W końcu i do mnie dotarło nowe "luksusowe" wydanie Asteriksa tom 1. Nowe wydanie niestety nie zrobiło na mnie oczekiwanego wrażenia. O okładce już pisałem (jej estetyka jakoś do mnie nie przemawia; dobrze, że w środku mamy grafikę z okładki na całą stronę, szkoda, że nie ma pierwszej wersji okładki), papier kreda (chyba wolę nieświecący się offset), a dodatki w dużej mierze nie dotyczą autorów czy kulisów powstania serii tylko kultury Galów, Rzymian etc. W porównaniu do Wydania specjalnego tomu 1 z okazji 60 urodzin, te obecne dodatki wypadają (dla mnie) słabiej. Jedyny plus, którego się dopatrzyłem, to ktoś rzeczywiście jeszcze raz przysiadł nad tekstem i w kilku miejscach widać poprawki typu zmienione onomatopeje, pogrubiony tekst tam gdzie jest w oryginale, uzupełniona łacińska sentencja itp. To są pojedyncze korekty, sam tekst w 99% nie był zmieniany więc na pierwszy rzut oka tego nie widać, ale plus dla E, że w końcu po latach mamy bardzo wierne nie tylko samo tłumaczenie, ale i styl tekstu wpisywany w dymki.
Czy ew. ktoś mógłby napisać czy te dodatki w kolejnych tomach wyglądają podobnie jak w tomie 1? Jest może więcej grafik, zdjęć itp. czy nadal głównie informacje o kulturze i sztuce?