Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 329427 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jotkwadrat

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1320 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 13:04:18 »
Opłaca się wchodzić w Ród X/ Potęgi X zakładając, że X-Men z Marvel Now podobał mi się mocno umiarkowanie a dalej już nie czytałem?

Offline xanar

« Odpowiedź #1321 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 13:15:02 »
Czytałeś coś Hickman'a ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #1322 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 13:16:30 »
Ród X/ Potęgi X zdecydowanie tak. Co do kolejnych serii to nie we wszystko warto wchodzić. Problemem jest też to, że Egmont nie zapowiedział co będzie konkretnie. W zapowiedziach emefkowych jest tylko seria X-men Hickmana, ale ta seria jest "specyficzna".  Nie potrafię tego lepiej określić, to nie jest typowa seria X-men jakie były do tej pory wydawane. Nie wiadomo co z innymi seriami. Patrząc, że ważną serią jest Excalibur dla jednego z późniejszych crossoverów X of Swords, której nie zapowiedzieli to jestem przekonany, że innych serii nie będzie.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #1323 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 13:58:12 »
Czytałeś coś Hickman'a ?
Avengers i New Avengers - pełne runy - szału nie robią moim zdaniem
Tajne wojny - j.w.
Na wschód od zachodu - na razie pierwszy tom i jest ok.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1324 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 14:05:12 »
Podobnie jak michał81, też polecam Ród X/ Potęgi X. Dawno nie czytałem tak dobrego komiksu, już nie tylko z X-men, ale ogólnie superhero. Scenariusz jest na tyle dobrze napisany i złożony, że na pewno wrócę jeszcze nie raz do tego tytułu. Zdecydowanie najlepsza pozycja z Marvel Fresh wydana u nas.

Offline xanar

« Odpowiedź #1325 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 14:13:56 »
Avengers i New Avengers - pełne runy - szału nie robią moim zdaniem
Tajne wojny - j.w.
Na wschód od zachodu - na razie pierwszy tom i jest ok.
No to to też ci szału nie zrobi.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Simon11

« Odpowiedź #1326 dnia: Wt, 27 Wrzesień 2022, 14:32:53 »
HoxPox jest ok! Może nie jest to najlepszy komiks z X-Men jaki powstał ale z pewnością wyróżnia się na tle ostatnich lat. Problem jest taki, że dziś, czyli trzy lata po wyjściu tego komiksu, poziom X serii poleciał na łeb na szyję a połowa wątków z tego eventu nie została rozwinięta i już nie zostanie (a z niektórymi rozprawiono się bardzo nieelegancko). Do tego, czytając ostatni numer AXE Judgement Day, już zretconowano jeden z najważniejszych wątków wprowadzonych w Rodzie X albo po prostu ktoś zapomniał jakie tam były załażenia. ;)
« Ostatnia zmiana: Wt, 27 Wrzesień 2022, 14:38:40 wysłana przez Simon11 »

Offline donT

« Odpowiedź #1327 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 09:50:11 »
Rowniez polecam HOX / POX choc do fana sh mi daleko. Bardzo oryginalne podejscie do mutanckiej neverending story, przyjemna krecha i super kolorystyka.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1328 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 13:01:26 »
Jako recap sporej części historii X-Men, komiks Wielki Projekt był niezły. Jeśli wyjdzie w całości Kolekcja Marvel Origins, będę mógł to z przyjemnością porównać z pierwotnymi zeszytami. Ale czytając tą cegłę bardzo zmęczyła mnie jej forma. Ten brązowy papier i rysunki Piskora na dłuższą metę okazały się zbyt irytujące. widzę teraz, że słusznie zrobiłem, ze nie kupiłem tej pozycji - nie jest dla mnie. Może gdyby ją wydać normalnie - czyli standardowa kreda i zwykłe kolory, bardziej by mi się to spodobało. Jeszcze raz napiszę, ze Kolekcja Carefoura swoją formą bardziej oddała i przybliżyła mi ducha starych komiksów, niż zrobił to Egmont.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1329 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 17:08:28 »
Właśnie w moim odczuciu ten papier w Wielkim Projekcie dobrze się komponował z rysunkami i historią - wzbudzał skojarzenie, że czytam coś starego.

Offline michał81

« Odpowiedź #1330 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 17:15:57 »
Jeszcze raz napiszę, ze Kolekcja Carefoura swoją formą bardziej oddała i przybliżyła mi ducha starych komiksów, niż zrobił to Egmont.
Po pierwsze to nie Egmont tak zrobił, tylko sam Marvel, więc pewnie licencja zobowiązywała. Zmiana na kredę całkowicie zrujnowałaby to co chciał pokazać twórca (tak jak w Kolekcji Carefoura np w tomie z Thorem)  Po drugie, papier w Kolekcji Carefoura jest gówniany, ta kolekcja nawet nie przybliżyła ducha starych komiksów do których odnosi się Wielki Projekt. Miałeś ty chociaż raz w rękach oryginalne zeszytówki? Chyba nie.
Kolejny spamerski post tylko o jednym.
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Październik 2022, 19:02:48 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1331 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 19:11:08 »
Kolejny spamerski post tylko o jednym.

...twój

Ja na tym offsecie i w tym udawanym przyżółceniu/przybrązowieniu w ogóle nie poczułem atmosfery starszego komiksu. To było jak sztuczne, plastikowe kwiaty względem prawdziwych. Może nie czytałem prawdziwych amerykańskich zeszytów, ale co to ma do rzeczy? Nie może mi się  nie podobać forma Wielkiego Projektu? Jednak zwykły carefourowy offset bardziej pasował z wydrukowanymi na nim starszymi komiksami, niż marvelowska stylizacja dzieła Piskora.
« Ostatnia zmiana: Śr, 05 Październik 2022, 19:40:01 wysłana przez Bazyliszek »

Offline michał81

« Odpowiedź #1332 dnia: Śr, 05 Październik 2022, 22:04:59 »
Problem jest, że nie zrozumiałeś zamysłu jaki stał za tym projektem. OK, może ci się nie podobać pomimo, że to rewelacyjny komiks w swoim zamyśle i wykonaniu. Już przy zapowiedzi, mówiłem, że nie każdemu podejdzie. Carefourowy offset nie pasowałby by do tego co zrobił Piskor.

Ja na tym offsecie i w tym udawanym przyżółceniu/przybrązowieniu w ogóle nie poczułem atmosfery starszego komiksu.
To trzeba było nie spamować kolejny raz, że to wina Egmontu, bo tak nie jest w tym wypadku. A to że ty nie poczułeś to tylko pokazuje, że tytuł nie jest dla ciebie, bo jesteś przyzwyczajony do kredy z kolekcji.

Offline gashu

« Odpowiedź #1333 dnia: Cz, 06 Październik 2022, 13:32:34 »
Jestem świeżo po lekturze "X-Men: House Of X/Powers Of X".
Dobra rzecz.
Ciekawie napisana i sprawnie narysowana.
Pierwszy od dobrych kilku lat komiks ze świata mutantów, który można przeczytać bez bólu zębów.

Offline Nemen

« Odpowiedź #1334 dnia: So, 08 Październik 2022, 21:07:51 »
Szybkie pytanko.
Czy w Polsce wydano jakieś komiksy z X-men, które uzupełniałyby tą liste:
Upadek Avengers
Ród M
Syn M
Mordercza Geneza
KOSMOS
Astonishing X-Men vol. 1
Astonishing X-Men vol. 2
Kompleks Mesjasza
Astonishing X-Men vol. 3
Wojna o Mesjasza
Powtórne Przyjście

???
Właśnie czytam Powtórne Przyjście i odczuwam duże braki w fabule. Utopia, Bastion,  Necrosha itd.