Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 330766 razy)

JanT

• Gość
Odp: X-Men
« Odpowiedź #195 dnia: Cz, 04 Lipiec 2019, 13:40:46 »
Trochę przed tym tomem X-Men w SBM 71 będzie:

Profesor X: The Muir Island Saga (11.09.2019)
[Uncanny X-Men 278-280, X-Factor 69-70, Uncanny X-Men 117]

To razem prawie jak mały omniak w pomniejszonym formacie  ;)

Myślę że drugi Egmontowy może zawierać X-Men vol.2 (1991) 1-11 + może coś jeszcze.
« Ostatnia zmiana: Cz, 04 Lipiec 2019, 13:44:59 wysłana przez JanT »

Offline Maragast

« Odpowiedź #196 dnia: Cz, 04 Lipiec 2019, 13:47:21 »
I chyba no wszystko (albo prawie wszystko) było w TM Semic, prawda?

JanT

• Gość
« Odpowiedź #197 dnia: Cz, 04 Lipiec 2019, 13:49:40 »
Tom z Hachette i to co obstawiam na drugi Egmontowy to było wszystko w TM-Semic.

Offline Maragast

« Odpowiedź #198 dnia: Cz, 04 Lipiec 2019, 14:45:12 »
To trochę się dziwię i nie rozumiem czego tak jaracie się tymi komiksami.
Jakiś czas temu przeczytałem wszystko co z X-Men wydał TM Semic i czytało mi się to naprawdę kiepsko (oczywiście poza Sagą Dark Pheniks), a Pieśń Egzekutora wymęczyła mnie niemiłosiernie.
Lubię komiksy z lat 90-tych (Superman, Batman, Spider-Man, Green Lantern, Sagę Nieskończoności czy Hulka naprawdę fajnie mi się czytało) no ale tych X-Menów to musiałem męczyć, bo kompletnie mi nie leżało.
No i jeszcze Punisher z tego okresu był straszny - w każdym numerze rozwalał jakiś gang niczym Shwarzenegger w Commando - aż dziw, że jeszcze tyle przestepców zostało na kolejne numery ;D

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: Cz, 04 Lipiec 2019, 15:11:27 »
Ależ się jaram tymi X-Menami i mam nadzieję, że Egmont pójdzie tą drogą i powydaje te super historie z lat 90-tych. Mój zapał studzi tylko fakt, że mam to w omnibusach, ale co tam, wiadomo było, że prędzej, czy później do tego dojdzie ;)

To wiadomo ale pytanie co dalej. Pieśń Egzekutora, Biship's Crossing, X-tinction Agenda?

Mam nadzieję, że wszystko :) A potem X-Force!

Offline Antari

« Odpowiedź #200 dnia: Cz, 04 Lipiec 2019, 17:28:17 »
Omnibusy oszczędzaj, a do lektury w dzień powszedni te wydania będą się nadawały wyśmienicie :D

Offline death_bird

« Odpowiedź #201 dnia: So, 06 Lipiec 2019, 17:21:14 »
To trochę się dziwię i nie rozumiem czego tak jaracie się tymi komiksami.
Jakiś czas temu przeczytałem wszystko co z X-Men wydał TM Semic i czytało mi się to naprawdę kiepsko (oczywiście poza Sagą Dark Pheniks), a Pieśń Egzekutora wymęczyła mnie niemiłosiernie.

Ale to była Twoja pierwsza lektura czy czytałeś już te historie "za dzieciaka"?
Bo zauważyłem, że zupełnie inaczej czyta się, gdy włącza Ci się sentyment do czasów minionej młodości. Wtedy aktywują się wspomnienia i odbiór danego komiksu nawet ze świadomością, że obiektywnie to nie jest jakaś wybitna historia jest o wiele lepszy "niż być powinien". ;)
Mam za sobą taki eksperyment z "Hugo". Te zeszyty, które czytałem w latach 90-tych ponownie czytało mi się bardzo dobrze natomiast ostatnie dwa czytane po raz pierwszy nie zrobiły na mnie większego wrażenia. Zabrakło tej właśnie warstwy sentymentalnej jak sądzę.
Dlatego gdy np. ktoś pisze, że "DPS" to też ramotka wtedy oczy rosną mi do rozmiaru spodków, bo przecież dla mnie to jeden z najlepszych komiksów w dziejach (lektura - rocznik 1992 :D).
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #202 dnia: So, 06 Lipiec 2019, 22:43:41 »
W przypadku Hugo to akurat zawiniło chyba nowe tłumaczenie.

Offline death_bird

« Odpowiedź #203 dnia: Nd, 07 Lipiec 2019, 12:26:33 »
Nabyłem komplet zeszytów z lat 90-tych. Z mojej strony EOT. :)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Gascon200

« Odpowiedź #204 dnia: Nd, 07 Lipiec 2019, 20:11:30 »
Bardzo ciekawa informacja z tym numerem jeden :0 Chociaż znając Egmont równie dobrze może się zakończyć na pierwszym tomie. Shazam i Amerykańska liga sprawiedliwości też mieli tom 1 na okładce...

Z Shazamem jest trochę inna sytuacja - oryginał również miał jedynkę, więc pewnie Egmont też tak musiał zrobić. A na kolejny tom z Shazamem trzeba było czekać z 5 lat, pod innym cyklem.

Offline Maragast

« Odpowiedź #205 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 10:18:04 »
Hejka
Właśnie zacząłem czytać "Messiah Complex" i trochę się pogubiłem w tych wszystkich grupach więc byłbym wdzięczny za pomoc i wyjaśnienia.

Z tego co ogarniam to:
- X-Men to tradycyjna drużyna dowodzona przez Cyclopsa i Emme, jest tam Logan, Beast itp.
- New X-Men to aktualna grupa uczniów szkoły, na razie są szkoleni,
- Purifiers to grupa fanatyków religijnych chcących wybić wszystkich mutantów.

Czego nie ogarniam to:
- kim jest Sinister i jego ekipa (Marauders)? Dlaczego jest tak Gambit? Czy nie bym on wcześniej z X-Men?
- czym jest X-Factor i X-Force?
- kim jest Lady Deathstrike i jej najemnicy (Reavers)? Po ktorej są stronie?
- czemu Cable jest zbuntowany i czemu uznano go za zmarłego?
- skoro w Dniu M Xavier stracił moce (było o tym w "Morderczej Genezie") to w jaki kożysta z Cerebry? Odzyskał jakoś moce w miedzy czasie?

Generalnie seria bardzo fajna ale ciężko się połapać w tej całej telenoweli mutantów.
Czy może jedt coś co powinienem przeczytać przed "Messiah Complex" poza "Rodem M", "Morderczą Genezą" i Astronishing Whedona?
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Lipiec 2019, 10:19:52 wysłana przez Maragast »

Offline misiokles

« Odpowiedź #206 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 10:28:05 »
Ojej, lepiej nie pytaj czemu tylko przyjmij rzeczy 'na wiarę' że takie są. A debiuty Sinistera, x-force oraz x-factor to wczesne lata 90-te.

talibo

• Gość
« Odpowiedź #207 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 10:33:40 »
Właśnie zacząłem czytać "Messiah Complex" i trochę się pogubiłem w tych wszystkich grupach więc byłbym wdzięczny za pomoc i wyjaśnienia. (...)
Spadłem z krzesła. Tylu tu chciejstwa aby wydali trylogie Mesjasza, a ten komentarz idealnie pokazuje, jak będzie się czuła większość czytelników.

Generalnie seria bardzo fajna ale ciężko się połapać w tej całej telenoweli mutantów.
Czy może jedt coś co powinienem przeczytać przed "Messiah Complex" poza "Rodem M", "Morderczą Genezą" i Astronishing Whedona?
Tak, tutaj jeden kolega kiedyś opisała to bardzo dobrze
https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/x-men/msg529/#msg529

Offline Maragast

« Odpowiedź #208 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 11:11:32 »
Tutaj jeden kolega kiedyś opisała to bardzo dobrze
https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/x-men/msg529/#msg529

No tak, widziałem to kiedyś i mnie przytłoczyło, bo jest tego masa.
Chodziło mi więc o taki dużo bardziej skróconą liste tylko wręcz niezbędnych pozycji do lektury Trylogii Mesjasza (bo to wszystko to raczej trudno będzie przeczytać).

talibo

• Gość
« Odpowiedź #209 dnia: Pn, 08 Lipiec 2019, 11:21:11 »
No tak, widziałem to kiedyś i mnie przytłoczyło, bo jest tego masa.
Chodziło mi więc o taki dużo bardziej skróconą liste tylko wręcz niezbędnych pozycji do lektury Trylogii Mesjasza (bo to wszystko to raczej trudno będzie przeczytać).
To dobije cię jeszcze bardziej. Na część pytań nie uzyskasz odpowiedzi w tym co jest na tej liście. Serio, jeśli chcesz wiedzieć kim jest Lady Deathstrike, Reavers, Mr Sinister to kolega wspomniał wyżej, trzeba cofnąć się do lat 90, a nawet w niektórych przypadkach 80.