Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 330456 razy)

Offline gashu

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1560 dnia: Pn, 11 Wrzesień 2023, 12:02:43 »
Bo historia jest poszarpana. Trochę Brood, trochę o tych roślinach z Empireum, trochę o Fantomexie, Storm czy jednym z Summersów. Mnie czytało się to jednak o dziwo bardzo dobrze, może za wyjątkiem tych dwóch zeszytów o Storm i Fantomexie. Zresztą, na przykładzie Storm widać tą całą głupotę z tym wskrzeszaniem. Dobrze to Emma podsumowała.

Mi z kolei czytało się to bardzo źle. Miałem wrażenie, że album ten to zbiór losowych, niezwiązanych ze sobą zeszytów. Liczba pojawiających się wątków była jak dla mnie mocno przytłaczająca. Albo jestem nieuważnym czytelnikiem, albo wydaje mi się, że mamy tu pierdylion odniesień do wydarzeń, które nie pojawiły się w poprzednich albumach z cyklu wydanych w Polsce (a przynajmniej w tych, które czytałem, tj. Świt X 1, New Mutants 1). Stare wątki nie są zamykane, nowe biorą się nie wiadomo skąd. Dokładając do tego bohaterów, którzy w moim przekonaniu są tu antypatyczni jak nigdy wcześniej, zaczynam nabierać przekonania, że mutanci w wersji Hickmana to zdecydowanie rzecz nie dla mnie. 
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Wrzesień 2023, 12:04:25 wysłana przez gashu »

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1561 dnia: Pn, 11 Wrzesień 2023, 18:31:08 »
Ja po X-Men Red, Ród X/Potęgi X, Świt X i New Mutants Hickmana już sobie darowałem współczesnych X-Men. I w tym momencie nie czytam i nie śledzę już żadnego współczesnego superhero, ani z Marvela, ani z DC. Z mutantami wytrzymałem najdłużej. Co ciekawe tom Uncanny X-Men 2: Cyclops i Wolverine, można traktować jako swoiste zakończenie i idealny moment na porzucenie komiksów z linii X-Men.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline death_bird

« Odpowiedź #1562 dnia: Pn, 11 Wrzesień 2023, 23:25:54 »
Mi z kolei czytało się to bardzo źle. Miałem wrażenie, że album ten to zbiór losowych, niezwiązanych ze sobą zeszytów.

Bo tych serii wychodzi kilka i zapewne zwyczajnie bez czytania ich wszystkich nie idzie się połapać o co w tym chodzi.
Na tyle na ile na razie przeczytałem, to Egmont nie wydając tego nieszczęsnego "X-Force" robi spore kuku czytelnikom, bo bez tego tytułu to w sumie tak jakby puszczał co drugi odcinek serialu. I tu psi zewłok leży pogrzebany.
Być może faktycznie to jest ten moment żeby współczesnemu Marvelowi powiedzieć sayonara.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1563 dnia: Wt, 12 Wrzesień 2023, 07:09:56 »
@UP
Można też podnieść tą kwestię na spotkaniu z panią szefową Egmontu Polska w Łodzi. No bo to jest jak z wycięciem Black Vortex, kiedy tamten tom Strażników Galaktyki był zupełnie bez sęsu. Nawet gdyby to X-Force zostało wydane w drugiej połowie 2024 roku, byłoby to dobre dla czytelnika, więc może by jakoś apelować do wydawnictwa.

Offline Crono

« Odpowiedź #1564 dnia: Wt, 12 Wrzesień 2023, 07:24:15 »
Ale spójrzcie jak Egmont wydaje mutantów od czasu Marvel Now 2.0 (a w zasadzie zaczął już od Black Vortex). Wydaje tylko niektóre serie, inne całkowicie pomijając. Już podczas Marvel Now 2.0 widać było braki, urwanie wątków. Jeżeli ktoś chce skończyć czytać współczesnych mutantów, to tak jak pisał amsterdream, tom Cyclops i Wolverine to idealny moment.

Offline michał81

« Odpowiedź #1565 dnia: Wt, 12 Wrzesień 2023, 07:38:11 »
@Bazyl ty naprawdę zatrzymałeś się w miejscu, jak cały czas masz problem z tym Black Vortex. Normalny człowiek dawno by to już przeczytał w oryginale i dawno zapomniał jakie to jest głupie gówno i przestał truć o tym dupę. Napisze ci nawet streszczenie
Spoiler: PokażUkryj
Angel dostaje energetyczne skrzydła. Koniec. I tak nie ma to znaczenia bo cofnęli to w X-terminacji.

Egmont nie jest zobowiązany do wydawania wszystkich komiksów Marvela, DC, Image czy każdego innego wydawnictwa, tak samo jak Hachette nie wydaje nic ponad to co jest w kolekcji, do której jak widać nie masz pretensji, że tego nie wydali, co jest dziwne.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1566 dnia: Wt, 12 Wrzesień 2023, 08:02:21 »
Jakby wyszła Kolekcja X-Men to nie byłoby problemu. Ale dokładnie w tym samym czasie kiedy się formowała, zupełnym przypadkiem, Egmont Polska wziął od Panini Kolekcję Milestones i zaczął ją wolno wydawać na polskim rynku. A to jest tylko 15 historii.

https://www.bedetheque.com/serie-71464-BD-X-Men-La-Collection-Mutante.html

Offline xanar

« Odpowiedź #1567 dnia: Wt, 12 Wrzesień 2023, 08:46:36 »
UP  :)
A kolekcja Spidera nie wystartowała, bo Egmont coś szybko wydał ?  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline WeaponX

« Odpowiedź #1568 dnia: Wt, 12 Wrzesień 2023, 09:31:52 »
Na tyle na ile na razie przeczytałem, to Egmont nie wydając tego nieszczęsnego "X-Force" robi spore kuku czytelnikom, bo bez tego tytułu to w sumie tak jakby puszczał co drugi odcinek serialu.

Nie wiem co sie tak uparliscie na to x-force. Ta seria rozwija swoją własną opwoieść upadku Beasta ku czarnej stronie mocy. Wydarzenia prowadzące do X of Swords przedstawia seria Excalibur

Offline Crono

« Odpowiedź #1569 dnia: Wt, 12 Wrzesień 2023, 09:52:25 »
To widzę że to już stały motyw u Bestii z tą ciemną mocą. Poprzednio to u Bendisa przeszedł na ciemną stronę, ale wszyscy wraz z nowym runem złapali amnezję, więc zapomniano o jego wybrykach🙂

Offline michał81

« Odpowiedź #1570 dnia: Wt, 12 Wrzesień 2023, 10:44:17 »
Jakby wyszła Kolekcja X-Men to nie byłoby problemu. Ale dokładnie w tym samym czasie kiedy się formowała, zupełnym przypadkiem, Egmont Polska wziął od Panini Kolekcję Milestones i zaczął ją wolno wydawać na polskim rynku.
Z dobrych informacji jakie posiadam przyczyną rezygnacji z kolekcji X-men nie były startujące Punkty Zwrotne. Zanim napisze kolejny raz tą bzdurę sprawdź informację.
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Wrzesień 2023, 11:14:07 wysłana przez michał81 »

Offline death_bird

« Odpowiedź #1571 dnia: Wt, 12 Wrzesień 2023, 16:22:05 »
Nie wiem co sie tak uparliscie na to x-force.

Bo jak się to czyta to "X-Force" splata się z "X-Men" jak nieparzyste i parzyste odcinki tego samego serialu.

To widzę że to już stały motyw u Bestii z tą ciemną mocą. Poprzednio to u Bendisa przeszedł na ciemną stronę, ale wszyscy wraz z nowym runem złapali amnezję, więc zapomniano o jego wybrykach🙂

Któryś z nas chyba coś źle zapamiętał, bo z tego co kojarzę, to u Bendisa szalał
Beast z Ery Apocalypse`a. A nie "nasz" stary, poczciwy Hank McCoy...

Offline WeaponX

« Odpowiedź #1572 dnia: Wt, 12 Wrzesień 2023, 21:20:40 »
Bo jak się to czyta to "X-Force" splata się z "X-Men" jak nieparzyste i parzyste odcinki tego samego serialu.

To chyba cztsliśmy co innego X-Men Hickmana opowiada (przeważnie) zamknięte historia X-force Percy'ego historie zespołu black ops Beasta i nie przeplatają się

Offline death_bird

« Odpowiedź #1573 dnia: Wt, 12 Wrzesień 2023, 21:47:21 »
Ja piszę o tym co u nas wyszło jako hickmanowe "Świt X t.1". I to się przeplata z wychodzącym równolegle "X-Force" niczym ten nie przymierzając warkocz.

Offline Crono

« Odpowiedź #1574 dnia: Wt, 12 Wrzesień 2023, 23:17:31 »

Któryś z nas chyba coś źle zapamiętał, bo z tego co kojarzę, to u Bendisa szalał
Beast z Ery Apocalypse`a. A nie "nasz" stary, poczciwy Hank McCoy...

Mam na myśli właśnie starego, poczciwego Hanka. Bendis prowadził tak tą historię, że Hank się w niej staczał. To on sprowadził pierwszą piątkę X-Men do teraźniejszości i zachłysnął się potęgą w Black Vortex. To on miał największe wyrzuty sumienia w trakcie Original Sin . Jeżeli ktoś przeszedł na ciemną stronę mocy podczas runu Bendisa, to właśnie Beast.