Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 330523 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1110 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 17:59:19 »
Ale nie pokazano jak wraca do siebie. Ten wątek w kolejnych polskich komiksach jest urwany.
Podpowiem ci tytuł kolejnych tomów Uncanny X-Men: Cyclops and Wolverine 1 i 2 (przynajmniej tak jest w oryginale). Zresztą pisałem już tyle razy jaki jest problem z tą serią Uncanny X-men, że możesz sobie poszukać.

Spoiler: PokażUkryj
Ale nie wiadomo co dalej z Profesorem X w ciele Fantomexa. No i jak Cyclops oryginalny wrócił do życia? Co z nim dalej się dzieje jak zniknęła reszta X-Men?
Poszukaj sobie w postach bo kilkanaście razy o tym pisałem.
« Ostatnia zmiana: Pt, 31 Grudzień 2021, 18:17:00 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1111 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 18:03:59 »
Czyli po Wojnie Mesjasza niech Egmont wyda w Milestones Nekroshę i potem Second Coming. A potem może sobie wybierać, choć Pieśń Egzekutora na twardo kupiłbym.

Offline michał81

« Odpowiedź #1112 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 18:08:33 »
Czyli po Wojnie Mesjasza niech Egmont wyda w Milestones Nekroshę i potem Second Coming. A potem może sobie wybierać, choć Pieśń Egzekutora na twardo kupiłbym.
Nie Bazylu, takie wydanie też jest bez sensu.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1113 dnia: Pt, 31 Grudzień 2021, 19:21:54 »
To powiedz Egmontowi, żeby poprawił swoją Kolekcję. :) A o wydaniu Decymacji po polsku to ja mówiłem od dawna. Chciałbym, bo fajnie mi się to kiedyś czytało. Blob bez mocy się doigrał. :)

Offline LukCook

« Odpowiedź #1114 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 13:13:05 »
To powiedz Egmontowi, żeby poprawił swoją Kolekcję. :) A o wydaniu Decymacji po polsku to ja mówiłem od dawna. Chciałbym, bo fajnie mi się to kiedyś czytało. Blob bez mocy się doigrał. :)

To nie jest kolekcja tylko seria wydawnicza. Tutaj masz tytuły jakie zostały wydane do teraz przez Marvel:

https://leagueofcomicgeeks.com/comics/series/142075/x-men-milestones

Offline Kvothe

« Odpowiedź #1115 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 14:09:29 »
Niech jeszcze 10 osób napisze, że to nie jest kolekcja, a on dalej będzie was trollował i pisał 'kolekcja'.
Bez niego to by wam się nudziło ewidentnie.

Tego mesjasza dostałem na święta w prezencie i teraz się zastanawiam jak to czytać, bo dopiero wchodzę w x-men. I chyba to zostawię i zobaczę co dalej wyda egmont i mucha.

Offline michał81

« Odpowiedź #1116 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 14:36:04 »
Tego mesjasza dostałem na święta w prezencie i teraz się zastanawiam jak to czytać, bo dopiero wchodzę w x-men. I chyba to zostawię i zobaczę co dalej wyda egmont i mucha.
Możesz przeczytać, jeśli Ci nie podejdzie to kolejne tomy z trylogii Mesjasza odpuść, bo one są napisane na podobnej zasadzie. Z zapowiedzi wynika, że Egmont więcej z serii mutancich z tego okresu nie wyda. Zapowiedź na końcu tomu mówi tylko o Wojnie. Gdyby miało być inaczej to pewnie byłyby tam wymienione inne komiksy.
Moje zestawienie na poprzedniej stronie ma tylko pomóc, jeśli ktoś chce zgłębić temat.
Crossover są naprawdę dobre, ale tracą dużo czytane bez większego kontekstu i dłuższej narracji.
« Ostatnia zmiana: So, 01 Styczeń 2022, 15:30:49 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1117 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 14:58:14 »
@Kvote
No ten okres mutanckich przygód to dobrze zacząć od Rodu M. Potem można Deadly Genesis i Upadek Imperium Shi'Ar, bo przygody z tych komiksów Cyclops wypomina Profesorowi na początku Kompleksu. Zdjęcie tych tomów wrzuciłem na poprzedniej stronie. Jak lubisz mutantów, to Kompleks to fajny tom. Cyclops zaczyna iść mroczną ścieżką.

Jak jest grafika okładkowa w ramce to jest to Kolekcja. :) No i wydane będą tutaj tylko eventy, bez dalszego ciągu. Przecież to ciągle było wypominane WKKM. :)

Offline michał81

« Odpowiedź #1118 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 15:24:16 »
No ten okres mutanckich przygód to dobrze zacząć od Rodu M. Potem można Deadly Genesis i Upadek Imperium Shi'Ar, bo przygody z tych komiksów Cyclops wypomina Profesorowi na początku Kompleksu. Zdjęcie tych tomów wrzuciłem na poprzedniej stronie. Jak lubisz mutantów, to Kompleks to fajny tom. Cyclops zaczyna iść mroczną ścieżką.
Najpierw piszesz Decymacji zamiast Decimation, bo ten komiks nie ma polskiego wydania, a teraz Deadly Genesis, kiedy jest polski tytuł Mordercza geneza. Trochę konsekwencji w pisaniu tytułów.

@Kvote nie słuchaj Bazyla. X-men Mordercza geneza i Uncanny X-Men - Powstanie i upadek Imperium Shi'ar są komiksami prowadzącymi do Wojny Królów. Finalnie te komiksy skupiają się na innych równoległych wydarzeniach względem wydarzeń z Kompleksu Mesjasza i nie musisz ich znać. Głównymi bohaterami są inne postacie i tylko kilku bohaterów z tych komiksów pojawia się w Kompleksie.
Jest to inna historia, w której inni członkowie X-men biorą udział. I dotyczy ona bardziej wydarzeń kosmicznych, nie mających wpływu na wydarzenia na ziemi.

W pewnym stopniu konsekwencje wydarzeń z Kompleksu Mesjasza widać w trzecim tomie Astonishing X-Men od Muchy. Jeśli mamy iść w powiązania z Kompleksem.
« Ostatnia zmiana: So, 01 Styczeń 2022, 15:29:43 wysłana przez michał81 »

Offline death_bird

« Odpowiedź #1119 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 15:53:08 »
No dobra. A jak to w takim razie czytać w kontekście tego co wyszło u nas?
Bo wstępnie (bez jakiegoś głębszego lustrowania tematu) planowałem właśnie po zakończeniu całej tej linii Egmontu dot. Wojny Królów a teraz wychodzi na to, że to jednak inna bajka jest.
Czyli co mamy? Mamy "Ród M", "Syn M" i da się dołożyć coś jeszcze czy na tym pole manewru w wydaniu krajowym się kończy? Bo jak piszesz "Astonishing X-Men 3" dzieje się już po "wydarzeniu".
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1120 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 17:19:45 »
Ród M, Mroczna geneza, Imperium Shiar i potem spokojnie można Kompleks Mesjasza. Można też go czytać bez niczego, ot bierzemy do ręki i czytamy. Nie róbcie z komiksów superhero jakiejś skomplikowanej matematyki.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline michał81

« Odpowiedź #1121 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 18:28:16 »
@death_bird ale po co ci Syn M? Ta mini seria ma tylko znaczenia dla serii Inhumans, nie dla serii X-men.

Poniżej luźna współczesna chronologia historii mutanckich jakie zostały wydane do tej pory w Polsce z uwzględnieniem, które ważne są dla których i jak się zazębią. Tym samym też daje spoiler
Spoiler: PokażUkryj
do wydania zbiorczego Wroga Publicznego jako drugi tom zbiorczy Wolverine'a od Muchy

Na razie Uncanny X-Force nie ma zaczepienia jako takiego, ale zmieni się to po ukazaniu się Second Coming. Narazie musi wystarczyć informacja, że pierwszy tom dzieje się w tym samym czasie co 3 tom serii Wolverine od Egmontu.

Oczywiście jest jeszcze seria Cabel & Deapool, którą można ewentualnie dołożyć.

Domena królów nie ma znaczenia dla serii z mutantami. Wątek mutantów kończy się na Wojnie Królów.

A w kontekście samej Trylogii Mesjasza pisałem o tym tutaj uzupełniając o oryginale wydania serii, które lepiej pozwolą zrozumieć całość.
« Ostatnia zmiana: So, 01 Styczeń 2022, 18:37:49 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1122 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 18:51:34 »
Ale ty specjalnie pomijasz inne wydania kolekcyjne niż Milestones? Chociaż Cable mógłbyś dorzucić. O Schiźmie i AvX nie wspominając.

Na nowy rok życzę sobie i wam, żeby Mucha jak najszybciej wydała ostatni tom Ery Apocalypse'a.
« Ostatnia zmiana: So, 01 Styczeń 2022, 19:12:07 wysłana przez Bazyliszek »

Offline death_bird

« Odpowiedź #1123 dnia: So, 01 Styczeń 2022, 23:04:57 »
@death_bird ale po co ci Syn M? Ta mini seria ma tylko znaczenia dla serii Inhumans, nie dla serii X-men.

Nie wiem po co mi, bo treści tego tomu, który czytałem w... (chwila) 2015 roku w zasadzie już nie pamiętam, ale skoro jest "Ród M." to siłą rzeczy "Syn M." wydawał mi się być jakąś logiczną kontynuacją. Jeżeli w tym kontekście nie jest to jeden tytuł z głowy.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline michał81

« Odpowiedź #1124 dnia: Nd, 02 Styczeń 2022, 00:19:03 »
Nie wiem po co mi, bo treści tego tomu, który czytałem w... (chwila) 2015 roku w zasadzie już nie pamiętam, ale skoro jest "Ród M." to siłą rzeczy "Syn M." wydawał mi się być jakąś logiczną kontynuacją. Jeżeli w tym kontekście nie jest to jeden tytuł z głowy.
To są konsekwencje dla Quicksilvera, a nie kontynuacja. Wydarzenia z tej mini serie mają duże znaczenie dla historii Silent War dotyczącej Inhumans.
Finalnie Quicksilver pojawia się w X-Factor. Obydwóch serii na naszym rynku nie ma i jest mało prawdopodobne, aby zostały wydane.
« Ostatnia zmiana: Nd, 02 Styczeń 2022, 01:05:20 wysłana przez michał81 »