Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 328995 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1365 dnia: Pn, 19 Grudzień 2022, 18:30:02 »
@UP
Mi osobiście nie chodzi o głębię ale po prostu o zwykłą przyzwoitość. Hickman nie dał nam prawie nic oryginalnego w tej opowieści. To wszystko już było. A głosy o tym, że nie da się wymyslic czegoś nowego, ja odrzucam. Da się, tylko trzeba mieć talent, kreatywność, pomysł. A tutaj jak n'ty raz mielimy dokładnie to samo co już było, to mnie jako czytelnika wkurza takie pójście na łatwiznę. I do tego robione jest to tak nieumiejętnie i nudno. Ewentualnie udziwniane na siłę, by zamaskować kompletną wtórność. Po to jest Skala Kardaszewa by z niej korzystać, a nie wymyślać jakichś Tytanów i Dominia. Tym bardziej, że Kosmos Marvela ma swoją historię i budowę ustaloną już dawno. A Hickman wywala to wszystko do kosza i tworzy swoje dziwaczności.

No i to kompletne pozmienianie charakterów. Ubłocenie znanych postaci jeszcze bardziej, bo nic dobrego nie można wymyślić, więc zniszczymy to co czytelnicy znają i lubią.

Offline Crono

« Odpowiedź #1366 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 07:47:11 »
Złamałem się i jednak kupiłem Epic collection X-Men... Ależ rozczarowanie pod względem wydania! Ostatniego Marvela w oryginale kupiłem gdzieś w 2015, może 2016 roku (zeszytówkę), potem jeszcze kilka zbiorczych z IDW. Czytałem o słabej jakości papieru w omnibusach czy nowych epikach, ale czytać a zobaczyć na własne oczy to dwie różne rzeczy. Jest źle. Papier jest tak kiepskiej jakości, że biel bardziej przypomina odcień szarości, a o jakimkolwiek nasyceniu barw można zapomnieć (mój tom zbiera zeszyty z lat 91-92). Strony przebijają, a rysunki wyglądają jakby były zamazane momentami. Dramat.
Przy tym komiksie kolekcja z Carrefoura wygląda jak szczyt luksusu.
Wyleczyłem się z oryginalnych epików. A już myślałem że w 2023 skompletuję sobie mutantów w tym wydaniu...

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #1367 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 09:41:27 »
Jest źle. Papier jest tak kiepskiej jakości, że biel bardziej przypomina odcień szarości, a o jakimkolwiek nasyceniu barw można zapomnieć (mój tom zbiera zeszyty z lat 91-92). Strony przebijają, a rysunki wyglądają jakby były zamazane momentami. Dramat.

Smutno to słyszeć, mam parę oryginalnych epików wydanych dawno temu i wtedy były porządne. Mógłbyś może podzielić się paroma zdjęciami tego nowego?

Offline Crono

« Odpowiedź #1368 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 09:49:49 »
Wieczorem po pracy wrzucę kilka fotek.

Offline xanar

« Odpowiedź #1369 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 10:01:43 »
Kolega trochę przesadza, te epici nigdy nie były drukowane na kredzie więc nigdy to nie będzie wyglądało tak jak w Egmontach, z drugiej strony ludzie narzekają, że te starsze rzeczy drukują na kredzie, także nie dogodzisz.

Fakt faktem, że te pierwsze epici były drukowane na gruby pożółkłym papierze i miało to chyba niby oddawać "ducha czasu", najgorszy z tych epiców to był Fate of the Phoenix tam to był w ogóle dramat.

Jeżeli ten epic to Bishop's Crossing to tam papier jest biały z (w sumie nie wiem jak to nazwać) z domieszką jakiegoś brudu, paprochów czy czegoś tam, no nie jest to biały-biały matowy papier i faktycznie wygląda to strasznie tanio, ale przynajmniej nie prześwituje na drugą stronę, także jest to jakiś +, na zdjęciach za bardzo tego nie będzie widać na youtubie też ciężko to dostrzec.

Z resztą te omnibusy z tego okresu na kredzie-kredzie też nie są drukowane, tylko na jakimś matowo/kredowym papierze, także te kolory też nie będą takie jak w Egmontach, poza tym oni i tak tego nie wydadzą, także albo takie albo żadne.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Crono

« Odpowiedź #1370 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 10:45:17 »
Tak, to Bishop's Crossing. Ten papier mi trochę przypomina ten z tych pism dla kobiet w stylu Życie na gorąco🙂 Miałem wrażenie że jednak papier ten prześwituje na drugą stronę, muszę spojrzeć po powrocie do domu.
I masz rację, ludziom nie dogodzisz. Niemniej, w przypadku tego epika (według mnie oczywiście) jest naprawdę źle. Biały wygląda jak szary (czy tam z domieszką brudu), a inne kolory też nie lepiej.

Offline xanar

« Odpowiedź #1371 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 15:09:20 »
Sytuacja wygląda tak, że w typ epicu faktycznie te kolory są trochę słabsze, ale tylko w tym, porównałem z innymi, które wyszły ostatnio i tam te kolory trochę lepsze, nie wiem może drukarnia weszła w tryb "eco" przy tym egzemplarzu.

Wrzucam porównanie z omnibusem, oraz niżej porównanie epica z Doctor Strange Infinity War, który wyszedł mniej więcej w tym samym okresie i tam kolory prawie takie same.

Wielkich różnic na zdjęciach to ja nie widzę, w omnibusie będzie lepiej, ale tam lepszy papier a omnibus z 2021, tak szczerze to przy tych nowych tureckich z tym uber cienkim papierem to ja już wolę tego epica kupić z bieda papierem.

Strange:

Offline Crono

« Odpowiedź #1372 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 15:28:43 »
Dzięki za wyjaśnienie. Jednym słowem zacząłem od złego epika🙂

Offline xanar

« Odpowiedź #1373 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 15:45:07 »
Zawsze może być gorzej, lepiej już było i tak większość ludzi i nie widzi, ostatnio koleś z Epic Marvel Podcast napsał mi, że ten papier nie jest najgorszy ;D

Offline Crono

« Odpowiedź #1374 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 16:18:10 »
Jak się nie ma porównania to może i owszem. Ale jak się na co dzień kupuje kredowe Egmonty, to otwierając taki komiks można dostać zawału. Tym bardziej że kiedyś było ok.

Offline xanar

« Odpowiedź #1375 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 16:31:20 »
Jaszcze jest kwestia tego jak to to wyglądało jak wychodziło w zeszytach.

Tu jest jak nr 1 wyglądał:

« Ostatnia zmiana: Wt, 03 Styczeń 2023, 16:37:20 wysłana przez xanar »

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #1376 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 16:49:14 »
Wow, jakie dokładnie porównanie. Dziękuję, xanar!

Faktycznie epic nieco przebija, ale - przynajmniej na zdjęciach - bez tragedii. Może dlatego, że ten komiks nie operuje aż tak pustymi przestrzeniami. Szarzyzny bieli też jakoś nie widzę, ale to ogólne niedosycenie kolorów jest już dość smutne. No i na żywo oczywiście najbardziej pewnie wpływa na komfort czytania grubość papieru. To porównanie z gazetami plotkarskimi mrozi krew w żyłach, mam nadzieję, że jednak jest trochę przesadzone.

Offline xanar

« Odpowiedź #1377 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 16:57:20 »
Papier jest grubszy niż był wcześniej i praktycznie nie przebija, te co wcześniej drukowali przez pewnie czas w jakiejś drukarni amerykańskiej FRY coś tam, to dopiero dramat był, ten jest grubszy ale jest jakiś taki "tani" i "brudny" i pewnie gorzej wchłania tusz.

Offline Crono

« Odpowiedź #1378 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 17:03:37 »
Sprawdziłem. Trochę papier przebija. Nie mam porównania z innymi komiksami, ale jeżeli papier był cieńszy, to faktycznie musiał być dramat.
Tutaj zdjęcie z przebijającą głową Ghost Ridera:
https://ibb.co/bXNYJ7b

Offline xanar

« Odpowiedź #1379 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 18:38:58 »
Na białym to ci wszędzie będzie przebijać szczególnie jak pod światło weźmiesz, teraz już nie ma takiego papieru, który nie przebija te Egmonty na kredzie też przebijają, kwestia bardziej/mniej.
Ostatni Egmont jaki miałem i nie przebijał to X-Men - Mordercza geneza i WKKMy też miały gruby papier, ostatnio kupiłem sobie egzemplarz z tej kolekcji BiZ i też przebija, te mangi z JPFu co kupuje też to samo.