Autor Wątek: Asteriks i Obeliks  (Przeczytany 71616 razy)

Offline parsom

Odp: Asteriks i Obeliks
« Odpowiedź #360 dnia: So, 30 Listopad 2024, 22:51:31 »
Aż wstałem, żeby sprawdzić. Ufff, u mnie papier jest w porządku.

Offline grzegorz.cholewa

« Odpowiedź #361 dnia: So, 30 Listopad 2024, 23:52:47 »
Te dodatki to kapitalne kompendium wiedzy o Starożytnym Rzymie. Tym bardziej fajne, że skupiają się na zwykłych obywatelach, niekoniecznie bohaterach - za co nie lubię zbytnio tych wszystkich hollywoodzkich filmów sandałowych bo bohaterem nie może w nich zostać zwykły Kowalski.

A tu można popatrzeć z innej perspektywy. To fajniejsze niż czytanie książki - jak zbierze się do kupy ponad 20 albumów Asteriksa to tym bardziej docenić idzie ile historycznych ciekawostek wpakowano łącznie o grubości niemałej książki.

20 co najmniej stron o Rzymie x 20 ileś albumów?

A jest jeszcze historia czasopisma Pilote, opis postaci, którzy występują w danym odcinku, ciekawostki około-komiksowe. o twórcach, o wydaniu Asteriksa w Japonii. 96 stron z czego 50 to komiks i ponad 40 reszta. Jak zbierzesz wszystko to masz historię i komiksu i ciekawą, oryginalną książkę historyczną dołączoną gratis.

Offline Death

« Odpowiedź #362 dnia: Nd, 01 Grudzień 2024, 00:33:44 »
Dobra, Grzegorz...przekonałeś mnie, na tych czterech albumach, które już mam się nie skończy, zbiorę co najmniej trzydzieści, czyli do Galery Obeliksa.

Offline Lobo

« Odpowiedź #363 dnia: Nd, 01 Grudzień 2024, 01:08:51 »
Ja zbiorę cały duet Gościnny Uderzo, dalej odpuszczam
I fakt zgodzę się że ten świecący papier nieco irytuje

Offline greg0

« Odpowiedź #364 dnia: Nd, 01 Grudzień 2024, 14:11:00 »
Na mnie też nie zrobiło wrażenia, głównie przez paskudny papier, który odbiera mi całą przyjemność z lektury.
"Beniamin i Beniamina" jest na fajnym matowym papierze.
Dla tych którzy czytają wieczorami przy lampie matowy papier jest zbawieniem dla oczu.
Pomijając rodzaj papieru nowe Asteriksy są w porządku.
Tomy 1-24  to dla mnie mus zakupowy.

Ważne żeby narzekać...

Offline R~Q

« Odpowiedź #365 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 12:14:47 »
Czy jesteście w stanie ocenić jak wypada ilość wiedzy zawartej w dodatkach w porównaniu z Wersją z Leksykonem?

Offline parsom

« Odpowiedź #366 dnia: Pt, 06 Grudzień 2024, 12:20:03 »
W zasadzie bez porównania - w leksykonie to były jakieś zdawkowe hasełka, tutaj jest zdecydowanie więcej.

Offline JanJ

« Odpowiedź #367 dnia: So, 07 Grudzień 2024, 12:19:31 »
Jak pisałem kilka postów wyżej, po przejrzeniu nowego wydania Asteriksa miałem mieszane uczucia - na pewno jest tam sporo informacji o starożytnej kulturze i sztuce, opis bohaterów itd., ale mniej o powstawaniu samej serii, grafik, szkiców itp. na co ja najbardziej liczyłem. Zdecydowałem się zatem na zakup, chyba pierwszych w swoim życiu, komiksów Hachette, czyli ekskluzywnego wydania Asteriksa. 128 stron, komiks w kolorze (na kredzie), czarno-biały (na offsecie) i 32 strony dodatków całkowicie poświęcone Goscinnemu, Uderzo i powstawaniu danego albumu. No to robi wrażenie. To jest właśnie to wydanie, na bazie którego wydano u nas kiedyś tom 1 z okazji 60 urodzin Asteriksa (choć u nas te dodatki były lekko okrojone względem wydania francuskiego). Jedyny minus dla mnie to spory format, gdyż wszystkie półki na komiksy większe niż A4 mam już zajęte. No i francuski, ale tu zamierzam skorzystać z googlowego translatora, który tłumaczy na bieżąco z wykorzystaniem aparatu. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Tu można szczegółowo zobaczyć zawartość Osiedla bogów

Porównałem sobie też polskie wydanie Osiedla bogów z francuskim. Pisałem wcześniej, że w najnowszym polskim wydaniu tomu 1 są drobne kosmetyczne zmiany względem poprzednich wydań, i to najnowsze wydanie jest w końcu bardzo wierne oryginałowi. W przypadku Osiedla bogów, polskie wydanie z białej serii jest identyczne jak francuskie. Jedyna mikro-różnica to to, że w oryginale nie tłumaczą łacińskich sentencji. Widać Francuzi znają łacinę.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Grudzień 2024, 12:23:22 wysłana przez JanJ »

Offline parsom

« Odpowiedź #368 dnia: So, 07 Grudzień 2024, 12:34:58 »
Nie wiem jak teraz, ale jakiś czas temu korzystałem z googlowego tłumaczenia niektórych francuskich stron i to była porażka.

Offline tomsawyer

• Polubień: 332
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #369 dnia: So, 07 Grudzień 2024, 12:48:49 »
We razie problemów z tłumaczeniem, polecam deepl.com
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline marcing

« Odpowiedź #370 dnia: So, 07 Grudzień 2024, 12:53:35 »
Kiedyś czytałem w ten sposób jakąś mangę - Google Translator dużo lepiej tłumaczył z francuskiego na angielski niż na polski.

Offline Kadet

« Odpowiedź #371 dnia: So, 07 Grudzień 2024, 13:06:59 »
Jak pisałem kilka postów wyżej, po przejrzeniu nowego wydania Asteriksa miałem mieszane uczucia - na pewno jest tam sporo informacji o starożytnej kulturze i sztuce, opis bohaterów itd., ale mniej o powstawaniu samej serii, grafik, szkiców itp. na co ja najbardziej liczyłem.

Podliczyłem: w pierwszym tomie polskiego wydania jest ok. 9,5 strony dodatków o historii antycznej. Pozostała część dodatków (ponad 30 stron) dotyczy kulisów powstania serii, szkiców i innych tematów związanych z Asteriksem.

EDIT: Jeśli chodzi o te Editions de Luxe od Hachette, to niestety obecnie nie dałoby się zrobić na ich podstawie pełnego wydania serii - na razie opublikowano je tylko dla niektórych albumów: 1-2, 5-8, 11-12, 17, 24, 26 i 35-40.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Grudzień 2024, 13:16:10 wysłana przez Kadet »
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline JanJ

« Odpowiedź #372 dnia: So, 07 Grudzień 2024, 13:23:28 »
Wiadomo kto co lubi. Jak porównuję sobie oba wydania, to dla mnie to francuskie zdecydowanie na plus.
« Ostatnia zmiana: So, 07 Grudzień 2024, 13:30:54 wysłana przez JanJ »

Offline parsom

« Odpowiedź #373 dnia: So, 07 Grudzień 2024, 14:58:38 »
Po obejrzeniu filmiku też mi się wydaje, że to wydanie de luxe samymi dodatkami pisanymi specjalnie się nie wybija ponad to co wydaje Egmont. Wersja bez koloru to osobna sprawa.
Te ceny które widać na początku filmu to prawdziwe?

Offline LukCook

« Odpowiedź #374 dnia: Wt, 10 Grudzień 2024, 09:20:22 »
🔥NOWY ALBUM Z SERII "ASTERIKS" ZOSTANIE WYDANY 23 PAŹDZIERNIKA 2025 ROKU!
✅Właśnie powstaje drugi scenariusz Fabcara, oczywiście wraz z rysunkami Didiera Conrada, do 41. albumu przygód Asteriksa! Nie będzie to jedyny prezent, jaki ofiarują nam w tym roku nasi kochani nieugięci Galowie: na pierwszą połowę 2025 roku planowana jest premiera serialu Netflixa w reżyserii Alaina Chabata, zaś Idefiks będzie świętował 60. rocznicę swojego pojawienia się na kartach komiksu!
✅Na Teutatesa i Belenosa, zapiszcie to w swoich kalendarzach.