - taka seria mi siedzi idealnie - czytam sobie jeden tom miesięcznie (jak jest jakiś lepszy to mi żal, że nie wydają już dwóch na miesiąc), ogólnie rysunki są ok, czasem nawet bardzo dobre.

Z fabułami jest różnie - raz jest bardzo dobrze, raz jest dostatecznie (jakichś totalnych dramatów nie uświadczyłem). Dla mnie najlepsze serie to Orki i Gobliny oraz Magowie (obie historie mi siadły, a do tego 10 lat magiem w World of Warcraft robi swoje :P ). Nie mniej kilka tomów Elfów bardzo mi się podobało, a za najbardziej nierówne uważam Krasnoludy (są perełki, ale są też mega totalne nudy).

Ja kupuje cały czas, czytam na bieżąco i czy poleciłbym tą serię z czystym sumieniem? Polecił tak, z czystym sumieniem nie. Ja dostaję to, na co liczyłem - długą serię, wydawaną w równych odstępach czasu, nie obciążające budżetu, co najmniej nieźle rysowane, w większości z co najmniej dobrą fabułą (ale tutaj są wyjątki zarówno na plus jak i minus) idealne na szybkie przeczytanie w wolnej chwili.

Zaczynają się pojawiać coraz częstsze nawiązania, co zmusza mnie do zerkania do poprzednich tomów, bo z niektórych niewiele zostało w głowie. Z przyjemnością zasiądę do kolejnej serii z tego świata, a najbardziej to nie mogę się doczekać pełnokrwistego crossovera w tym świecie (ale do tego jeszcze kawałek).

Offline rapr

« Odpowiedź #38 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 14:57:20 »
Ja mogę tylko potwierdzić to, co pisali poprzednicy! Lektura jest zawsze bardzo fajna, poziom fabuł raczej niezły, niekiedy ze skokami w obie strony (żeby nie być gołosłownym - na minus "Elfy: Kryształ Leśnych Elfów" - tu głównie "dziwna" relacja głównych bohaterów. Na plus - oba tomy Orków i Goblinów - pierwszy miał naprawdę ciekawą akcję, drugi utrzymany w formie "heist movie", co czytało się świetnie).
Nie sposób nie zgodzić się również z pochwałami dla rysunków - tu jest dość równo i ja oceniam to na plus. Te komiksy są dość "ciężkie" w dymki, mają sporo tekstu. Są strony, które mają bardzo dużo czytania w bardzo wielu kadrach. Sprawia to, że zaskakująco długo czyta się pojedynczy tom. Na szczęście są też takie, gdzie mamy ładne rozkładówki :) I nie traktuję też tego jako minus, tekst nie służy tam do opisu obrazków.

Ech, no i narobiłem sobie ochoty na najnowszy tom dziś wieczorem :)

Offline Benson

« Odpowiedź #39 dnia: Pn, 03 Czerwiec 2024, 20:14:28 »
A to się jakoś łączy/przeplata? Czy każdy tom to jest osobna historia, którą można czytać niezależnie od pozostałych?

Offline Saruman

« Odpowiedź #40 dnia: Pt, 07 Czerwiec 2024, 12:20:41 »
Odpowiadając na pytania - w kontekście wszystkich serii (Krasnoludy, Elfy, Orki itd.) - jest to jeden świat, więc wydarzenia w mniejszym czy większym stopniu dotykają każdego, a przynajmniej daną część świata/region w którym się odbywają. Na przestrzeni różnych tomów pojawiał się pewien wątek, który może być takim właśnie dużym zdarzeniem - zagrożeniem na skalę całego świata i prawdopodobnie zobaczymy więcej wraz z kolejnymi historiami. Drobne wydarzenia też mają jakiś wpływ na świat np. jeśli jakaś twierdza/miasto zostanie zniszczone, to gdy bohaterowie innej serii do niego dotrą, to zastaną je w takim właśnie stanie.

Najwięcej kontynuacji występuje w obrębie danej serii, głównie dla danych ras (kolorów skóry) w przypadku Elfów i bractw w przypadku Krasnoludów. Trzeba jednak pamiętać, że zarówno Elfy jak i Krasnoludy posiadają po 5 takich podserii. Np. Elfy tom 5 to historia dotycząca czarnych Elfów i następne wątki wspomnianych pojawią się w tomie 10, następnie 15, 20 itd. Oczywiście występują oni "gościnnie" na łamach innych serii, bo żyją w tym samym świecie. Oznacza to więc, że bezpośrednia kontynuacja tomu 2 Krasnoludów jeszcze się nie ukazała, bo będzie to tom 7.

Często fabuła kolejnego tomu podserii jest bezpośrednią kontynuacją poprzednika, lub rozwija pewne wątki w nim rozpoczęte. Ale nie tylko - jeden z tomów Orków i goblinów mocno dotyczy jednego z miejsc, które mogliśmy dobrze poznać w jednym z tomów Elfów i znając go, można dostrzec pewne ciekawostki i spojrzeć z szerszej perspektywy na wydarzenia.

Poszczególne tomy są jednak pisane w taki sposób, że właściwie można chwycić za dowolny i nie pogubimy się.