Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 269147 razy)

Offline Jigsaw

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1005 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 03:47:15 »

Piskor widać rysuje coś o czym pojęcia nie ma. Magnus zamiast chronić się przed matem podstawia Xavierowi królową jak jakiś troglodyta. A na pata to też nie wygląda.

Offline horror

« Odpowiedź #1006 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 08:35:39 »

Piskor widać rysuje coś o czym pojęcia nie ma. Magnus zamiast chronić się przed matem podstawia Xavierowi królową jak jakiś troglodyta. A na pata to też nie wygląda.
Tu bym się nie zgodzil, z kolega

https://amp.reddit.com/r/xmen/comments/i849bf/the_first_chess_match_between_charles_and_magnus/

Offline xanar

« Odpowiedź #1007 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 08:56:32 »
Jemu chyba chodziło o te wcześniejsze ruchy, trochę bez sensu.
A ja teraz czarnych, no to raczej mat jest na białych, albo ja się nie znam.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Sebo

« Odpowiedź #1008 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 08:59:14 »
Czarny król nie może zbić wieży bo będzie Pat. Może tylko ciągle uciekać. A więc i tak remis bo w końcu powtórzy się 3 krotnie ten sam układ na szachownicy.

Offline chch

« Odpowiedź #1009 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 09:08:53 »
Czarny król nie może zbić wieży bo będzie Pat. Może tylko ciągle uciekać. A więc i tak remis bo w końcu powtórzy się 3 krotnie ten sam układ na szachownicy.
A czemu biała wieża nie może zbić czarnej królowej (albo odwrotnie)?

Offline Sebo

« Odpowiedź #1010 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 09:17:55 »
Jeśli czarna królowa zbije bialą wieże to też pat. Biała wieża może zbić teoretycznie hetmana ale białe i tak będą w gorszej pozycji (+ czarne mają więcej figur - konia),więc sensowniej jest wymusić remis przez pata lub trzykrotne powtórzenie tej samej pozycji.
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Sierpień 2021, 09:22:02 wysłana przez Sebo »

Offline horror

« Odpowiedź #1011 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 09:29:38 »
A czemu biała wieża nie może zbić czarnej królowej (albo odwrotnie)?
Ponieważ o to chodziło w tej rozgrywce. Żeby z przegranej pozycji w jakiej znajdowal się bialy gracz doprowadzić do pata. Wlasnie dlatego Piskor odtwarza prawdziwy mecz szachowy i sytuację która nazywana jest "matka  wszystkich przekretow". 

Offline asx76

« Odpowiedź #1012 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 09:32:57 »
Kto to widział, żeby Królowa uczestniczyła w bitwie i przy tym dysponowała najlepszym skillem spośród wszystkich figur? ;)
Panowie, to jest Hetman (Wielki Koronny)! :P

Offline chch

« Odpowiedź #1013 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 09:39:46 »
Kto to widział, żeby Królowa uczestniczyła w bitwie i przy tym dysponowała najlepszym skillem spośród wszystkich figur? ;)
Panowie, to jest Hetman (Wielki Koronny)! :P
Niejedna kobieta prowadziła wojska i były też takie, którym żaden mąż pola dotrzymać nie potrafił (nie oglądałeś GoT?;).
A co do nazewnictwa to wydawało mi się, że obie formy są poprawne (może to anglicyzm, bo u nich jest queen), ale znawcą nie jestem i przyjmuję możliwość, że się mylę. :)
« Ostatnia zmiana: Pn, 30 Sierpień 2021, 09:41:31 wysłana przez chch »

Offline asx76

« Odpowiedź #1014 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 09:53:34 »
Niejedna kobieta prowadziła wojska i były też takie, którym żaden mąż pola dotrzymać nie potrafił

(nie oglądałeś GoT?;).

1. Bez przesady, nie dałaby rady np. Syrio Forelowi czy Górze (jego walka z bratem to była czysta kpina) :P

2. Bezskutecznie staram się zapomnieć o tej strasznej kupie, którą okazał się ostatni sezon :'(

Offline death_bird

« Odpowiedź #1015 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 10:06:04 »

Ten, kto wymyślił grę? ;)
Obecna królowa to tak naprawdę "szalona królowa". Wcześniej figura poruszała się wyłącznie ukośnie o jedno pole.
A o ile szalone królowe zdarzały się w historii o tyle kto zatrudniłby szalonego hetmana? :)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline donT

« Odpowiedź #1016 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 17:37:02 »
Czytam wlasnie drugi tom Ultimate X-Men i bawie sie przednio. Nie jest to absolutnie nic wybitnego, ale od kiedy zapoznalem sie z ta seria dzieki DK (matkobosko, kiedy to bylo...), bardzo ja lubie. Jednakze, slyszalem wiele opinii, ze z czasem poziom leci mocno do dolu i juz tak fajnie nie jest. W zwiazku z tym zamierzam poprzestac na tomie 3 czyli tam gdzie konczy sie run Millara. Pytanie do mutanckich ekspertow - czy to dobry moment na pozegnanie sie z UXM? Czy Millar zakonczyl to w jakis sensowny sposob?
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1017 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 17:54:45 »
@dont czytałem jakiś czas temu, ale z tego co pamiętam to jest dobry moment na zakończenie. Następne tomy bendisa i vaughana są do przeczytania, ale w porównaniu do millara jest gorzej. Kirkmana i dalej nie czytałem, ale juz mają bardzo złe opinie.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1018 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 18:31:58 »
Czy wiadomo już coś na temat tego jaki papier zastosuje Egmont w X-Men - Wielki projekt?
Czas nas zmienił, chłopaki.

Offline kosmoski

« Odpowiedź #1019 dnia: Pn, 30 Sierpień 2021, 20:37:36 »
Czytam wlasnie drugi tom Ultimate X-Men i bawie sie przednio. Nie jest to absolutnie nic wybitnego, ale od kiedy zapoznalem sie z ta seria dzieki DK (matkobosko, kiedy to bylo...), bardzo ja lubie. Jednakze, slyszalem wiele opinii, ze z czasem poziom leci mocno do dolu i juz tak fajnie nie jest. W zwiazku z tym zamierzam poprzestac na tomie 3 czyli tam gdzie konczy sie run Millara. Pytanie do mutanckich ekspertow - czy to dobry moment na pozegnanie sie z UXM? Czy Millar zakonczyl to w jakis sensowny sposob?

3 utrzymuje poziom, całość kończy się sensownie, praktycznie wszystkie wątki podomykane