Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 329398 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline laf

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1080 dnia: Cz, 21 Październik 2021, 09:50:29 »
Nie po to rzucili tego składaka X-Men Jima Lee, żeby teraz duble po sobie wydawać.
Eee, ale ja mam na myśli Drugą Genezę, czyli od roku 1975, tj. nr 5. w Epicach X-Men - https://en.wikipedia.org/wiki/Marvel_Ultimate_Collection,_Complete_Epic_and_Epic_Collection_lines#X-Men. Wydany przez Egmont Jim Lee zaczyna się od 1989 r., tj. nr 17.

Offline gashu

« Odpowiedź #1081 dnia: Cz, 21 Październik 2021, 10:37:39 »
Przy czym chyba nie jest to taka historia X-men na full, bo na przykład zabrakło mi wątku z Apocalypsem - chyba że coś pomyliłem i ten tom nie obejmował tego okresu historii? Z góry dzięki, jeśli mi to ktoś tutaj rozjaśni :)

Apocalypse w okresie obejmowanym przez komiks był chyba przede wszystkim wrogiem oryginalnego składu X-Factor (Cyke & spółka). Być może stąd jego nieobecność.
Chyba, że już mi się coś pokręciło...

Offline xanar

« Odpowiedź #1082 dnia: Cz, 21 Październik 2021, 11:07:54 »
@xanar ale oni już w Wielkim Projekcie zdublowali 3 zeszyty więc.....

No fakt, no to tym bardziej nie wydadzą :)

Eee, ale ja mam na myśli Drugą Genezę, czyli od roku 1975, tj. nr 5. w Epicach X-Men - https://en.wikipedia.org/wiki/Marvel_Ultimate_Collection,_Complete_Epic_and_Epic_Collection_lines#X-Men. Wydany przez Egmont Jim Lee zaczyna się od 1989 r., tj. nr 17.

No to początek już masz w X-Men: Wielki projekt  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline death_bird

« Odpowiedź #1083 dnia: So, 06 Listopad 2021, 23:02:08 »
Takie historie jak "X-Men Red" sprawiają, że mam ochotę rzucić komiksy w diabły.
"Powrót Wolverine`a" też straszna słabizna.
Egmoncie, wydaj jakieś klasyczne historie, bo od tych nowych włosy wypadają i zęby bolą.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Hasszz

« Odpowiedź #1084 dnia: Pt, 12 Listopad 2021, 13:02:54 »
Ktos sie orientuje kiedy ostani tom ery apocalypsa mucha wyda?
Bo mam juz 3 ale czekam na czytanie jak bede mial calosc.
Niby zima 2021/2022 wiec nie wiem czy to grudzien czy moze marzec byc.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #1085 dnia: Pt, 12 Listopad 2021, 13:06:43 »
Dopiero co wyszedł 3, więc pewnie z 3 miesiące poczekamy na kolejny.

Offline Maragast

« Odpowiedź #1086 dnia: Pt, 12 Listopad 2021, 14:44:32 »
A kiedy wyjdzie to X-Statix to też chyba nie wiadomo co?

Tak w ogóle to z jakich lat jest seria i ilu tomów można się spodziewać?

Offline michał81

« Odpowiedź #1087 dnia: Pt, 12 Listopad 2021, 16:19:02 »
A kiedy wyjdzie to X-Statix to też chyba nie wiadomo co?
Mucha puszcza zapowiedzi codziennie, więc orientacyjnie będzie można określić na który miesiąc przypadnie pierwszy tom.
Tak w ogóle to z jakich lat jest seria i ilu tomów można się spodziewać?
Jeśli będzie to zawartość omnibusa to obstawiam 4 tomy.

Offline Brzon

« Odpowiedź #1088 dnia: So, 13 Listopad 2021, 16:39:59 »
Pytanie:
Czy X-Men. Punkty zwrotne. Kompleks mesjasza można czytać bez znajomości wcześniejszych tomów Brubakera, tj. X-Men Mordercza geneza oraz Powstanie i upadek imperium Shiar?

Offline michał81

« Odpowiedź #1089 dnia: So, 13 Listopad 2021, 16:59:31 »
Czy X-Men. Punkty zwrotne. Kompleks mesjasza można czytać bez znajomości wcześniejszych tomów Brubakera, tj. X-Men Mordercza geneza oraz Powstanie i upadek imperium Shiar?
Bez tych konkretnych można czytać. Ja bym powiedział, że jest kilka innych które warto by poznać przed Kompleks mesjasza, ale te dwa akurat się do nich nie zaliczają.

Offline szulig

« Odpowiedź #1090 dnia: So, 13 Listopad 2021, 17:15:11 »
Bez tych konkretnych można czytać. Ja bym powiedział, że jest kilka innych które warto by poznać przed Kompleks mesjasza, ale te dwa akurat się do nich nie zaliczają.
Które?

Offline michał81

« Odpowiedź #1091 dnia: So, 13 Listopad 2021, 18:13:07 »
Które?
Ta dyskusja już kilka razy była na ten temat, ale nich będzie pierwszy z brzegu RÓD M. Kolejny wg mnie to X-men Mike'a Carey'a, bo on też pisze tu kilka zeszytów (i nie chodzi mi o Legacy).
« Ostatnia zmiana: So, 13 Listopad 2021, 18:20:19 wysłana przez michał81 »

Offline szulig

« Odpowiedź #1092 dnia: So, 13 Listopad 2021, 21:01:59 »
Ta dyskusja już kilka razy była na ten temat, ale nich będzie pierwszy z brzegu RÓD M. Kolejny wg mnie to X-men Mike'a Carey'a, bo on też pisze tu kilka zeszytów (i nie chodzi mi o Legacy).

dzieki za info

Offline michał81

« Odpowiedź #1093 dnia: Nd, 14 Listopad 2021, 12:37:28 »
dzieki za info
A jak chcesz przeczytać preludium do Kompleksu mesjasza to proponuje X-Men: Endangered Species.

Choć Kompleks mesjasza można jeszcze w miarę czytać z marszu tak w przypadku Messiah War oraz Second Coming będzie czuć duże dziury fabularne.
Spoiler: PokażUkryj
Chociażby w przypadku zakończenia Kompleksu Mesjasza, gdzie jest duży cliffhanger dotyczący Profesora X i w żadnym z tych komiksów nie jest wyjaśnione jak przeżył on postrzał w głowę.
« Ostatnia zmiana: Nd, 14 Listopad 2021, 12:39:38 wysłana przez michał81 »

Offline donT

« Odpowiedź #1094 dnia: Nd, 14 Listopad 2021, 13:28:37 »
Przeciez to X-Men - zawsze trzeba przeczytac pierdylion rzeczy poprzedzajacych. To pelen zestaw kol zebatych, przekladni, dzwigni, przewodow i cholera wie czego jeszcze.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.