Autor Wątek: Sędzia Dredd  (Przeczytany 59112 razy)

Offline maxim1987

Odp: Sędzia Dredd
« Odpowiedź #210 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 14:53:56 »
jeśli tych historii jest więcej, to może warto zebrać je razem jakiś zbiorczy tom "Sędzia Dredd - Kompletne Akta - historie dodatkowe"
ładniej by to na półce wyglądało, niż te cienkie dodatkowe zeszyty

Offline Piterrini

« Odpowiedź #211 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 15:03:45 »
Gemini 2.5 pro, potem sprawdzone czy dane są poprawne w Perplexity i w Mistral Small 3.
Następnie zredagowane przeze mnie.

Jako materiały dodatkowe załączyłem:
List of Judge Dredd stories in Case Files,
Judge Dredd stories in 2000 AD #2 to 2350,
Judge Dredd stories appearing in the Judge Dredd Megazine, #1 to 475

Plus jeszcze odpytałem, czy te historie pojawiły się na polskim rynku w innych wydaniach. Musiałem ręcznie przekleić linki do komiksów SL na Gildii, bo z jakiś powodów nie znajduje wydań SL.

No ale teraz i tak ktoś to musi sprawdzić ręcznie, ale jest jakiś trop.
Napracowałeś się!
Dobrze że zostawiłeś:
4. Judge Anderson: Satan
◦ Oryginalna publikacja: Judge Dredd Megazine vol. 2, #37-43 (1993)
◦ Autorzy: Alan Grant (scenariusz), David Roach (rysunki)
Bo jak zacząłem czytać to nie spojrzałem kto pisze, a kilku fanów Dredda na forum jest, więc wyglądało na sensowne sugestie premierowych historii do załączenia...
https://studiolain.pl/komiks/sedzia-anderson-oddzial-psi-szambala
Sędzia Anderson: Oddział - PSI. Szambala
(...)
Zawiera:
(...)
Satan
https://en.wikipedia.org/wiki/Judge_Anderson
"Satan", written by Alan Grant, art by Arthur Ranson, in Judge Dredd Megazine (vol. 3) #1–7 (1995)
Na inne nie patrzę bo szkoda czasu, jak @Kadet wskazał - zaznaczaj na początku że to co piszesz to AI...

PS. plus bardziej aktualna (do #2400) lista z drugiego linku cytatu @komiks tutaj:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/56/Index_of_Judge_Dredd_stories_in_British_comic_2000AD.pdf

Offline komiks

« Odpowiedź #212 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 15:56:20 »
Przepraszam wszystkich, sprawdziłem to w modelach AI z różnych kontynentów, a i tak jest połowa źle.

Zweryfikowałem ręcznie.

Satan z sędzią Anderson to jest chyba ten sam, który mamy w Szambali wydany przez SL. Ta opowieść wyszła też osobno jako Essential Judge Anderson: Satan

Megalopolis nie znajduję, ale może ma to inny tytuł, bo coś kojarzę historię.

Young Death: Boyhood of a Superfiend jest.

Judge Anderson: Hour of the Wolf jest.

Judge Anderson: The Doomsday Scenario - jest coś takiego ale chyba nie ma osobnego komiksu, tylko jest to dłuższa historia.

The Fink nie widzę tego w annualu.

Tale of the Dead Man - to jest chyba to co mamy w aktach 14 na początku komiksu, wyszło też jako samodzielny komiks.
« Ostatnia zmiana: Cz, 03 Lipiec 2025, 16:10:41 wysłana przez komiks »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #213 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 17:24:18 »
Patrząc ile razy @komiks tworzył posty z wykorzystaniem AI, a teraz jeszcze miałby to oznaczać w postach to nie wiem czy nie zostanie całkiem uznany za bota, który szaleje na forum 😃

Offline michał81

« Odpowiedź #214 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 19:17:07 »
4. Judge Anderson: Satan
◦ Oryginalna publikacja: Judge Dredd Megazine vol. 2, #37-43 (1993)
◦ Autorzy: Alan Grant (scenariusz), David Roach (rysunki)

To sequel do crossovera "Judgement Day". Jednym z głównych antagonistów był tam zombie-nekromanta Sabbat. Ta historia pokazuje, jak Anderson mierzy się z jego "panem", czyli samym Szatanem (Satanus), który był inspiracją dla Sabbat.

Satan z sędzią Anderson to jest chyba ten sam, który mamy w Szambali wydany przez SL. Ta opowieść wyszła też osobno jako Essential Judge Anderson: Satan
W pierwszym poście nie zgadza mi się rysownik, bo historia z wydanego tomu Szambala rysował Arthur Ranson. To co podajesz w drugim jest tą właśnie historią z wydanie Studia Lain.

jeśli tych historii jest więcej, to może warto zebrać je razem jakiś zbiorczy tom "Sędzia Dredd - Kompletne Akta - historie dodatkowe"
ładniej by to na półce wyglądało, niż te cienkie dodatkowe zeszyty
jestem za takim wydaniem

Offline komiks

« Odpowiedź #215 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 19:46:19 »
Patrząc ile razy @komiks tworzył posty z wykorzystaniem AI, a teraz jeszcze miałby to oznaczać w postach to nie wiem czy nie zostanie całkiem uznany za bota, który szaleje na forum
Głównie wrzucałem opisy niewydanych komiksów ale wtedy zawsze oznaczałem, że to wygenerowane.
Ale możesz zawsze zgłosić do moderacji jako spam generowany przez bota.

Offline michał81

« Odpowiedź #216 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 19:50:18 »
Jeśli dobrze pamiętam, bo kiedyś pisałem już o tym na nieistniejącym forum gildii to wydanie tych dodatkowych historii od Ongrysa jest zawarte w następujących Aktach:
- Sędzia Dredd Sędzia śmierć - KA 3 (prog 149-151) plus KA 6 (prog 224-228)
- Sędzia Dredd Rewolucja - KA 9 (prog 460) plus KA 12 (prog 531-533)
- Sędzia Dredd Krew Satanusa - KA 3 (prog 152-154), Judge Dredd Megazine 214-217 nie zebrane do tej pory w żadnych KA
- Sędzia Dredd: Czyściec - Judge Dredd Megazine #322 nie zebrane do tej pory w żadnych KA
« Ostatnia zmiana: Cz, 03 Lipiec 2025, 21:14:51 wysłana przez michał81 »

Offline komiks

« Odpowiedź #217 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 21:44:57 »
Informacje o dodatkach do kompletnych akt, nadal można znaleźć na FB Ongrysa.
Niestety nie mam żadnego z tych poprzednich, bo kupuję nieregularnie.
Dlatego też jestem za wydaniem tego zbiorczo/ponownie czy jakkolwiek.

Offline michał81

« Odpowiedź #218 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 21:50:12 »
Informacje o dodatkach do kompletnych akt, nadal można znaleźć na FB Ongrysa.
Niestety nie mam żadnego z tych poprzednich, bo kupuję nieregularnie.
Dlatego też jestem za wydaniem tego zbiorczo/ponownie czy jakkolwiek.
Tylko ze pierwszy dodatek (Sędzia śmierć ) obecnie jest wydany w dwóch tomach KA (jak pokazałem powyżej), które można spokojnie kupić. Nie ma sensu powtarzać go w jakiś dodatkowym tomie.
Drugi dodatek na obecną chwilę nie został jeszcze wydane w KA, ale będzie w kolejnych, jak Ongrys będzie kontynuował serię.

Problemem są materiały z Judge Dredd Megazine, które nie są zebrane w KA i to raczej powinno być wydane w jakimś dodatkowym tomie kiedyś, jak uzbiera się tego więcej.

Offline komiks

« Odpowiedź #219 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 22:02:01 »
Tylko ze pierwszy dodatek (Sędzia śmierć ) obecnie jest wydany w dwóch tomach KA (jak pokazałem powyżej), które można spokojnie kupić.
Masz na myśli:
- Sędzia Dredd Sędzia śmierć - KA 3 (prog 149-151) plus KA 6 (prog 224-228)

Bo niedawno kupowałem K3 na Gildii i nic dodatkowego nie dostałem, a K6 dopiero zamierzam kupić.
Ogólnie mam lub miałem tomy: 1,2,3,4,5,13,14,16,17 i żadnego dodatku nigdy nie widziałem.

Offline michał81

« Odpowiedź #220 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 22:07:18 »
Masz na myśli:
Bo niedawno kupowałem K3 na Gildii i nic dodatkowego nie dostałem, a K6 dopiero zamierzam kupić.
Czy ja naprawdę rozmawiam z AI?

Jeszcze raz: w KA 3 masz zawarte prog 149-151, w KA 6 masz zawarte prog 224-228. Wcześniej Ongrys te progs wydał jako dodatkowy album Sędzia Dredd Sędzia śmierć. Ta historia jest w tych dwóch KA o których pisałem. Nie ma żadnego dodatku do KA3 ani KA6. Wystarczy że przeczytasz te KA (3 i 6) aby poznać historie zawarte w Sędzia Dredd Sędzia śmierć.

W KA 3 (prog 152-154) masz jedną historię z Sędzia Dredd Krew Satanusa. Drugiej tej z Judge Dredd Megazine nie ma w KA.

Sędzia Dredd Rewolucja pojawi się w KA 9 (prog 460) oraz w KA 12 (prog 531-533).

« Ostatnia zmiana: Cz, 03 Lipiec 2025, 22:15:58 wysłana przez michał81 »

Offline komiks

« Odpowiedź #221 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 22:23:36 »
To pisz po ludzku. Nawiasem mówiąc, po co Ongrys wydawał historie w dodatkach, które potem powtórzył w aktach, przecież wiedzieli, że wydadzą akta.

Offline michał81

« Odpowiedź #222 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 22:34:54 »
To pisz po ludzku. Nawiasem mówiąc, po co Ongrys wydawał historie w dodatkach, które potem powtórzył w aktach, przecież wiedzieli, że wydadzą akta.
Po pierwsze Ongrys nie wiedział, że będzie wydawał od pierwszych KA. Zaczął od KA13, dopiero potem pod wpływem próśb od czytelników zaczął wydawać naprzemiennie KA.

Sędzia Dredd Sędzia śmierć wyszedł jako dodatek do KA14 ze względu na zawarte historie z Sędzią Śmierć w tych KA, aby czytelnik wiedział skąd i kim ta postać jest.

Podobna sytuacja była z Sędzia Dredd Rewolucja, gdzie w KA16 wracają wątki z tego dodatku.

Sędzia Dredd Krew Satanusa była standardowym dodatkiem do KA na festiwal (jak powyższe dwa), a że SL wydawało Krew Satanusa, która jest kolejnym starciem Dredda z tą postacią do wydali wcześniejsze (tu nie ma powiązań z KA2 do których był dodawany, jak we wcześniejszych dodatkach).

Sędzia Dredd: Czyściec jest prologiem do KA19, ale nie jest w nich zebrany. Ongrys o tym nie wiedział, wyszło to dopiero później.
« Ostatnia zmiana: Cz, 03 Lipiec 2025, 22:37:14 wysłana przez michał81 »

Offline komiks

« Odpowiedź #223 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 22:39:31 »
Ten post wszystko wyjaśnia dzięki.

Offline michał81

« Odpowiedź #224 dnia: Cz, 03 Lipiec 2025, 22:53:05 »
Ten post wszystko wyjaśnia dzięki.
A wiesz co jest najlepsze w tych postach? Nie powstały dzięki AI, tylko czytaniu komiksów i zwykłemu przeszukaniu sieci ;)

Zasadniczo to mam problem jak to jest z Judge Dredd Megazine bo on później pojawia się KA, ale nie wiem do końca o co chodzi z poszczególnych numerami/oznaczeniami. Zresztą z tego co się orientuje było kilka edycji Judge Dredd Megazine. Tu już musiałaby się wypowiedzieć osoba, która siedzi bardziej w temacie.