Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 289363 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Simon11

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1875 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 08:53:09 »
Ja natomiast polecam trzymać się od tych tytułów z daleka. Po pierwsze, te komiksy się niemiłosiernie zestarzały. Po drugie, jako że są to eventy, to za scenariusz najczęściej odpowiada kilku artystów, przez co poziom zeszytów jest straszliwe rozstrzelony tj. od bardzo złych po średnie. W końcu, są to często wydarzenia wyrwane  z kontekstu i mimo że Egmont zapewnia na początku tomów streszczenie, to czytelnik może często poczuć się, że czyta jedynie jakiś wycinek większej historii.

Ja sądzę zupełnie odwrotnie. Lata 80. i 90. u mutantów, to czas, gdy crossovery były bardzo istotne i stały na bardzo wysokim poziomie i moim zdaniem każdy z tych punktów zwrotnych warto, a nawet trzeba przeczytać. Problemem jest jedynie fakt, że są częścią wieloletniej epopei prowadzonej przez Claremonta (tak samo jak X-Men wydawane przez Muchę) i bez orientowania się co działo się w tym długim runie, lektura tych eventów nie będzie tak satysfakcjonująca jak powinna.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1876 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 10:48:09 »
@Simon11

Pełna zgoda. Jest jedynie pewiem problem z tymi wydaniami. Mają tłumaczenia rodem z Google sprzed 10 lat i nikt w redakcji tego nie czytał przed wysłaniem do drukarni...

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1877 dnia: Pt, 10 Styczeń 2025, 18:02:25 »
Oj czytali, czytali i bardzo im się to tłumaczenie podobało  ;)

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #1878 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 12:35:54 »
Mamy nowego tłumacza w Pieśni Egzekutora, zobaczymy co wyjdzie. Byłam ostrzegana co do tłumaczenia wszystkich wcześniejszych części Punktów Zwrotnych, dlatego też się ich pozbyłam. Pieśń mam w koszyku ciągle rozważam.

Offline xanar

« Odpowiedź #1879 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 12:56:41 »
Sebastian Smolarek - to nie jest ten gość od kolekcji ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #1880 dnia: So, 11 Styczeń 2025, 13:08:08 »
Wolverine tom 1 Aaron'a i Śmierć Wolverine'a w 3 tomach ma przypisane do Egmontu, także może coś z tego będzie. Nie wiem czy poczynił coś w kolekcjach bo mam tylko WKKDC, nic z Marvela.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1881 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 10:53:36 »
Ja czekam na opinie po premierze. Może to być jedyny tom kamieni milowych po polsku, który może kupię. Może. Jak nie spie...lą tłumaczenia, oczywiście.

Offline Brzon

« Odpowiedź #1882 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 12:59:54 »
Sebastian Smolarek - to nie jest ten gość od kolekcji ?
Tak, to on. Znawca Marvela, z X-men w szczególności. Promowal WKKM w czasach gdzie ciężko było znaleźć dobre materiały o Marvelu na fb. Przetłumaczył też kilka tomów kolekcji (Wkkm lata 60 na pewno). Dobrze ze wrócił do tłumaczenia.

Offline Crono

« Odpowiedź #1883 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 13:36:01 »
Jeżeli to osoba o nicku anionorodnik, która udzielała się swego czasu na forum, to powinno być dobrze z tłumaczeniem.

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #1884 dnia: Nd, 12 Styczeń 2025, 19:16:43 »
Tak, to on, udzielał się na starym forum gildii, miał mega dużą wiedzę na temat oryginalnych wydań X-Men.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1885 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 08:30:39 »
Artykuł Amerykanów o najbardziej niedocenionym komiksie, jakim jest Saga Miotu.

https://www.cbr.com/brood-saga-most-underrated-x-men-story-all-time/

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1886 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 09:04:41 »
Faktycznie to takie dobre? Widziałem jakieś recki i opinie u nas w internecie i raczej neutralne i negatywne były. Kupiłem, czeka na przeczytanie, ale najpierw muszę 2 Essentiale od Mandry zaliczyć żeby mieć jako taką ciągłość i podbudówkę.
Czas nas zmienił, chłopaki.

Offline xanar

« Odpowiedź #1887 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 10:07:09 »
Ja tam twierdzę, że to świetne było.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Simon11

« Odpowiedź #1888 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 10:25:40 »
Faktycznie to takie dobre? Widziałem jakieś recki i opinie u nas w internecie i raczej neutralne i negatywne były. Kupiłem, czeka na przeczytanie, ale najpierw muszę 2 Essentiale od Mandry zaliczyć żeby mieć jako taką ciągłość i podbudówkę.

Jest super, ale aby w pełni się tym cieszyć wypadałoby przeczytać Claremonta od początku. Jego run jest prawdopodobnie najlepszy w historii i daje wielką satysfakcję, ale poznawany we fragmentach nie ma tej siły. Pamiętam gdy po raz pierwszy czytałem Dark Phoenix Sagę nie mając tej podbudowy i oceniłem: no jest ok, ale bez przesady. Dopiero czytając w pełnym kontekście doceniłem jej moc ;) To tak jak z Modą na sukces, niby możesz dołączyć od odcinka 1528 i w miarę będziesz wiedział co się dzieje ale jednak co chwilę będziesz miał pytanie: "zaraz, to ona jest jej córką???" :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Styczeń 2025, 10:32:14 wysłana przez Simon11 »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1889 dnia: Wt, 14 Styczeń 2025, 11:22:11 »
No nie wiem. Czytałem Dark Phoenix Saga już w Semiku a więc kompletnie bez szerszego kontekstu i już wtedy mnie fascynowała. Potem czytałem dalsze zeszyty i już nie wywoływały takiego efektu. DPS jest po prostu bardzo dobrze napisana. Claremont skupił się na budowaniu klimatu, napięcia i możliwości wykazania się każdej postaci. Bierze się pojedynczą stronę i każda jest świetnie zaplanowana sama w sobie i w ramach całej historii.
« Ostatnia zmiana: Wt, 14 Styczeń 2025, 11:30:40 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library