Autor Wątek: Asteriks i Obeliks  (Przeczytany 100096 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: Asteriks i Obeliks
« Odpowiedź #495 dnia: Wt, 09 Grudzień 2025, 19:09:08 »
Nadrobiłem Asterixa u Helwetów. Dla mnie to takie meh. Żarty mało śmieszne albo tak sztampowe, oczywiste i grubo ciosane, że się tylko krzywiłem. I to piszę ja, który zawsze wyśmiewam Szwajcarów za zachomikowane tony złota w ich bankach. No i chyba są tutaj najsłabsze dodatki z tomów które mam. Bo najpierw informacja jest podawana w głównym tekście, a potem powtarzana w ramce obok. Ze trzy razy tak zrobili. Poza tym ile razy można powtórzyć, że orgiastyczny styl życia namiestnika, jest wzorowany na filmie Felliniego "Satiricon"? Bo z 5 razy tutaj to padło, jeśli nie więcej.

Offline bosssu

« Odpowiedź #496 dnia: Cz, 11 Grudzień 2025, 09:30:57 »
Asteriks i Obelix w Luzytanii... niby fajnie bo nowy Asteriks,  narysowany dość wiernie w stosunku do Uderzo, tym razem jednak nie trafił w mój gust scenariuszem, odcinek nudny, nic się nie dzieje, brak tego prawdziwego hiszpańskiego temperamentu, na plus to że jest mało neologizmów ze współczesności na siłę wciskanych, komiks czytałem na trzy razy bo nie zachwycił mnie tak żeby na raz go machnąć z wypiekami na twarzy...

Offline Astar

« Odpowiedź #497 dnia: Cz, 11 Grudzień 2025, 10:32:13 »
To oczywiste, że brak hiszpańskiego temperamentu, bo tereny Luzytanii to obecna Portugalia. Portugalczycy nie przypominają w zachowaniu Hiszpanów. Nawet (wg mnie) bliżej im do Polaków. Ogólnie w albumie jest bardzo dużo nawiązań do Portugalii. Także graficznych - można znaleźć rozpoznawalne lokacje. Znając kontekst kulturowy można nawet się trochę bawić przy tym komiksie. Dobrze mi się czytalo i dużo smaczków znajdowałem. Ale nie ma tu tej lekkości Goscinego. Poprzedni album był troszkę lepszy chyba.

Offline bosssu

« Odpowiedź #498 dnia: Pt, 12 Grudzień 2025, 09:02:04 »
No jest im blisko bo mam nawet znajomą, która wyszła za Portugalczyka ;). Co do kontekstu geograficznego to tak... w większości pokrywa się z obecną Portugalią ale kiedyś sięgała pod sam Madryt. Przy poprzednim również się lepiej bawiłem...

« Odpowiedź #499 dnia: Pt, 12 Grudzień 2025, 11:22:33 »
Hiszpański temperament był w tomie 14. "Asteriks w Hiszpanii" - Pepe nieprzypadkowo dał popalić Galom ;)

Offline Astar

« Odpowiedź #500 dnia: Pt, 12 Grudzień 2025, 11:26:08 »
No jest im blisko bo mam nawet znajomą, która wyszła za Portugalczyka ;). Co do kontekstu geograficznego to tak... w większości pokrywa się z obecną Portugalią ale kiedyś sięgała pod sam Madryt. Przy poprzednim również się lepiej bawiłem...

No tak, ale seria Asteriks opiera się na stereotypach. Portugalczycy czują się spadkobiercami Luzytanii. A charakter i nastrój portugalczyków opisuje muzyka fado. I tak przedstawiono to w komiksie.

Offline gashu

« Odpowiedź #501 dnia: Pt, 12 Grudzień 2025, 14:35:12 »
Ja z kolei bawiłem się przy lekturze bardzo dobrze i oceniam album jako najlepszy od czasu "Papirusu Cezara".
Może wynika to z faktu, że mam sporo znajomych Portugalczyków, no i że generalnie swego czasu byłem dość mocno wkręcony w portugalską tematykę (kultura, historia, itp).
Tak czy inaczej jest to na pewno dużo bardziej zabawna pozycja niż np. taki "Asteriks i Gryf", kiedy bohaterowie odwiedzali "swojską" Sarmację.