Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 330527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1155 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 17:47:59 »
Dzięki za info o bibliotekach - jak będę miał czas, to poszukam. Wie ktoś może, która ma w swoich zbiorach jeszcze powieść Thrawn - Zdrada? Bo nie zdążyłem kupić. Będę się musiał pofatygować do Narodowej jak nie znajdę gdzie indziej.

Też się nieco rozczarowałem tym Wolverine tom 1 z vol 3, bo i scenariusz niezbyt zachęca i rysunki takie sobie. Jednak jest lepszy niż pierwszy tom Aarona, bo nie zawiera dubla. :)  Ale jeśli Mucha chciałaby iść z tymi zeszytami dalej to bierę jak Erę Apocalypse'a. Bo 10 lat temu olałem sprawę i nie kupiłem muszego Wroga Publicznego niestety. A potem jeszcze trzeci tom, do Get Mystique, zeszyt 73 i 74 i mamy cały vol.3 po polsku - z Civil War i OML. Oczywiście czekam też na vol.5 czyli to co Egmont olał przed swoim wydaniem Trzech miesięcy do śmierci. Ba - nawet Savage Wolverine tez bym brał po polsku.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1156 dnia: Cz, 10 Luty 2022, 22:02:01 »
Dzięki za info o bibliotekach - jak będę miał czas, to poszukam. Wie ktoś może, która ma w swoich zbiorach jeszcze powieść Thrawn - Zdrada? Bo nie zdążyłem kupić. Będę się musiał pofatygować do Narodowej jak nie znajdę gdzie indziej.

Komiks czy książkę? Ostatnio sporo dobra widziałem w Antykwariacie Grochowskim.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #1157 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 06:39:45 »
Kolega z Grochowa czy tylko przejazdem w antykwariacie?

Offline michał81

« Odpowiedź #1158 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 07:59:33 »
Odnośnie bibliotek w Warszawie - spróbuj Komiksowo na Woli. Oni szczycą się najlepszym asortymentem.
Czy już większość z zainteresowanych jest po lekturze Wolverina od Muchy? Warto się w to ładować? Będzie jeszcze jeden tom więc chyba znośnie. Ten Wolverine od Egmontu, w 4 tomach, był taki sobie.
Tylko drugi tom to całkowicie inny klimat w porównaniu do runu Rucki. Kiedy tom pierwszy jest bardziej przyziemny tak drugi to juz pełną gęba klimaty superbohaterskie. Na comixxy moja recenzja tomu 1.

Jaka jest Wasza opinia o Grand Design? Jak dla mnie rewelacja i podobało mi się znacznie bardziej niż przykrótka "Historia Życia" o Spider-manie.
Aż chciałbym, by Grand Desing o X-men otrzymało kontynuację.
Na obecną chwilę X-men Grand Design jest projektem zamknięty. Wątpię w kontynuację tym bardziej, że sam autor pokazuje, w którym momencie kontynuować czytanie oryginalnych zeszytów. Nie wiem czemu porównujesz do Spider-mana Historia Życia. Te historie nie mają nic wspólnego. Założenia też są inne i jeśli juz to Spider-mana lepiej porównać do serii Ulitmate Spider-man niż do tych X-men. Dla mnie Grand Design jest rewelacyjny, dlatego mam nadzieję na Hulka Grand Design, ale też rozumiem osoby, które się odbiły od tego tytułu. Widać w tym tytule wielką miłość Piskora do mutantów oraz hołd jaki oddaje tej serii.

Jeszcze takie pytanie do znawców - nie jestem mega fanem mutantów jak np Spider-mana i nie sięgałem po nich nigdy w oryginale. Pomiędzy Marvel Now a Marvel Now 2.0 jest chyba spora luka fabularna, bowiem Now kończyło się tym,
Spoiler: PokażUkryj
że wszyscy byli źli na Beasta za jego działania i wszystko miało się wyjaśnić "niedługo", tyczasem w NOW 2.0 w ogóle nie ma tematu i historia toczy się dalej jakby nigdy nic
. Ponieważ nie podobał mi się cały ten run z 2.0 to sprzedałem go, podobnie jak Astonishing - nic ciekawego, przynajmniej dla mnie. Dlatego póki co po mutantów z Fresh nie sięgam, z wyjątkiem Red oraz Extermination.
Wróciłem do klasyki i czytam Age of Apocalypse i przymierzam się do Wojny Królów.
Chyba przeszli do porządku dziennego. Jeśli już to wydarzyło się to off panel, więc nic nie brakuje. W Marvel Now serie po Bendisie wzięli inni twórcy, więc tam nie było kontynuacji wątków. Zresztą same zakończenia serii Bendisa są nijakie, że tak to ujmę "bez puenty".  Tak naprawdę poza Wolverine&X-men i All New Wolverine historie o mutantach z tego okresu są przeciętne lub słabe. Tak naprawdę to dopiero Hickman popchnął ich w nowym i ciekawym kierunku.
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Luty 2022, 08:01:08 wysłana przez michał81 »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1159 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 09:15:25 »
Kolega z Grochowa czy tylko przejazdem w antykwariacie?

Tak, z Grochowa, precyzyjnie to z Gocławka.

Nie wiem czemu porównujesz do Spider-mana Historia Życia.

Może za dużo skojarzeń - wydane w podobnym czasie, opowiadające genezę głównej postaci wraz z jej dalszymi losami.
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Luty 2022, 09:17:19 wysłana przez HugoL3 »

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #1160 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 09:51:56 »
To witam sąsiada

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1161 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 19:48:33 »
Widzę, że "Grochów się budzi z przepicia". :)

Raz byłem w Antykwariacie Grochowskim ale mieli o wiele gorszą ofertę komiksową niż na swoim stoisku na WTK, więc dawno już tam nie wracałem. Polecam za to oczywiście Tamkę. No i bazar Olimpia. Czasem się perełki trafiają.

https://www.instagram.com/p/CTJo7KKMNZc/

Offline andy13

« Odpowiedź #1162 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 20:26:41 »
Odnośnie bibliotek w Warszawie - spróbuj Komiksowo na Woli. Oni szczycą się najlepszym asortymentem.
Dzięki. Chyba czego takiego szukałem ;)

Offline Crono

« Odpowiedź #1163 dnia: So, 12 Luty 2022, 12:00:51 »
Chyba przeszli do porządku dziennego. Jeśli już to wydarzyło się to off panel, więc nic nie brakuje. W Marvel Now serie po Bendisie wzięli inni twórcy, więc tam nie było kontynuacji wątków. Zresztą same zakończenia serii Bendisa są nijakie, że tak to ujmę "bez puenty".  Tak naprawdę poza Wolverine&X-men i All New Wolverine historie o mutantach z tego okresu są przeciętne lub słabe. Tak naprawdę to dopiero Hickman popchnął ich w nowym i ciekawym kierunku.
Dokładnie. Mam wrażenie że porzucanie wątków niedokończonych przez poprzednich scenarzystów stało się normą w Marvelu. Pozostając na polskim podwórku i wśród mutantów mogę z marszu wymienić właśnie wątek Beasta, Havoka czy Angela z oryginalnej piątki i jego związku z Laurą. O mocach pozyskanych w ramach Black Vortex nie wspomnę.
A co do dobrych komiksów o X-Men to zgodzę się co do serii Wolverine &X-Men, niemniej z uwagi na swoją specyfikę nie każdemu może podejść (ja jednak bawiłem się świetnie). Natomiast co do All New Wolverine... Cóż, poza scenami z Deadpoolem, seria mnie rozczarowała. Nie znaczy to że jest zła, ale według mnie nie wybija się niczym poza przeciętność.

Offline michał81

« Odpowiedź #1164 dnia: So, 12 Luty 2022, 12:37:13 »
Wątek Havoka jest akurat zamknięty, tylko że rozrzucony na kilka serii z Marvel Now i Marvel Now 2.0: Uncanny Avengers, AXIS, Śmierć X, X-men Blue (to nie wyszło i stąd w Polsce można odnieść wrażenie, że czegoś brakuje) i 3 tom Astonishing X-men.

A co do All New Wolvernie to ta seria wybija się na tle wychodzących w tym czasie serii. Może zakończenie trochę rozczarowywuje, ale początek jest porządny.
« Ostatnia zmiana: So, 12 Luty 2022, 12:39:14 wysłana przez michał81 »

Offline Crono

« Odpowiedź #1165 dnia: So, 12 Luty 2022, 14:45:44 »
Wątek Havoka jest akurat zamknięty, tylko że rozrzucony na kilka serii z Marvel Now i Marvel Now 2.0: Uncanny Avengers, AXIS, Śmierć X, X-men Blue (to nie wyszło i stąd w Polsce można odnieść wrażenie, że czegoś brakuje) i 3 tom Astonishing X-men.
W sensie wiadomo co wydarzyło się z Havokiem po trzecim tomie Astonishing, co z jego relacją z członkinią Avengers i co z małą Katherine? Czy te pomysły to wydawnicze limbo?

Offline michał81

« Odpowiedź #1166 dnia: So, 12 Luty 2022, 17:18:56 »
W sensie wiadomo co wydarzyło się z Havokiem po trzecim tomie Astonishing, co z jego relacją z członkinią Avengers i co z małą Katherine? Czy te pomysły to wydawnicze limbo?
Tak wiadomo co po trzecim tomie Astonishing X-men. Wróci on w wydanym teraz Uncanny X-men, dokładnie w tym momencie w jakim został pozostawiony. Natomiast co do wydarzeń z Uncanny Avengers to one wydarzyły się w alternatywnym wymiarze, który przestał istnieć, więc tak jakby się to finalnie nie wydarzyło, ale może kiedyś wróci w przyszłości jak będzie ktoś miał na to pomysł. Nieraz tak już było, patrz wątek Psa z Origin.
« Ostatnia zmiana: So, 12 Luty 2022, 17:21:56 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #1167 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 12:04:55 »
upolowałem ostatnio w H&M fajną bluzę, jak ktoś lubi mutantów z TAS i nosi się bardziej gimbusiarsko niż elegancko to może mu się spodobać:

https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0846933085.html

widzę że online jest wykupiona, ale jak macie w okolicy jakiś mniej oblegany sklep tej marki to może jeszcze znajdziecie parę sztuk

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1168 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 13:31:49 »
Ja mam taką żółtą z Croppa, tyle że z Batmanem. No i grafika z tyłu jakoś do mnie nie przemawia.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #1169 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 15:28:30 »
upolowałem ostatnio w H&M fajną bluzę, jak ktoś lubi mutantów z TAS i nosi się bardziej gimbusiarsko niż elegancko to może mu się spodobać:

https://www2.hm.com/pl_pl/productpage.0846933085.html

widzę że online jest wykupiona, ale jak macie w okolicy jakiś mniej oblegany sklep tej marki to może jeszcze znajdziecie parę sztuk

Też skorzystałem, ale to dlatego, że niedawno była za 39 zł.