Autor Wątek: Sędzia Dredd  (Przeczytany 55006 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: Sędzia Dredd
« Odpowiedź #225 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 23:21:12 »
1. Young Death: Boyhood of a Superfiend

Gdzie umieścić: pasowałaby jako dodatek do Tomu 3, w którym Mroczni Sędziowie pojawiają się po raz pierwszy w historii "Judge Death".

2. Megalopolis

Gdzie umieścić: do Tomu 1, dając czytelnikom od razu pełen kontekst historyczny. Alternatywnie, mogłaby być osobnym albumem specjalnym w dowolnym momencie.

3. Judge Anderson: Hour of the Wolf

Gdzie umieścić:  po Tomie 14 (w którym znajduje się "Necropolis"). Jako materiał uzupełniający do Tomu 15 lub 16.

4. Judge Anderson: Satan

Gdzie umieścić: po Tomie 17, w którym znajduje się "Judgement Day". Jako dodatek do Tomu 18.

To jeszcze spytaj AI jak zbudować wehikuł czasu, żeby Ongrys mógł to umieścić w już dawno temu wydanych tomach :P

Offline komiks

« Odpowiedź #226 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 23:47:48 »
To jeszcze spytaj AI jak zbudować wehikuł czasu, żeby Ongrys mógł to umieścić w już dawno temu wydanych tomach :P
Po co tym spamujesz? Było już wyjaśnione, że są błędy.
Z tego co napisałem istotne w kontekście pytania Ongrysa wydają się 2 rzeczy:

Young Death: Boyhood of a Superfiend
Judge Anderson: Hour of the Wolf

I fajnie gdyby ktoś się do nich odniósł merytorycznie.

A wiesz co jest najlepsze w tych postach? Nie powstały dzięki AI, tylko czytaniu komiksów i zwykłemu przeszukaniu sieci ;)

Zasadniczo to mam problem jak to jest z Judge Dredd Megazine bo on później pojawia się KA, ale nie wiem do końca o co chodzi z poszczególnych numerami/oznaczeniami. Zresztą z tego co się orientuje było kilka edycji Judge Dredd Megazine. Tu już musiałaby się wypowiedzieć osoba, która siedzi bardziej w temacie.
No spoczko, ale ja też czytam Internet i mnóstwo ludzi ma problem nie tylko z numeracją ale też zrozumieniem jak się mają historie w Judge Dredd Megazine, 2000 AD, Complete Case Files i Restricted Files do siebie na wzajem.

Znalazłem taki treściwy opis Judge Dredd Megazine, jeśli to prawda to nieźle zakręcone. W tym magazynie było już dosłownie wszystko.

https://britishcomics.fandom.com/wiki/Judge_Dredd_Megazine
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #227 dnia: Pt, 04 Lipiec 2025, 07:40:17 »
No spoczko, ale ja też czytam Internet i mnóstwo ludzi ma problem nie tylko z numeracją ale też zrozumieniem jak się mają historie w Judge Dredd Megazine, 2000 AD, Complete Case Files i Restricted Files do siebie na wzajem.

Complete Case Files zawierają materiał z 2000 AD czyli tzw. progs o których pisałem wcześniej (np. prog 531-533). W późniejszych tomach KA poza progs dochodzą jeszcze numery Judge Dredd Megazine. Kompletne Akta z tego co rozumiem mają układać chronologicznie przygody Dredda, ale jak widać nie są one kompletne.

Restricted Files zbierają natomiast wszystkie Annuale i Specjale (Winter, Holiday itp.) i nie ma ich w Kompletnych Aktach (przy czym u nas Ongrys nieraz dodaje z nich materiał do KA np. w Kompletnych Aktach 17, bo widział wcześniej, że czegoś zabrakło).

Judge Anderson: The Psi Files - to są KA poświęcone Anderson, w większości (na początku głównie) to powtórka z KA tylko z historiami, gdzie pojawia się Anderson (zawiera zarówno progs z 2000 AD, materiał z Judge Dredd Megazine jak i Specjale).

Jest jeszcze Judge Dredd z IDW - który jest alternatywną wersją Dredda tworzoną na rynek amerykański i nie ma nic wspólnego z wyżej wymienionymi wydaniami. Ma swoje zeszyty, swoje zbiorcze oraz swoje mini serie. Dostaliśmy jedną z nich w postaci Predator vs. Judge Dredd vs. Aliens - Dziel i plącz od Scream Comics.

I mamy jeszcze takie historie jak Bezprawie czy Mroczni Sędziowie. Upadek martwego świata, które są odzielnymi historia osadzonymi w uniwersum Dredda.

Offline gloriadeus

• Polubień: 207
  • JEDNA WOJNA JEST WASZA A DRUGA NIE JEST WASZA
« Odpowiedź #228 dnia: Pn, 14 Lipiec 2025, 12:38:06 »
Czy coś wiadomo o dacie premiery Sędzia Dredd: Kompletne Akta 20?

Offline gloriadeus

• Polubień: 207
  • JEDNA WOJNA JEST WASZA A DRUGA NIE JEST WASZA
« Odpowiedź #229 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 13:49:51 »
Niestety otrzymaliśmy informację z wydawnictwa Ongrys że najnowszy tom Sędziego Dredda ma opóźnienie. Czekają wciąż na wydruk tej pozycji. Nowość powinna dotrzeć do nas w przeciągu 1-2 tygodni. Przepraszamy za opóźnienie. Postaramy się zrealizować wszystkie zamówienia najszybciej jak to będzie możliwe.

Online misiokles

« Odpowiedź #230 dnia: Pt, 22 Sierpień 2025, 21:05:48 »
Mail z gildia.pl

Kontaktowaliśmy się z wydawcą w sprawie premiery Sędzia Dredd - Kompletne Akta 20. Komiks zaraz będzie wyjeżdzał z drukarni. W poniedziałek powinien być wysłany do dystrybutora więc do nas nowość prawdopodobnie dotrze w okolicach środy. Postaramy się zrealizować zamówienia najszybciej jak to tylko będzie możliwe. Przepraszamy za opóźnienia.

Offline roble

« Odpowiedź #231 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 09:55:57 »
Wreszcie dotarł do mnie nowy Dredd..  :)
Tom 19 był w kwietniu 24,  t6 w lutym 25, pół roku minęło i jest następny, ponownie z gratisem,
jestem zadowolony z tempa wydawania, oby tak dalej:)

bonusowy tom, tym razem czarno biały..  :)

kto nie czytał i nie zna Dredda niech bierze w ciemno..
Ongrys rządzi, a SL za odpuszczenie tematu wielki minus..  ;)

Offline Cornelius

« Odpowiedź #232 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 12:41:34 »
I babol gramatyczny na okładce w gratisie.

Offline parsom

« Odpowiedź #233 dnia: Pt, 12 Wrzesień 2025, 13:28:56 »
Fakt, Dredd zamykał z błahszych powodów.

Offline komiks

« Odpowiedź #234 dnia: So, 22 Listopad 2025, 17:09:55 »
Przeczytałem Martwy człowiek bezpłatny egzemplarz dodawany do tomu 20 kompletnych akt. Wow jakie to było dobre, super historia, dobre rysunki, polecam warto kupić ten tom chociażby dla tego zeszytu. Właściwie to jest samodzielna historia, którą można czytać bez znajomości akt.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness