Autor Wątek: Jean Giraud ( Moebius )  (Przeczytany 26953 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Death

Odp: Jean Giraud ( Moebius )
« Odpowiedź #90 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 08:58:16 »
Bo chyba usunął konto.

Offline Rabies

« Odpowiedź #91 dnia: Wt, 16 Styczeń 2024, 18:20:01 »
Tak, chyba nawet wspominał, że komiksy już go tak nie jarają. 
Freshmaker, zajrzyj na pierwszą stronę  wątku, zadałem takie samo pytanie jak Ty i zgadnij kto udzielił odpowiedzi :) Tytuł tylko dla die hard fanów Gira

Offline freshmaker

« Odpowiedź #92 dnia: Cz, 01 Luty 2024, 21:39:16 »
kolejne pytanie - czy tribute album visions of arzach jest dostępny w jakimś obecnie dostępnym wydaniu dzieł gira?

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #93 dnia: So, 02 Listopad 2024, 22:48:00 »
Czy ktoś ma może tę wiedzę: szukam konkretnej krótkiej historyjki Moebiusa pt. Destin 3 pour Edena (tytuł francuski). Czy wyszła w którymkolwiek z albumów wydanych przez Egmont? Jeśli tak, w którym i jaki ma tytuł?

Offline Pinto

« Odpowiedź #94 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 00:42:32 »
Może jednak nie Egmont:
http://scream.com.pl/?p=1368

Offline wilk

« Odpowiedź #95 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 09:07:42 »
Czy ktoś ma może tę wiedzę: szukam konkretnej krótkiej historyjki Moebiusa pt. Destin 3 pour Edena (tytuł francuski). Czy wyszła w którymkolwiek z albumów wydanych przez Egmont? Jeśli tak, w którym i jaki ma tytuł?
Google podpowiada, że jest to część zbioru "Starwatcher".

http://moebiusodyssey.space/book/starwatcher/
https://www.bedetheque.com/BD-Starwatcher-35651.html

Nie wydaje mi się, aby ukazało się to po polsku, ale nie mam wszystkich polskich wydań komiksów Moebiusa.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #96 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 11:13:59 »
@Pinto: ta strona mi się nie otwiera; możesz napisać, co jest pod linkiem?

@Wilk: tak, ten konkretny zbiór! Ale myślałam, że może np. polskie antologie były robione na zasadzie "składaków" (choć to Egmont, więc małe szanse). Jeszcze mi przyszło do głowy, że może jakieś "Relaxy" albo "Metal Hurlant"...

Screamu nie podejrzewam w ogóle, bo nie przypominam sobie, żeby robili jakąś moebiusową antologię; antologię Jodo tak, ale moebiusowej nie pamiętam (może coś przegapiam).

Dzięki za pomoc! 💙

Offline Death

« Odpowiedź #97 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 11:20:41 »
Scream koncertowo poradził sobie z nowym zamysłem artystycznym Manary w Borgii, więc i ze zbiorkiem Moebiusa dałby radę.

Offline tuco

« Odpowiedź #98 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 12:20:59 »
Nie potrafię w tej chwili odnaleźć komiksu, ale obstawiam, że chodzi o któryś z szortów w zbiorczym wydaniu Świata Edeny. U nas wydał to Egmont, a potem Scream

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #99 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 12:35:29 »
@tuco: Sprawdziłam. Szorty, które pojawiają się w Świecie Edeny na końcu, nie obejmują tego konkretnego (wydanie Egmontu i Screamu to - zdaje się - ten sam zakres treściowy; łącznie 400 stron w każdym wydaniu).
Tak jak pisał wilk: to jest szort ze Starwatchera, który w Polsce nie został wydany, więc jeśli ta historyjka się gdzieś pojawia, to na zasadzie "dosztukowania" do antologii lub solo w jakimś magazynie.
Wszystko jednak wskazuje na to, że się nie pojawia...   

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #100 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 12:50:32 »
W wersji Screamu jest to:

EDIT:

W Mytal Urlą 2, 4, 6 też nie widzę tego szorta.
« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Listopad 2024, 12:59:37 wysłana przez Rodrigues »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline wilk

« Odpowiedź #101 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 13:05:23 »
Nie potrafię w tej chwili odnaleźć komiksu, ale obstawiam, że chodzi o któryś z szortów w zbiorczym wydaniu Świata Edeny. U nas wydał to Egmont, a potem Scream
W wydaniu od Egmontu tego nie znalazłem. Wydania od Scream nie mam.

@Wilk: tak, ten konkretny zbiór! Ale myślałam, że może np. polskie antologie były robione na zasadzie "składaków" (choć to Egmont, więc małe szanse). Jeszcze mi przyszło do głowy, że może jakieś "Relaxy" albo "Metal Hurlant"...
W Relaxach od Labrum do numeru 45 tego nie ma. W Metal Hurlant nr 2,4, 6 też nie.

Edit:
W wersji Screamu jest to:

No to w wydaniu Egmontu jest to samo, tyle że w nieco innej kolejności.

« Ostatnia zmiana: Nd, 03 Listopad 2024, 13:12:18 wysłana przez wilk »

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #102 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 13:40:22 »
Wychodzi zatem, że nie zostało wydane w Polsce.

Bardzo serdecznie wszystkim dziękuję za pomoc!  @Rodrigues, dzięki za rozpiskę z Edeny od Screamów, też nie miałam tego wydania (swoją drogą, rozdział Sra to chyba w egmontowskim wydaniu Soa...).

Przy okazji raportuję, że jesteśmy na ostatniej prostej z Altorem 💙 Komiks czeka na akcept u licencjodawcy, a my w tym czasie jeszcze sczytujemy na okoliczność literówek i podobnych. Zgodnie z obietnicą spróbuję na dniach napisać krótką relację z wrażeń :) ale to już pójdzie do wątku Laina.

Offline tuco

« Odpowiedź #103 dnia: Nd, 03 Listopad 2024, 22:06:35 »
odnalazłem Edenę; @wilk oczywiście ma rację (jak zwykle).
Przyznam, że nieco zmyliło mnie pytanie. Nie ma takiej "historyjki", to po prostu jeden rozdział ze zbiorami grafik we wspomnianym przez @wilka - artbooku.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #104 dnia: Pn, 04 Listopad 2024, 09:34:02 »
@tuco: nie, to chyba jednak komiks jest, szorciak. Pewna dobra dusza mi użyczyła do wglądu i wygląda to na historię obrazkową :) nawet z dymkami  ;D
Sam Starwatcher też nie jest chyba tylko i wyłącznie artbookiem...

No ale to zdecydowanie nie konkurs na to, kto ma rację :)

Jeszcze raz bardzo dziękuję wszystkim za pomoc! Taka kolektywna wiedza jest nieoceniona, naprawdę! (Tak, wiem, powtarzam się, ale autentycznie uważam to za jedną z najfajniejszych zalet Forum 💙 ).