Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 329927 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Uluru

Online amsterdream

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1501 dnia: Cz, 27 Kwiecień 2023, 22:09:15 »
Ale jak niby Bendis mógł zepsuć uniwersum?

Chociażby usuwając z uniwersum setki mniej znanych mutantów i zupełnie ograniczając potencjał tej marki. Mnie jeszcze po House of M irytowało to, że jak już zaczęli się w końcu pojawiać jacyś nowi mutanci to były to zawsze jakieś irytujące nastolatki. Wcześniej, jeszcze za czasów Claremonta, Niciezy i Lobdella co rusz pojawiały się nowe postacie, które były dorosłe, miały jakąś swoją rozbudowaną historie i kreowało to duże scenopisarskie możliwości. Poza tym od House of M w kółko są używani ci sami mutanci, jest jakaś pula około 30-40 postaci i autorzy tylko z nich korzystają co powoduje, że te historie są po prostu nudne i jakoś nie chce mi się już tego czytać.

Ja generalnie na wydanym u nas 2 tomie Uncanny X-Men Rosenberga kończę swoją wieloletnią, trwająca już trzy dekady, przygodę z mutantami. Hickman jakoś do mnie zupełnie nie trafił a ten tom Rosenberga można traktować jako swoiste zakończenie sagi z mutantami bo ładnie domyka praktycznie wszystkie wątki.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline death_bird

« Odpowiedź #1502 dnia: Pt, 28 Kwiecień 2023, 15:35:32 »
No właśnie to usunięcie setek "mniej znanych" (czyli w zasadzie raczej nieznanych) mutantów było dla mnie krokiem w dobrym kierunku. Nie interesowali mnie zupełnie a zrobić z nimi też chyba nie było co skoro najpierw zafundowano im Genoshę a później Wandę.
Zupełnie nie przemawia do mnie argument, że to było jakiekolwiek ograniczanie potencjału marki. O nim świadczą właśnie dobrze opisane, posiadające swoją historię postacie. Kitty Pryde, Dazzler, wreszcie Emma (czy jeszcze parę innych) - one zaczepiły się w tym uniwersum na dobre, bo były jednostkami i można było je dokładniej opisać i przez to lepiej poznać. Jak się natomiast wrzuca sforę nowych studentów to ile z tych postaci chwyci? Jedna na dziesięć? Jedna na dwadzieścia? W XXI wieku ile stworzono ciekawych postaci nowego pokolenia? Kukułki? Armour? Quentin Quire?
Jakość ponad ilość. ;)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1503 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 11:11:52 »
Tom z SBM o początkach Genoshy

Który to?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1504 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 12:36:40 »
@UP
SBM 123 z Magneto. Zawiera historie "Wojna Magneto" i "Magneto Rex" gdzie Magnus zaczyna swoje rządy na Genoshy.

Offline Saruman

« Odpowiedź #1505 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 15:54:09 »
Trochę nawiązując do rozmowy z tematu Muchy - czy jest szansa, że w Polsce kiedyś będą wydawane jakieś omnibusy X-Men (lub czegokolwiek z Marvela)? Czy jednak nie ma szans na grubsze cegły?

Offline Pestak

« Odpowiedź #1506 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 18:20:31 »
Przeczytałem ostatnio wszystko co wydano w Polsce z mutantami od X-Men extraordinary do Uncanny X-Men Cyclops i Wolverine i niestety wiele wątków pozostaje niewyjaśnionych. Część z poniższych pytań zadałem już w innym temacie ale nie doczekałem się odpowiedzi od bardziej oczytanych kolegow:(

Spoiler: PokażUkryj

1. Czy śmierć Cabla o której mowa w Red to ta sama która nastąpiła w X-Terminacji?
2. Czy teraz mamy w Uniwersum tylko tego Kid-Cabla?
3. O co chodzi z tą Bloodstorm? Skąd się wzieła?
4. Co ostatecznie stało się z profesorem x w ciele fantomexa? Czy on jeszcze powróci?
5. Jak w końcu powrócił do życia Cycclops? z xtermination wynika że miał z tym coś wspólnego Kid cable, ale to tyle w temacie.
6. Dlaczego Havok nie przypomina już Two Fejsa?
.

uważam że dobra praktyka byłoby aby w przypadku takich dziur fabularnych dana kwestia była wyjaśniona w jakimś posłowiu czy innym dodatku.

Bartus0806

• Gość
« Odpowiedź #1507 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 18:57:01 »
Odpowiem tylko na jeden punkt, bo tylko co do niego jestem pewien. Przynajmniej tak mi się wydaję
 A mianowicie 3.
Bloodstorm to córka Storm z przyszłości, a przynajmniej przyszłości z komiksu Bitwa Atomu (jeszcze z Marvel Now!). Na koniec eventu zostaje ona w tej głównej linii czasu żeby schwytać głównych złych eventu i... na polskim rynku to tyle. Jeżeli się nie mylę to staję się częścią drużyny składającej się z oryginalnych X-Men przeniesionych w czasie w serii X-Men Blue.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1508 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 19:30:21 »
Dzięki za odpowiedź odnośnie tej Bloodstorm. Najśmieszniejsze że ja te Bitwę Atomu czytałem i w ogóle tego wątku nie pamiętałem:) Chyba już za dużo tych komiksów . Za czasów Tm-Semica to całe zeszyty mogłem cytowac.

Offline michał81

« Odpowiedź #1509 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 21:09:04 »
1. Czy śmierć Cabla o której mowa w Red to ta sama która nastąpiła w X-Terminacji?
Jeśli mówisz o wydanym u nas X-men Red to tak, chodzi o tą śmierć.
2. Czy teraz mamy w Uniwersum tylko tego Kid-Cabla?
Tak. Obecnie w uniwersum jest "młody" Cable.
"Stary" Cable powróci w solowej serii podczas Reign of X, czyli kolejne fazie po Świcie X. Nie liczyłbym, że Egmont ją wyda.

3. O co chodzi z tą Bloodstorm? Skąd się wzieła?
Bloodstorm nie jest córką Storm. To jest Storm z innego uniwersum ugryziona przez Drakulę i przemieniona w wampira. (Historie jak to się stało dostaniesz w zapowiedzianym przez Muchę komiksie, przy czym w tym alternatywnym uniwersum, zakończyła się ona inaczej. Po prostu X-men jej nie uratowali).
Nie pamiętam czy jest to ta sama postać co z serii (świata) Mutant X (bo w niej debiutowała), czy też z innego uniwersum (pewnie wyszukiwanie w google by to wyjaśniło), ale pojawiła się w głównym uniwersum po Tajnych Wojnach Hickmana i była częścią Hex-men. Ta historia jest opowiedziana w niewydanej serii X-men Blue.
4. Co ostatecznie stało się z profesorem x w ciele fantomexa? Czy on jeszcze powróci?
Przeczytaj Ród X / Potęgi X z Marvel Fresh.
5. Jak w końcu powrócił do życia Cycclops? z xtermination wynika że miał z tym coś wspólnego Kid cable, ale to tyle w temacie.
Wyjaśnione zostało to w Uncanny X-Men (2019) Annual, który powinien znaleźć się w tomie Uncanny X-Men 2 - Cyclops i Wolverine z Marvel Fresh. Egmont pominął go w zbiorczym, gdyż w trejdach na których bazował, go nie ma. Jest wydany w zbiorczym X-men Summers and Winter, który Egmont też pominął. Pisałem na forum o tym wiele razy. I tak, młody Cable przywrócił go do życia wykorzystując Phoenix Force.
6. Dlaczego Havok nie przypomina już Two Fejsa?
O tym też wspominałem wcześniej. Stało się w niewydanej u nas serii X-men Blue.

Trochę nawiązując do rozmowy z tematu Muchy - czy jest szansa, że w Polsce kiedyś będą wydawane jakieś omnibusy X-Men (lub czegokolwiek z Marvela)? Czy jednak nie ma szans na grubsze cegły?
Szansa jest bliska zero. Jeden z powodów to problem ze składaniem tak grubych komiksów (1000+) w polskich drukarniach. Wydawcy musieli by drukować to za granicą (np. w Turcji jak to robi Marvel, jeśli dobrze pamiętam).
Nie wiem czy pytasz o klasyczne historie (np. Claremonta) czy współczesne. W przypadku klasyków @motyl to wyjaśnił. Nie ma takiej opcji przez najbliższe lata, bo Egmont poszedł w Punkty Zwrotne a inni wydawcy (Mucha, Hachette) wydają po swojemu. Można zapomnieć o mutancich epikach. Zresztą cena omnibusa byłaby pewnie zabójcza dla kieszeni czytelników, a to przecież ma być dostępne dla szerszego grona czytelniczego.
« Ostatnia zmiana: Pn, 01 Maj 2023, 21:37:20 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #1510 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 21:27:39 »
Przecież wydali już parę omnibusów, nazwa omnibus nie zależy od ilości stron tylko od tego co Marvel sobie nazwie omnibusem.
Cena omnibusa jest taka jaka jest bo Marvel sobie liczy ekstra za to, że jest napis omnibus na grzebiecie.
A ja nadal zachodzę w głowę jak to jest, że u nas nie da się takiej książki zrobić 1000+ stron a w innych krajach da się i to się dało 16 lat temu.
Inna sprawa, że to mało praktyczne jest, taka optymalna ilość stron to jest, jak np. taka Mucha wydaje te swoje ohc max 600 stron.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #1511 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 21:35:29 »
Przecież wydali już parę omnibusów, nazwa omnibus nie zależy od ilości stron tylko od tego co Marvel sobie nazwie omnibusem.
Wiem, że wydali (Spider-man Todda McFarlane'a, Conan z Dark Horse, Animal Man, Lepsi wrogowie Spider-Mana, Ultimate Spider-Man tom 13 itd.) tylko żaden nie przekroczył magicznej liczby 1000 stron, dlatego też zaznaczyłem to w poście powyżej.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1512 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 22:01:29 »
Wydali też grubego DD Zero i się rozlatywały na szyciach niektóre egzemplarze (np. mój). Ze starym Batman Eternal 1 też były problemy. Egmont Polska musiałby zlecić jakiś inny rodzaj szycia, a to może być drogie.

Offline xanar

« Odpowiedź #1513 dnia: Pn, 01 Maj 2023, 22:45:17 »
Jak inny rodzaj szycia ;D Może styl Hachettowy, bo ten Egmontowy to zły jest, ale luz TK odejdzie to już wtedy będzie spoko i się nie będą rozpadać  ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1514 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 10:36:30 »
Jak inny rodzaj szycia ;D Może styl Hachettowy, bo ten Egmontowy to zły jest, ale luz TK odejdzie to już wtedy będzie spoko i się nie będą rozpadać  ;D

Wiem, że to miała być szydera, ale hachette to akurat cienizna...
Cala nadzieja w Carrefourze!