Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 329708 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: X-Men
« Odpowiedź #930 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 13:31:53 »
Na pewno wezmę to jak podejdzie mi Geneza.
Tylko, że Powstanie i Upadek Imperium Shi'ar nie zamyka wątków Vulcana i pozostawia otwarte zakończenie, którego wątki są kontynuowane w Wojnie królów - Preludium (ten zbiorczy zawiera dwie mini serie, które mają w tytule X-men - Emperor Vulcan oraz Kingbreaker), finał historii oczywiście znajduje się w Wojnie Królów. Nie musisz znać Anihilacji czy Strażników Galaktyki, czyli serii których wątki się przeplatają z Wojną. Po prostu ominie cię kilka wątków nie związanych z mutantami, ale nie trzeba ich znać. Można spokojnie czytać bez nich. Tak samo nie musisz czytać zapowiedzianej Domeny Królów, bo ona kontynuuje wątki z Wojny, ale rola X-men kończy się na Wojnie, potem już się nie pojawiają.

Offline adamarluk

« Odpowiedź #931 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 13:44:28 »
Jako nie-fan superhero wtrącę, że Mordercza Geneza bardzo spoko, fajnie rozwija wątki z Rodu M. Za to kosmiczne przygody rozpoczynające się od Upadku imperium... to padaka.

Offline gashu

« Odpowiedź #932 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 16:35:22 »
"Mordercza Geneza" daje radę.
Odnośnie "X-menów" Bendisa - jeżeli masz więcej niż 12 lat - możesz sobie spokojnie odpuścić.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #933 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 16:38:06 »
Tylko, że Powstanie i Upadek Imperium Shi'ar nie zamyka wątków Vulcana i pozostawia otwarte zakończenie, którego wątki są kontynuowane w Wojnie królów - Preludium (ten zbiorczy zawiera dwie mini serie, które mają w tytule X-men - Emperor Vulcan oraz Kingbreaker), finał historii oczywiście znajduje się w Wojnie Królów. Nie musisz znać Anihilacji czy Strażników Galaktyki, czyli serii których wątki się przeplatają z Wojną.

Wiem, wiem, kojarzę. I to też mnie dotąd zniechęcało do sięgnięcia po tych X-men Brubakera. Jak będzie chęć i potrzeba, może sięgnę po Wojnę Królów. Strażników Galaktyki akurat mam, pewnie też będzie problem ogarnąć bez znajomości Wojny Królów?

Odnośnie "X-menów" Bendisa - jeżeli masz więcej niż 12 lat - możesz sobie spokojnie odpuścić.

;D

Offline xanar

« Odpowiedź #934 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 17:26:55 »
No patrz, ja tak myślałem o Mrocznej Genezie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline gashu

« Odpowiedź #935 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 19:10:28 »
Jeżeli jesteś 12-latkiem znającym wydane w 1975 roku "Giant-Size X-Men", do którego to bezpośrednio nawiązuje "Mordercza Geneza", to Twój tok myślenia może być słuszny.

Offline xanar

« Odpowiedź #936 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 20:21:14 »
Problem polega na tym, że takie Giant-Size X-Men czy New-X-men Bendisa mnie więcej pamiętam o czym było a tą cała Deadly Genesis nie za bardzo, no ale na pewno było fantastyczne, tylko po prostu nie pamiętam.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #937 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 20:26:03 »
Ty lepiej się upewnij, czy w ogóle to czytałeś! ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #938 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 20:27:48 »
Sugerujesz, że nie da się tego zapomnieć :)

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #939 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 20:29:04 »
Nie wiem, ja czytałem po angielsku, ale usnąłem. Teraz kupie sobie po naszemu 8)

Offline xanar

« Odpowiedź #940 dnia: Śr, 27 Styczeń 2021, 20:37:31 »
No ja jeszcze po angielsku nie czytałem, coś sobie przypomniałem tam były chyba zwroty typu "Scottcie"

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #941 dnia: Nd, 07 Luty 2021, 18:09:01 »
Jak wam się podobał drugi to ery apocalypse ? Mnie trochę rozczarował w porównaniu do pierwszego tomu.  Troszkę dla mnie za dużo wątków, które na razie mam wrażenie że nie są do końca ze sobą powiązane. Do tego sytuacja, ze zeszyt kończy się w fajnym momencie a tu na ciąg dalszy trzeba albo czytać jakieś 100 stron o czymś innym albo czekać na następny tom.   
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline amsterdream

« Odpowiedź #942 dnia: Nd, 07 Luty 2021, 19:51:01 »
Moim zdaniem Age of Apocalypse jest źle wydane. Powinno być najpierw Alpha, potem całe serie a na końcu Omega a nie tak jak teraz. W obecnej formie brakuje płynności podczas lektury.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Mane

« Odpowiedź #943 dnia: Pn, 15 Luty 2021, 13:26:02 »
Hej
Czy po House of X reading order to Dawno of X i później X of Swords?  To trzecie już jest w HC a Dawno of X nadal nie ma, jak to powinno się czytać?

JanT

• Gość
« Odpowiedź #944 dnia: Pn, 15 Luty 2021, 16:08:41 »
Dawn od X 1-16
X of Swords