Autor Wątek: LEO  (Przeczytany 11395 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Masonna

Odp: LEO
« Odpowiedź #30 dnia: Nd, 31 Sierpień 2025, 09:47:40 »
Znam tylko główną serię Aldebarana, bardzo pomysłowy twórca i scenarzysta, świetny rysownik. Ostatni tom serii, Antares, to było dla mnie niestety rozczarowanie. Podczas gdy światotwórstwo wciąż trzymało poziom, komiks oprócz fabuły zajeżdżał mocną agitką antyreligijną i feministyczną, ciężko się to czytało. Nie wiem, czy w innych seriach Leo też odpływa w takie klimaty. Rozumiem, że zawsze są silne postaci kobiece i OK, ale w Antares dialogi brzmiały, jakby były pisane podczas zebrania kolektywu partyjnego i zmusiło mnie to do sprzedaży tego tomu.

Ciekawe, bo ja zupełnie tego tak nie odebrałem. Nic mi w tej trylogii nie przeszkadzało. A jestem bardzo religijny i antyfeministyczny.
Komary rypią...

Offline Archelon

« Odpowiedź #31 dnia: So, 06 Wrzesień 2025, 14:26:39 »
Egmont wyda Amazonię.

Pan Tomasz jest fanem Światów Aldebarana.

Offline radef

« Odpowiedź #32 dnia: So, 06 Wrzesień 2025, 14:52:00 »
I bardzo dobrze. Już więcej na MFKIG nie potrzeba.
Niestety ostatnie dzieła samodzielne Leo prezentują wyraźnie słabszy poziom (co widać mocno po "Powrocie na Aldebarana" i francuskich ocenach kolejnych albumów), natomiast serie, które współtworzy, są oceniane cały czas dość wysoko.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya