Autor Wątek: Jason  (Przeczytany 6841 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LordDisneyland

Odp: Jason
« Odpowiedź #15 dnia: Śr, 27 Październik 2021, 01:05:23 »
,,Stój" to rewelacyjny komiks. A i ,,Psssst" bardzo mi się podobał.
 Niestety, trochę odbiłem się od ,,On The Camino", muszę do tego jeszcze wrócić...
,, - Eeeeech.''

Online donT

« Odpowiedź #16 dnia: Pt, 16 Maj 2025, 11:18:10 »
Fantagraphics jakis czas temu zapowiedzialo nowy album - Death in Trieste. Ja wiem, ze najlepszy Jason to ten stary i, ze od lat to nie to samo, ale jestem fanem, jaram sie i bankowo kupie. Slaby Jason, to nadal poziom dla wielu nieosiagalny. Wrzesien 2025.

https://www.fantagraphics.com/collections/jason/products/death-in-trieste
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Popiel

« Odpowiedź #17 dnia: Pt, 16 Maj 2025, 13:10:06 »
Jestem ogromnym fanem Jasona od kiedy Taurus wydał "Pssst!" i inne. I bardzo się cieszę, że Kurc sukcesywnie idzie z nim do przodu w zbiorczakach. Najnowszy, wczoraj kupiony na KW "Atos w Ameryce i inne historie" zawiera:

"Uśmiechnięty koń"
"Kot z nieba"
"Mózg, który nie może Virginii Woolf"
"Tom czeka na Księżycu"
"So long, Mary Ann"
"Atos w Ameryce".

Zresztą - mój jedyny komiksowy tatuaż to właśnie Jason. Sam autor postaci dał mi na fejsie lajeczka  8)

Offline komiks

« Odpowiedź #18 dnia: Śr, 11 Czerwiec 2025, 19:43:34 »
Czy Jasona można czytać od dowolnego tomu? Właśne wyszedł "Atos w Ameryce i inne historie" i mnie zainteresowało, ale widzę, że jest tego więcej. Ogólnie co polecacie, gdybym miał wybrać jeden na spróbę?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Death

« Odpowiedź #19 dnia: Śr, 11 Czerwiec 2025, 19:50:50 »
Bierz pierwszego od Kurca. :)
https://gildia.pl/562121-jason-cos-ci-pokaze-ostatni-muszkieter-wilkolaki-z-montpellier.html
Mnie się podobał bardziej niż ten drugi, a najnowszego jeszcze nie czytałem. A z tych z Taurusa Stój...
Ale myślę, że ten od Kurca jest mega klasowy.

Offline burberry

« Odpowiedź #20 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 14:47:18 »
Jak dla mnie drugi od Kurca był lepszy, oba bardzo dobre, Stój świetne, możesz czytać śmiało wszystko.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #21 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 15:33:24 »
Czytam właśnie ponownie dwójkę i również według mnie jest to lepszy zbiór niż jedynka co nie znaczy oczywiście że jedynka jest słaba  :) . Zamów sobie którykolwiek, całe szczęście nie są to komiksy za miliony monet a napewno jest to twórczość warta sprawdzenia.
 Ja ze swojej strony szczerze polecam, dla mnie to jedne z lepszych komiksów jakie w życiu czytałem : emocjonalne bomby plus konkretne życiowe rozkminki podane w niezwykle oryginalnym stylu.

Offline Leyek

« Odpowiedź #22 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 21:41:07 »
Na próbę będzie zdecydowanie lepsza jedynka. Dłuższe opowieści i bardziej "normalne" żeby to tak ująć. W dwójce to już jest większy odlot i niestety niektóre opowieści są ze zbyt otwartym zakończeniem.

Offline rapr

« Odpowiedź #23 dnia: Cz, 12 Czerwiec 2025, 21:44:20 »
Głosem laika: tom pierwszy podszedł mi dużo bardziej. Historie zostały na dłużej i czasem do nich wracam. Drugi tom wstawiłem bez żalu na olx, choć może po prostu muszę zrobić drugie podejście. Trzeciego na razie nie kupiłem, ale zaczynam się łamać :D

Jedno co dodam: rysunki są niespodziewanie dobre. Niekiedy wrecz zaskakująco.
« Ostatnia zmiana: Cz, 12 Czerwiec 2025, 21:46:51 wysłana przez rapr »

Offline PabloWu

« Odpowiedź #24 dnia: So, 14 Czerwiec 2025, 07:57:22 »
  Skończyłem tom drugi i zdania nie zmieniam głównie dzięki dwóm genialnym historiom z tego zbioru: Low Moon i Zostań Tutaj. Generalnie z Jasonem polecam nie spieszyć się z lekturą, za pierwszym razem jak czytałem połknąłem całość na raz i teraz już wiem że to był błąd. Teraz obrałem taktykę jedna historia do porannej kawki przed pracą i miałem konkretne rozkminki na resztę dnia bo wbrew pozorom tam jest tyle treści że głowa mała. Ja akurat bardzo lubię otwarte zakończenia, są dla mnie truskawką na torcie w Jego twórczości a te odloty wbrew pozorom nie są wcale takie duże, według mnie są wręcz mocno przyziemne.
   Życie to jest jeden wielki odlot a dzieła Jasona idealnie się w nie wpasowują  :) .

Online donT

« Odpowiedź #25 dnia: Wt, 30 Wrzesień 2025, 10:51:02 »
Jason wracil z nowym tytulem - Death in Trieste i szczerze mowiac mam bardzo mieszane uczucia. Na album skladaja sie 3 historie, ale zadna nie wywolala we mnie efektu wow czy grama euforii jak zdarzalo sie to autorowi za najlepszych, poczatkowych lat swojej tworczosci. Pierwsza jest calkiem fajna - kryminalna, z twistem, jajem i humorem, pozostale dwie z kolei sa surrealistyczne z mocno pojechanym ciagiem przyczynowo-skutkowym. Tytulowa historia najmniej mi podeszla, gdyz poziom absurdu osiaga w niej kosmiczny level, a to juz nie moje rejony. Jak zwykle u Jasona dominuje melancholijny klimat i bardzo charakterystyczne odniesienia popkulturowe. Tym razem jednak nie siadlo. Czyta sie szybko, choc rownie szybko z glowy wylatuje. Mozna, ale nie trzeba.
« Ostatnia zmiana: Wt, 30 Wrzesień 2025, 11:47:39 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline burberry

« Odpowiedź #26 dnia: Pt, 03 Październik 2025, 14:59:49 »
Najlepsze u Jasona są te historie, które odzwierciedlają normalne, codzienne życie. Nawet jeśli oś historii krąży wokół wehikułu czasu lub świata, w którym każdy może zlecić zabójstwo. Z tych rzeczy, które były wydane w Polsce najmniej podobały mi się te najbardziej surrealistyczne.

Offline skil

« Odpowiedź #27 dnia: Cz, 16 Październik 2025, 23:12:21 »
Przeczytałem "Death in Trieste" i jest to kolejne wielkie rozczarowanie. Czas przywyknąć,  że Jason kompletnie zatracił umiejętność budowania ciekawych dialogów i postaci. Kiedyś jego bohaterami mogły być ikony kultury czy popkultury, jak muszkieterowie, którzy szli do knajpy pogadać o dupie Maryni. Jason potrafił wykorzystać to, co już znamy, żeby opowiedzieć o przyziemnych sprawach bliskich czytelnikowi. Od paru dobrych lat Jason sprzedaje jakąś postmodernistyczną ściemę. A to weźmie Marlenę Dietrich, doda David Bowiego i inwazję z kosmosu, jakby to miało stanowić wartość samą w sobie. Pomiesza w czasie, zagmatwa narrację, szkoda tylko, że nie tworzy angażującej i satysfakcjonującej opowieści.
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.