Komiksy > Komiksy europejskie

CAZA

(1/9) > >>

tuco:
Nie lubię rozpoczynać tematów, ale takiemu europejskiemu tuzowi jak CAZA własny temat się należy! (parafrazując naszą nieodżałowaną premierkę:)

Pewnie wszyscy zainteresowanie już wiedzą, ale gdyby jeszcze nie, to donoszę, że już za kilkanaście dni premiera pierwszego integrala kultowej serii Cazy „Świat Arkadiego”. Wydawcą jest bezapelacyjnie najlepszy wydawca roku ’24 czyli Lost in Time.
https://www.gildia.pl/komiksy/627778-swiat-arkadiego-wydanie-zbiorcze-01

10 000 lat temu Ziemia przestała obracać się wokół własnej osi. Tym samym część ludzkości musiała znosić absolutny mrok po stronie wiecznej Nocy, a część ekstremalne temperatury w krainie nieskończonego Dnia.
Nieliczni schronili się przed palącym słońcem i czarnowiatrem w bezpiecznym Dis. Ogromnym, skrytym pod wielką kopułą mieście, ulokowanym w samym sercu Nocy. Pozostali żyją na Granicy, w strefie wiecznego zmierzchu, opanowanej przez przemoc. Zrodzony na tej opustoszałej Ziemi sierota Arkadi pragnie zrozumieć, skąd wzięła się jego dziwna moc. Wyrusza na poszukiwanie prawdy oraz Or-Fe, tytana poety.
Caza, jeden z kultowych autorów, znany m.in. z publikacji w magazynie „Métal Hurlant” oraz filmu animowanego Gandahar, już od lat 70. określany był mistrzem komiksowej fantastyki. Tym razem eksploruje nieoczywiste dla siebie rejony. Na planszach tej epickiej sagi science fiction odnajdujemy tematykę poszukiwania siebie poprzez bogatą w symbolikę sztukę. Seria wydana oryginalnie przez Les Humanoides Associés pod koniec lat 80., dziś ukazuje się po raz pierwszy w wydaniach zbiorczych.
Niniejsze wydanie zawiera cztery albumy cyklu Le Monde d’Arkadi oraz prequel Nocturnes.

Dla przypomnienia – Cazę w PL wcześniej wydawali:
- Kurc: „Scenki z życia osiedla” (2017)
https://www.gildia.pl/komiksy/336844-scenki-z-zycia-osiedla

- Labrum w „Relaxie”: fragmenty zbiorczego wydania „Arkhe/Lailah”, czyli dwóch zbiorów szorciaków:
https://www.bedetheque.com/BD-Arkhe-INT-Arkhe-Lailah-437632.html
- Labrum w „Metal Hurlant”: 2 szorty, które weszły później również do tomu „Arkhe” (jeden z nich dubluje się w Relaxie); najprawdopodobniej w kolejnym numerze (#8) dostaniemy niemego szorta „Hydrogeneza”, który dopełni polskie wydanie „Arkhe”.

Takesh:
Studio Lain też już robi kolejny album Cazy.

tuco:
 Tak, oczywiście potwierdzam. Rzadko przekopuję się przez zaśmiecony okładkozą temat SLaina. Studio wydaje wspomniany wyżej zbiorczy album 2 antologii szortów "Arkhe / Lailah". Prawie wszystkie dostaliśmy wcześniej w Relaxach i Hurlantach. Mimo wszystko uważam, że warto to kupić po raz drugi, by mieć wszystko razem w kupie.
Nieśmiało dodam, że istnieje jeszcze jeden znakomity zbiór szortów Cazy, problem w tym, że Humanoidzi tego ostatnio nie wznawiali.

Dracos:
Chodzi ci o L'age d'ombre ? Dla mnie te trzy tytuły Kroniki zatrzymanej Ziemii, Arkhe /Lailah, i L'age d'ombre to wszystko co chcę od Cazy i będę bardzo happy. Nawet w corocznych życzeniach co byśmy chcieli żeby się pojawiło wymieniałem Cazę i proszę doczekałem się :)

Zakrza:
Nie znam człowieka. Ale jak patrzę na okładki Lost in Time, to w ogóle mnie nie przekonują. W przeciwieństwie do tych od SL. Gdybym miał dokonać wyboru na takiej podstawie, to zdecydowanie wygrywa wydawnictwo z magazynem w piwnicy 👌

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej