Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 282293 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firzu

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1830 dnia: So, 24 Sierpień 2024, 11:22:18 »
Z X-Menów to mam tylko kilka numerów od Egmontu. Smierć X i jakiś Inhumans vs X-Men i większość runu
od Hickmana, który przypadł mi do gustu. W planach miałem X Mieczy ale z tego co czytam to padaka.
W związku z tym mam pytanko. Czy mając w dalszym planach zakup Rządów X mogę po prostu pominąć
X Mieczy czy bez ich znajomości nie połapię się w fabule ? 

Offline death_bird

« Odpowiedź #1831 dnia: So, 24 Sierpień 2024, 14:50:16 »
Weźcie pod uwagę, że to co polecacie to jest z punktu widzenia 30sto, 40letnich wyjadaczy.
"New X-Men" nie poleciłbym 15latkowi na początek, bo to jest historia z przyciężkimi tematami. "Astonishing" bym nie polecił, bo raz że to jest kontynuacja i warto jednak znać "New" to na dodatek to też jest taki "film" (na moje oko) od około 17stu lat.
X-Men Jima to nowe otwarcie, nie ma tam jakiegoś obciążenia wątkami społecznymi/psychologicznymi, po prostu czysta rozrywka. Z kolei "Ultimate" (jak już wzmiankowałem) może być dobre jako samodzielna historia do której nie trzeba znać wcześniejszych dziesięcioleci i na bazie której można wyrobić sobie opinię czy to jest w ogóle to "co tygrysy lubią najbardziej".
"Age of Apocalypse" to w sumie trochę taki odpowiednik "Ultimate" (swoista "alternatywna" wersja), ale starszy toteż nowsza historia wydawałaby mi się lepsza.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1832 dnia: So, 24 Sierpień 2024, 18:56:22 »
W planach miałem X Mieczy ale z tego co czytam to padaka.
W związku z tym mam pytanko. Czy mając w dalszym planach zakup Rządów X mogę po prostu pominąć
X Mieczy czy bez ich znajomości nie połapię się w fabule ?

To zdecydowanie jest padaka. Ale czy to ma wpływ na kolejne tomy, to ci powiem jak wyjdą i je przeczytam. Na razie powiem, że ta historia rozgrywała się w Innym Świecie i wcale nie poruszano wątków z poprzednich albumów. Zupełnie nowy wątek z tyłka wziętych kolejnych dzieci Apocalypse'a.

Offline firzu

« Odpowiedź #1833 dnia: Nd, 25 Sierpień 2024, 10:18:04 »
To zdecydowanie jest padaka. Ale czy to ma wpływ na kolejne tomy, to ci powiem jak wyjdą i je przeczytam. Na razie powiem, że ta historia rozgrywała się w Innym Świecie i wcale nie poruszano wątków z poprzednich albumów. Zupełnie nowy wątek z tyłka wziętych kolejnych dzieci Apocalypse'a.

Rozumiem, myślałem, że może ktoś czytał amerykańską wersję i może coś powiedzieć.

Offline martinus100

« Odpowiedź #1834 dnia: Pt, 30 Sierpień 2024, 13:26:07 »
Mój pierwszy komiks X-Men to była Saga o Mrocznej Phoenix w 1992 r. Miałem 12 lat. Dla mnie było super na tyle że przez kilka lat kupowałem kolejne numery.
Także polecam ten komiks na początek.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1835 dnia: Pn, 23 Wrzesień 2024, 23:04:39 »
Wolverine T.1 Rządy X  - można olać i czytać tylko to co napisał Hickman?

A i czy połapię się w runie Hickmana jak oleję też X Mieczy? :)

Offline Archie

« Odpowiedź #1836 dnia: Śr, 25 Wrzesień 2024, 00:24:22 »
Można olać oba tytuły. W sumie wystarczy przeczytać samo House of X / Powers of X i na tym zakończyć przygodę, bo żadna seria z X-tytułów wydawanych po HoX/PoX nie dowiozła.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline bababatman

« Odpowiedź #1837 dnia: Pt, 27 Wrzesień 2024, 08:07:40 »
Drodzy,

czytam sobie Sagę Miotu i na razie bawię się przednio. Niestety ciągle mam nieodpartą myśl, że czegoś nie wiem. Generalnie X-Menów zacząłem czytać stosunkowo niedawno i Brood Saga to mój pierwszy kontakt z twórczością Claremonta. Czy ktoś z was mógłby mi streścić kluczowe wydarzenia z poprzednich zeszytów, które nieco pomogą mi w odbiorze tego komiksu? Domyślam się, że akcja dzieje się po Sadze Mrocznej Phoenix (którą znam tylko poprzez osmozę). Rogue jest po złej stronie? Storm jest liderem zamiast Cyclopse'a? Wybaczcie za pytanie, ale jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o Mutantów.   

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #1838 dnia: Pt, 27 Wrzesień 2024, 08:21:21 »
Jeśli nie straszny Ci angielski, możesz sobie przeglądać na tej stronie poprzednie i kolejne zeszyty w oryginale.

https://marvel.fandom.com/wiki/Uncanny_X-Men_Vol_1_162

Storm zostaje przywódcą X Men około zeszytu #200 jeśli się nie mylę, a Rogue faktycznie w okresie Brood Sagi jest po złej stronie mocy  :)

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1839 dnia: Pt, 27 Wrzesień 2024, 10:00:49 »
Scott załamany po śmierci Jean w dark Phoenix saga opuszcza x-men w uncanny x-men 138 (ale nie tak całkowicie) i w jego miejsce profesor x mianuje liderem Storm. Cyclops zostaje rezerwowym członkiem drużyny dzieląc odtąd swój czas pomiędzy życiem prywatnym i aktywnością w zespole aż do ostatecznego odejścia w uncanny X-Men 201 po przegranym ze Storm pojedynku o przywództwo w grupie.
Rogue poznajemy natomiast jako członkinię drugiej reinkarnacji brotherhood of evil mutants dowodzonej przez Mystique. Dziewczyna po wchłonięciu mocy i myśli Ms Marvel ma duże problemy z osobowością i nie radzi sobie ze swoimi mocami. Zgłosi się po pomoc do profesora x, który pomimo oporów w drużynie włączy ją do x-men.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1840 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 07:36:14 »
Kiedys była taka fajna strona avalon-marvel. pl, gdzie były streszczone niemal wszystkie komiksy z x-menami, a na pewno te z lat 80-tych. Ale teraz to jest w jakies formie profilu na facebooka. Nie wiem czy ta baza stresxczen przepadla czy jest gdzies jeszcze dostepna.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1841 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 10:07:08 »
To jest dramat co oni z tym Avalonem zrobili. Nawet jak im się nie chciało tego prowadzić to mogli zostawić jako archiwum.
Czas nas zmienił, chłopaki.

Ratujmy wilki!
https://dzialaj.greenpeace.pl/wilki

Offline michał81

« Odpowiedź #1842 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 11:37:54 »
To jest dramat co oni z tym Avalonem zrobili. Nawet jak im się nie chciało tego prowadzić to mogli zostawić jako archiwum.
Tylko że oni płacili za serwery z własnej kieszeni, na których stała strona, jeśli się im przestało opłacać to czemu nadal mieli ponosić koszta? To była całkiem prywatna inicjatywa. Strona i forum mogły przetrwać, kiedy forum gildii padało, nawet były takie propozycje, ale wszyscy woleli przyjść tutaj. Strona przestała generować ruch, na forum prawie nikogo nie było (choć tak admini i moderatorzy krótko trzymali bazyla). Rozumiem, że chętnie byś sam sponsorował i ponosił koszty?

Offline Pestak

« Odpowiedź #1843 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 13:34:03 »
Ja bym chetnie to przejął i sponsorował. Z kim sie skontaktowac?

Offline misiokles

« Odpowiedź #1844 dnia: So, 28 Wrzesień 2024, 16:09:50 »
Z kimkolwiek, kto zarządza stroną na FB?