Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 329696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline licinus

Odp: X-Men
« Odpowiedź #915 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 09:06:05 »
Czy Uncanny X-men i All New X-men Bendisa z Marvel Now, to aż takie badziewie? Ja swego czasu, jak u nas wychodziły, próbowałem po jednym tomie, ale jakoś nie porwały mnie, ani nie miałem wtedy ochoty na mutantów. Czy warto do tego wrócić, dać im szansę?
Czytałem obie serie i mi się podobały, zwłaszcza Uncanny X-Men. Na pewno lepsze niż to co Egmont serwował ostatnio(Astonishing X-Men czy seria Lemier'a).

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #916 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 09:13:35 »
Czy Uncanny X-men i All New X-men Bendisa z Marvel Now, to aż takie badziewie? Ja swego czasu, jak u nas wychodziły, próbowałem po jednym tomie, ale jakoś nie porwały mnie, ani nie miałem wtedy ochoty na mutantów. Czy warto do tego wrócić, dać im szansę?

Jeśli cię przy All New X-Men początek już nie kręci, to dalej jak dla mnie tylko gorzej. Ostatecznie odpuściłam przy Battle of the Atom. Uncanny X-Men czytałam tylko dwa pierwsze albumy - niby ok, ale jakoś nie ciągnęło mnie dalej, pewnie przez słabe wrażenia z All-New.

Czyli jak widać po poście nade mną, standardowo: ile ludzi, tyle opinii i najlepiej sprawdzić samemu.

Offline Crono

« Odpowiedź #917 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 09:18:45 »
Mutanci Bendisa są średni, ale według mnie to wciąż liga wyżej niż to co teraz Egmont wydaje z X-menami. Wolę Uncanny od All New, niemniej serie się fajnie zazębiają. Mocną stroną tych serii są relacje między bohaterami. Akurat to Bendisowi wychodzi.
Teraz jest chyba promocja 40% na te tytuły w Gildii więc możesz coś zamówić.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #918 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 09:28:35 »
Dzięki. No właśnie pomyślałem o tym, przy okazji promocji i tego, że całość obu serii jest dostępna. Przeczytałbym coś dobrego z X-Men, zanim wyjdzie ostatni tom New X-Men od Muchy. Czytam właśnie Ultimate X-Men i choć połowę tomu  kręciłem nosem, to teraz jakbym zaczynał się wciągać :) W sumie podobnie miałem z Ultimate Spider-manem, że przekonałem się do niego dopiero za drugim podejściem. Co do tych X-Men z Marvel Now, da się jedną, czy drugą, czytać niezależnie od siebie i eventow?

W sumie to mniejsza, jednak odpuszczam, skoro to nic takiego.
« Ostatnia zmiana: Śr, 27 Styczeń 2021, 09:39:36 wysłana przez ramirez82 »

Offline michał81

« Odpowiedź #919 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 09:40:59 »
Co do tych X-Men z Marvel Now, da się jedną, czy drugą, czytać niezależnie od siebie i eventow?
Tak i nie. Battle of the Atom wymaga znajomości jednej i drugiej serii, ale i tak będą wątki, których nie załapiesz jeśli nie przeczytasz Wolverine & X-men oraz niewydanej u nas serii X-men.

Same serię są niezależne, ale w pewnym momencie All New X-men robi wjazd do serii Uncanny X-men i tak zostaje prawie do końca. Problem jest z tymi seriami, że one nie mają jakieś finału. Czytasz je i koniec, wygląda to tak jakby Bendis miał pomysł na początek, rozwinięcie to tak naprawdę rozmowy pomiędzy bohaterami z małą ilością akcji i finał, bez pomysłu, po którym powiesz: "to już?"

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #920 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 09:51:00 »
Dzięki za kolejny głos zniechęcający :)

Po raz kolejny mogę narzekać, że Egmont zamiast wydać zawartość Omnibusów Claremonta i Lee, wydał tylko tego nieszczęsnego składaka :( Gdyby nie Mucha, nie byłoby u nas fajnych komiksów z X-Men do czytania :(
« Ostatnia zmiana: Śr, 27 Styczeń 2021, 09:57:56 wysłana przez ramirez82 »

Offline michał81

« Odpowiedź #921 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 10:17:20 »
Problem z X-menami po Avengers vs X-men jest taki, że Marvel nie miał ustalonego kierunku z mutantami. W tym czasie woleli też promować Avengers ze względu na filmy. Przy czym serię z Marvel Now na tle późniejszych wypadają jeszcze ok. To co się dzieje z seriami X-men po Secret Wars, aż do czasu HoX/PoX to jest masakra jak dla mnie. Jest motyw związany z mgłami Terrigenu, ale to miało raczej promować Inhumans, finalnie nie zaskoczyło i Inhumans zostali zajechani, choć to były przyzwoite serię. Próbowano odbudować markę w ResurrXion (coś co Egmont całkowicie u nas odpuścił) nawiązując do podziału teamów jak w latach 90, czyli Blue i Gold. Gold było laniem wody, Blue zaczęło się robić ciekawe jak O5 zostało zepchnięte na drugi plan i wtedy Marvel uznał, że pora zamknąć rozdział z O5 w przyszłości i przywrócić oryginalną serię Uncanny X-men, która od razu wywaliła (prawie) wszystkich mutantów z tego świata do alternatywnej rzeczywistości (to się stało po 10 zeszytach serii). Z tego okresu o dziwo dobrą serią jest X-force z prawie całym składem z lat 90, które jest w pewien sposób konsekwencją wydarzeń Extermination (czyli historii odesłania O5 do przeszłości). Dopiero HoX/PoX wniósł jakiś konkretny plan dla mutantów.
« Ostatnia zmiana: Śr, 27 Styczeń 2021, 10:25:33 wysłana przez michał81 »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #922 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 10:30:08 »
No to czekam na HoX/PoX. Sprawdzę jeszcze w międzyczasie Morderczą genezę, ze względu na Brubakera. Wiem, że opinie ma mieszane, z przewagą "średniak", ale chodzi za mną odkąd u nas wyszedł, to się w końcu przekonam.

Offline xanar

« Odpowiedź #923 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 12:04:34 »
Mi się podobało New i Uncanny oraz Guradiansy Bendisowe, ale od tego jego Supermana odpadłem.
Te Soule'owe Uncanny Inhumans bardzo dobre, te New Inhumans już gorsze.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline death_bird

« Odpowiedź #924 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 12:08:01 »
No to czekam na HoX/PoX. Sprawdzę jeszcze w międzyczasie Morderczą genezę, ze względu na Brubakera. Wiem, że opinie ma mieszane, z przewagą "średniak", ale chodzi za mną odkąd u nas wyszedł, to się w końcu przekonam.

"Geneza" nie jest zła. Jeden pomysł jest tam całkiem spoko.
I generalnie Egmont nie wydał u nas z mutantami nic lepszego ostatnimi czasy.
Z kolei Bendis jak dla mnie to stany mocno średnie. Już decydowanie wolę tę fabułę, którą rozpoczyna "Mordercza Geneza".
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline donT

« Odpowiedź #925 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 12:14:30 »
Ja wlasnie kilka dni temu skonczylem HoX / PoX. Chociaz nie siedze w sh tak jak koledzy tutaj to komiks ten zrobil na mnie piorunujace wrazenie. To chyba najlepszy X-Men jakie czytalem od dawna. Wielowatkowa, zlozona (jak na Hickmana przystalo) historia, dziajaca sie na przestrzeni wiekow (tak jakby, nie bede Wam psul zabawy). Tytul, ktory przewraca wszystko do gory nogami oraz ustanawia mutanckie status quo na nowo. Jest mega dobrze.
Polecam wszystkim fanom kalesoniarzy.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #926 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 12:20:13 »
Mordercza mi się podobała, taka niezobowiązująca lektura z wartką akcją, jednak Powstanie i Upadek Imperium Shi'ar moim zdaniem stoi na wyższym poziomie, scenariuszowo i graficznie. Przygody z grupowymi mutantami z Marvel Now  skończyłem na Bitwie Atomu. Brakowało mi czegoś, co by przyciągało do tej serii. Obecnie z miękkookładkowych zbieram tylko solowe przygody Wolverinów.
« Ostatnia zmiana: Śr, 27 Styczeń 2021, 12:24:12 wysłana przez OokamiG »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #927 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 12:48:33 »
Ja wlasnie kilka dni temu skonczylem HoX / PoX. Jest mega dobrze.
Polecam wszystkim fanom kalesoniarzy.

Fajnie! Jest na co czekać :)

...jednak Powstanie i Upadek Imperium Shi'ar moim zdaniem stoi na wyższym poziomie, scenariuszowo i graficznie.

Na pewno wezmę to jak podejdzie mi Geneza.

Obecnie z miękkookładkowych zbieram tylko solowe przygody Wolverinów.

Próbowałem All New Wolverine, ale jednak po dwóch tomach dałem sobie spokój.

Offline xanar

« Odpowiedź #928 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 13:09:27 »
W drugim tomie All New Wolverine to były tie-iny do tego wspaniałego eventu, później jest już normlanie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #929 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 13:22:20 »
Ale w Ms Marvel: Wojna domowa, nawet nie przeszkadzało mi, że fabuła jest wpleciona w event. Tu właściwie też nie, bo nawet nie odczułem potrzeby zapoznania się z eventem.