Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 329919 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

JanT

• Gość
Odp: X-Men
« Odpowiedź #885 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 14:46:33 »
Rok się dopiero zaczął, w przyszłym roku to może być np. pod koniec 2022  :)
Dokładnie :) Napisałem w przyszłym roku a nie za rok. Jakoś środek 2022 dokładniej.

Offline Archie

« Odpowiedź #886 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 14:58:27 »
Nie pożałujesz.
Serio. Najlepsze co X-men się zdarzyło od czasów Messiah Complex.

I dobry punkt wyjscia do dalszych przygód (czytam wszystki serie, sa na serio niezłe).
Samo „HoX/PoX” jest bardzo dobre, ale później już jest mocno średnio. Też czytam wszystkie serie i dla mnie czuć niewykorzystany potencjał i jedynie bezprzymiotnikowi są dobrze pisani, ale minusem jest to, że Hickman pisze serie jako oneshoty zaczynające różne wątki, które kulminację mają gdzie indziej.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline robbirob

« Odpowiedź #887 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 15:04:11 »
Samo „HoX/PoX” jest bardzo dobre, ale później już jest mocno średnio. Też czytam wszystkie serie i dla mnie czuć niewykorzystany potencjał i jedynie bezprzymiotnikowi są dobrze pisani, ale minusem jest to, że Hickman pisze serie jako oneshoty zaczynające różne wątki, które kulminację mają gdzie indziej.
No ja czuję to inaczej.

X-Men, X-Force, Marauders, czy Fallen Angels są bardzo dobre.
Excalibur słabszy.
Wolverine - na razie nie wiem, jeden zeszyt za mną.

No i widać, że to tu, to tam rzucane są kolejne nitki, które prowadzą do Swords of X.
To się zaczyna ładnie zawiązywać.

Offline Archie

« Odpowiedź #888 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 15:15:37 »
„Fallen Angels” było tak słabe, że seria od razu do kasacji poszła. Tylko pierwszy zeszyt krystalizujący Kwanon był spoko, później ciężko to się czytało. Dobrze, że Kwanon jest wcielona do Hellions, bo inaczej przepadłaby całkowicie po tym tytule. Z tytułów które wymieniłeś poza bezprzymiotnikowymi to „X-Force” jeszcze jest ok, ale po pierwszej historii nie za bardzo widać gdzie ta seria zmierza. Porównując do „X-Force” Kyle’a i Yosta to tam od razu czuć było klimat blackops i przede wszystkim przeciwnicy byli z charakterem i mieli należytą ekspozycję. Tu tego nie ma.

Co do „X of Swords” to za mną i to jest jeden z najnudniejszych eventów z X-Men. Przebija go tylko niedawny „Age of X-Man”. „X of Swords” jest o połowę za długi (przez co przegadany) i widać, że wątek tego dlaczego mutanci boją się porażki w starciu został wymyślony na szybkości. Całkowicie zmarnowany potencjał i jedynie Apocalypse był ciekawie prowadzony jako postać i dostał na koniec jeden fajny moment.
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Styczeń 2021, 15:21:10 wysłana przez Archie »
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline robbirob

« Odpowiedź #889 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 15:19:39 »
Co do „Swords of X” to za mną i to jest jeden z najnudniejszych eventów z X-Men. Przebija go tylko niedawny „Age of X-Man”. „Swords of X” jest o połowę za długi (przez co przegadany) i widać, że wątek tego dlaczego mutanci boją się porażki w starciu został wymyślony na szybkości. Całkowicie zmarnowany potencjał i jedynie Apocalypse był ciekawie prowadzony jako postać i dostał na koniec jeden fajny moment.
Masz cały event za sobą?

Fallen Angels - o widzisz, a mi się podobało :)

Offline Archie

« Odpowiedź #890 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 15:25:50 »
Masz cały event za sobą?
Tak, całość za mną. Początek IDIOTYCZNY, przedstawienie wrogów i zbiórka mieczy dobra, później mamy przeciąganie akcji i kiedy dochodzi do akcji to jest WTF, bo jest zmarginalizowana pod względem proporcji w tej historii - na zasadzie „gnamy do końca historii bo spartoliliśmy proporcje i trzeba event domknąć”. Na koniec Apo ma swój moment i to jest fajne. Ogólnie całkowicie zmarnowany potencjał na event z fajnym głównym wątkiem (Arakko).
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Styczeń 2021, 15:27:58 wysłana przez Archie »

Offline marcinp

« Odpowiedź #891 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 15:47:20 »
Wracając do HoX/PoX
czemu zakładacie że będzie dopiero za rok albo i później, co nas może czekać po "Astonishing X-Men"
oba tytuły z 2019 roku

Offline donT

« Odpowiedź #892 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 16:13:33 »
Nikt nie zaklada. To JanT tylko sobie tak mysli. Nie mam pojecia skad on to wzial. 
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #893 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 16:38:42 »
Ja tam nie jestem w tym aż tak zorientowany, ale przecież w lutym wychodzi u nas 3 tom Astonishing X-men, zbierający zeszyty z końca 2018 roku, więc mniej więcej, można policzyć, że House of X i Power of X, które ukazywały się w drugiej połowie 2019 roku, powinny być u nas jakiś rok później? Chyba, że przez jakiś event, będzie jakaś przerwa, bo muszą się z czymś tam zrównać?

Offline donT

« Odpowiedź #894 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 16:50:07 »
Policzyc Ramirezie to ja sobie moge resztki wlosow na lysej glowie jak sie zle ogole. Przeciez to jest gdybanie, dopoki wydawca nie zaklepie licencji, nie zapowie tytulu i nie wprawi machiny wydawniczej w ruch.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #895 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 17:33:47 »
No ok, jak uważasz. Wiadomo, że póki nie zapowiedzą, jest to gdybanie. Ale też nie ma co udawać, że pewne rzeczy w tych seriach bieżących, nie są oczywiste, patrząc na politykę wydawania Egmontu.

Offline michał81

« Odpowiedź #896 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 17:42:54 »
@ramirezie82 patrząc jak Egmnot wydaje X-men to coś będzie i tyle można stwierdzić. Chciałbym zwrócić uwagę, że po zakończeniu Marvel Now odpuścili bardzo dużo serii z mutantami (i to głównych) w Marvel Now 2.0. Przed HoX/PoX jest jeszcze Uncanny X-men oraz event Age of X-man, ale sam uważam, że nie są one potrzebne do HoX/PoX. Dodatkowo zbiorcze Uncanny X-men są pozbawione Annuale oraz War of the Realms: Uncanny X-Men, które mają znaczące wątki dla serii. Jak Egmont nie ogranie to będzie coś pokoju wydanego Black Vortex, kiedy czytelnik nie będzie wiedział co się wydarzyło.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #897 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 18:05:16 »
Chciałbym zwrócić uwagę, że po zakończeniu Marvel Now odpuścili bardzo dużo serii z mutantami (i to głównych) w Marvel Now 2.0.

A to nie wiem, myślałem, że wszystkie te główne wydają, bo tyle tego wypuścili. To których z tych głównych serii nie wydali?

Offline michał81

« Odpowiedź #898 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 18:09:48 »
To których z tych głównych serii nie wydali?
Uncanny X-Men: Superior (4 tomy) oraz All-New X-Men: Inevitable (4 tomy), X-men Gold (7 tomów) i X-men Blue (7 tomów liczę z crossami). Astonishing X-men jest serią poboczną. Jest jeszcze X-men Red (2 tomy).

Mini serię pokroju Rogue i Gambit i późniejszą Mr & Mrs X.
« Ostatnia zmiana: Pn, 11 Styczeń 2021, 18:11:38 wysłana przez michał81 »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #899 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 18:18:31 »
To ile tych głównych jest?

Bo jeśli z tego co wydawał Egmont, Extraordinary X-men, Uncanny X-men i All new X-men były głównymi, plus te 7, które wymieniłeś, to wychodzi 10  głównych serii X-men, w ostatnich kilku latach? I tylko jedna poboczna?  :o