Autor Wątek: Donżon  (Przeczytany 43889 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Lobo

Odp: Donżon
« Odpowiedź #210 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 18:42:37 »
Może sprawdzę tą 3 kiedyś jak będę musiał dobić czymś do darmowej wysyłki 🙂

Offline srogin

« Odpowiedź #211 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 19:36:30 »
ja zazwyczaj dobijam innymi komiksami darmową przesyłkę Donżona ;)

Offline Leyek

« Odpowiedź #212 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 21:29:13 »
Ja mam 1 i 2 i przyznaję że są dobre
Pozostałe odpuszczam przynajmniej na razie, poza tym słyszałem że słabsze od dwóch pierwszych

To źle słyszałeś. Wszystkie b. dobre. Do tego "piątka" świetna graficznie, a "szóstka" z ciekawą koncepcją krótszych, ale pomysłowych historii. "Trójkę" już @komiks zarekomendował.
Wg mnie "dwójka" cały czas najsłabsza ;)

Offline komiks

« Odpowiedź #213 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 21:39:09 »
No i w 3 tomie jedna z historii jest rysowana przez Andreasa.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline srogin

« Odpowiedź #214 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 21:51:16 »
No ładnie… wg. Mnie druga część najlepsza, a Andreas niczym wielkim nie błysnął na tle innych ilustratorów cyklu. Tak czy kwak nikt z nas nie przeszedł obojętnie obok Donżona, myślę, że to całkiem znośna rekomendacja.

Offline komiks

« Odpowiedź #215 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 22:21:12 »
Druga część jest najbardziej dla dorosłych, poważna, w pozostałych jest za to dużo odniesień do gier RPG/cRPG. Docenią osoby, które miały do czynienia z tymi rozrywkami.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #216 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 22:59:51 »
Dla mnie najlepszym Donżonem jest... Ralph Azham.

Offline komiks

« Odpowiedź #217 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 23:10:17 »
Chciałem kupić Ralph Azham ale w cienkuszach wydane i nie ma połowy.
Mogliby wydać po ludzku w 2 integralach po 300 stron.

Offline rapr

« Odpowiedź #218 dnia: Pn, 30 Czerwiec 2025, 23:29:51 »
Pierwsze trzy tomy Donżonu świetne, czwartego i piątego pamiętam mniej, ale szósty rewelacja. Żłobek w Donżonie mnie rozłożył na łopatki. Bardzo polecam

Offline freshmaker

« Odpowiedź #219 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 08:56:10 »
pytanie odnośnie ostatniego tomu - może nie pamiętam juz dokładnie co działo się we wcześniejszych tomach a nie mam jak sprawdzić.

gdy kaczo/kocie dziecko przechodzi rytuał - potem zamiast niego pojawia się jakiś gnom. kto to jest?

Offline Leyek

« Odpowiedź #220 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 19:30:11 »
Z FB Dawida Głowni:

"Historia sztuki w komiksie". Epizod sam nie wiem który.

Czytam sobie czwarty tom wydania zbiorczego "Donżonu". Jestem w takcie najlepszej historii w tomie. Przerzucam stronę. I widzę planszę po prawej. Rzucam na nią okiem i myślę: "Zaraz, zaraz, to musi być na podstawie którejś z więziennych akwafort Piranesiego". "Tylko której?". Kilka minut później już wiem. Jestem dumny z tego drobnego sukcesu. Wracam do lektury. "Zajebisty ten >Donżon<" – stwierdzam, z dziesiąty raz tego dnia.

Po lewej: Giovanni Battista Piranesi, "Więzienia wyobraźni" ("Carceri d’invenzione"), wersja druga, obraz dwunasty, 1761.

Po prawej: "Donjon Monsters", t. 10, "Des soldats d'honneur", 2006, scen. Joann Sfar, Lewis Trondheim, rys. i tusz Frédéric Bézian.

źródło: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0aDxY3Z5roKCcQqVpKvWYttGsVJFHLitiRwGQYQFZVjFjuHd5yHKpLBgwEMK5R23ol&id=100045427088279