Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 330011 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Brzon

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1410 dnia: Nd, 22 Styczeń 2023, 01:08:19 »
Ja bym tak nie demonizował, podejrzewam, że "X-Men by Jonathan Hickman" dostaniemy akurat w całości na spokojnie, gorzej pewnie z innymi seriami. Tego X-Men jest w oryginale tylko 3 TPB + dodatkowy TPB z kilkoma "Giant-Size X-Men". To co zrobił Egmont to pierwszy TPB z dorzuconym #7 i "Giant-Size X-Men: Jean Grey and Emma Frost". Spokojnie można założyć, że wydadzą 2 i 3 tom też z takimi doklejonym pozostałymi "Giant-Size X-Men" bez tego dodatkowego 4 tomu.
Jest jeszcze Empyre X Men. To też pisze Hickman (1 i 4 zeszyt), więc to też pewnie dostaniemy.

Offline xardas

« Odpowiedź #1411 dnia: Nd, 22 Styczeń 2023, 09:59:36 »
Na Q&A z ostatniej soboty TK potwierdził, że odnośnie Dawn of X dostaniemy jeszcze na pewno w tym roku "Marauders" Duggana, a czy coś więcej to zależy od sprzedaży ;)

Online _Paweł

« Odpowiedź #1412 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 01:22:06 »
Próbowałem wrócić do X-Men i właśnie skończyłem męczyć się z Ród X Potęgi X. Nie moja bajka, za dużo polityki i budowania świata, zamiast akcji. Czy w takim wypadku warto mi sięgać po Świt X, czy będzie to więcej w takim samym stylu?

Offline Archie

« Odpowiedź #1413 dnia: Nd, 05 Marzec 2023, 21:56:43 »
Jak ta historia nie siadła to daj sobie spokój.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1414 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 09:32:09 »
Mnie z kolei bardzo się podobało. Zakończenie sprawiło, że nabrałem apetytu na więcej. Tymczasem, Świt X będzie mieć premierę za kilka dni. Trochę późno, wydawało mi się, że ten HoX/PoX wyszedł jeszcze w zeszłym roku, a na rynku taka bida...
Wiem, że w kolejce jest też New Mutants, ale z opisu totalnie mi nie podeszło.
Czy bez wchodzenia w szczegóły, wątek Moiry będzie jeszcze poruszany? Pod koniec komiksu miałem wrażenie, ze trochę zniknęła z pola widzenia, a jej osoba była kluczowa dla dalszych wydarzeń.
Ciekawi mnie też
Spoiler: PokażUkryj
jak wydarzenia wprowadzone w tym komiksie generalnie wpłynęły na świat 616 oraz to, z czym mieliśmy do czynienia przed tym komiksem. O ile dobrze kojarzę, to Moira chyba nie miała takich mocy i nie zdarzyło jej się umrzeć?

Offline Simon11

« Odpowiedź #1415 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 11:05:07 »
Czy bez wchodzenia w szczegóły, wątek Moiry będzie jeszcze poruszany? [/spoiler]

Wątek Moiry zostanie poruszony za jakieś 1,5 roku cyklu wydawniczego czyli w evencie Inferno, który jest pożegnaniem Hickmana z X-Men. I to jest jeden z najgorszych elementów tej Ery - najciekawsza postać została schowana do szafy. Przemilczę to, co stało się z nią później, bo to chyba najgłupsza rzecz jaką czytałem od lat (nie Inferno, ale to co się stało z tą postacią po tym evencie) ;)

Generalnie, wątki z HoX/PoX są kontynuowane jedynie w X-Men Hickmana, w innych seriach ich nie uświadczysz. No i niestety im dalej w las, tym ciemniej. X-Meni którzy wychodzą obecnie są na dramatycznie niskim poziomie.

Offline michał81

« Odpowiedź #1416 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 11:22:25 »
Ciekawi mnie też
jak wydarzenia wprowadzone w tym komiksie generalnie wpłynęły na świat 616 oraz to, z czym mieliśmy do czynienia przed tym komiksem. O ile dobrze kojarzę, to Moira chyba nie miała takich mocy i nie zdarzyło jej się umrzeć?
To co się wydarzyło z Moirą to jest retcon jaki wymyślił Hickman.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1417 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 11:40:54 »
To co się wydarzyło z Moirą to jest retcon jaki wymyślił Hickman.

Tak, ale myślałem, że może w kolejnych tomach coś więcej do tego dopisali, żeby jakoś to fajnie obronić.

Wątek Moiry zostanie poruszony za jakieś 1,5 roku cyklu wydawniczego czyli w evencie Inferno, który jest pożegnaniem Hickmana z X-Men. I to jest jeden z najgorszych elementów tej Ery - najciekawsza postać została schowana do szafy. Przemilczę to, co stało się z nią później, bo to chyba najgłupsza rzecz jaką czytałem od lat (nie Inferno, ale to co się stało z tą postacią po tym evencie) ;)

Generalnie, wątki z HoX/PoX są kontynuowane jedynie w X-Men Hickmana, w innych seriach ich nie uświadczysz. No i niestety im dalej w las, tym ciemniej. X-Meni którzy wychodzą obecnie są na dramatycznie niskim poziomie.

Dzięki! Czyli narobili apetytu, a później będzie coraz gorzej...

Online _Paweł

« Odpowiedź #1418 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 11:59:24 »
Ród X / Potęgi X skojarzyły mi się ze "Śmiercią w Wenecji": Spokojnie Panowie, zaraz się rozkręci. Nie mówię, że komiks jest zły, miałem po prostu inne oczekiwania. Jak mi się trafi kiedyś za 1/4 ceny okładkowej, to może i go odkupię.

Offline Archie

« Odpowiedź #1419 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 15:36:37 »
Czy bez wchodzenia w szczegóły, wątek Moiry będzie jeszcze poruszany?
Dopiero w Inferno Hickmana i X Lives of Wolverine / X Deaths of Wolverine, ale obie mini-serie to słabizna. W sumie to dochodzę do zdania, że można przeczytać HoX / PoX, X-Men Hickmana i ewentualnie Hellions, a resztę olać. Zmarnować taki event to w sumie trzeba mieć "talent".
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Brzon

« Odpowiedź #1420 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 01:48:15 »
Żeby nie było, np.na Avalon czytałem zupełnie inne opinie. Więc na spokojnie. Nie dajmy się zwariować. Skoro x-meni od Hickmana są słabi, to co powiedzieć o wcześniejszysz. 

Offline Kvothe

« Odpowiedź #1421 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 06:15:39 »
Przecież koledzy nie napisali że X-men od Hickmana jest zły, tylko to co wychodzi obecnie. A Hickman już dawno się wypisał, bo marvel rozwodnił jego pomysł.

Na Avalon to im się wszystko podoba, nawet jak inni uważają inaczej. Ala wiadomo najlepiej jak każdy sam wyrobi sobie opinie, Pawłowi nie podeszło jak widać.

Offline Simon11

« Odpowiedź #1422 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 09:42:07 »
Żeby nie było, np.na Avalon czytałem zupełnie inne opinie. Więc na spokojnie. Nie dajmy się zwariować. Skoro x-meni od Hickmana są słabi, to co powiedzieć o wcześniejszysz.

Nie mam na myśli X-Men Hickmana ale większość serii wychodzących w obecnej erze. Są wyjątki, ale niestety większość to dramat. Np. taki zeszłoroczny event AXE Judgement Day uważam, za drugi najgorszy event w całej historii X-Men (tuż po Age of X-Man).

Praktycznie wszystko z X-Men czytam regularnie od Marvel Now, w różnych formach, głównie cyfra i MU, w tym okresie były wzloty i upadki, ale to pierwszy zeszyt Sins of Sinister, którego nie byłem wstanie doczytać do końca spowodował, że aktualnie czekam już tylko na reboot i nie wydam już nawet dolara na "Krakoa Era" ;) Od ponad miesiąca nie wiem co tam się dzieje i jestem happy  ;D

Niestety jednym z głównych problemów (ale nie jedynych), jest temat rezurekcji, który powoduje, że większość serii nie ma jakiejkolwiek stawki, więc nic się w nich nie dzieje. Do tego, scenarzyści tworzą masę bzdur, które żeby było ciekawiej nie są respektowane  w innych seriach, więc nie dajcie się zwieść, że w Krakoi wszystko jest ze sobą powiązane. :)

Aha, obecnie najpotężniejszym mutantem we wszechświecie jest Synch, ale za bardzo go nie eksploatują bo sam zdmuchnąłby Avengers. ;)

Generalnie można czytać tylko Hickmana i pojedyncze, poboczne serie typu Hellions. Reszta to niestety all-time low.

« Ostatnia zmiana: Pt, 10 Marzec 2023, 09:48:33 wysłana przez Simon11 »

Offline michał81

« Odpowiedź #1423 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 09:49:13 »
Ja opadłem po Inferno, jak Hickman powiedział "nara", to już był znak, że będzie gorzej, skoro nie doprowadził do końca swojej historii. Już wcześniej Marvel za bardzo rozwodnił mutantów, ale jeszcze dało się to czytać, mając z tyłu głowy, że jest plan nad którym czuwa Hickman, ale jak on odszedł to też powiedział "nara" ulubionym bohaterom nawet nie sprawdzając AXE Judgement Day.

Online _Paweł

« Odpowiedź #1424 dnia: Pt, 10 Marzec 2023, 10:15:47 »
Niestety jednym z głównych problemów (ale nie jedynych), jest temat rezurekcji, który powoduje, że większość serii nie ma jakiejkolwiek stawki, więc nic się w nich nie dzieje. Do tego, scenarzyści tworzą masę bzdur, które żeby było ciekawiej nie są respektowane  w innych seriach, więc nie dajcie się zwieść, że w Krakoi wszystko jest ze sobą powiązane. :)

Też mam takie odczucia, że śmierć mutanta nie ma żadnej wartości. W Ród X pokazali, że Xavier wysyła ekipę, która...
umiera, a za chwilę (byłem w szoku) wszyscy normalnie się budzą.

Mniejsza kara niż za Game Over na konsoli. Odbudowa narządów i kończyn w SF jest OK, ale jak delikwenta nie uda się znieść z placu boju, nie dotrze do niego medyk, to umiera. W X-Men jest pełna swoboda i to już od dawna.