Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 329263 razy)

ramirez82

• Gość
Odp: X-Men
« Odpowiedź #720 dnia: Cz, 22 Październik 2020, 12:50:01 »
Do trzech wymienionych przez Ciebie, zdecydowanie dorzuciłbym Garneya (zobacz jego kilka lat wcześniejszego Punishera) i Kuberta. Jeśli w rysunkach Kuberta bardziej widzisz jego ojca, niż Jima Lee, to spoko.

Dla mnie to kopia Jima Lee. Wiedząc jaką furorę robił wtedy Jim Lee, jak sprzedawała się jego seria z mutantami, i jak swego czasu wymuszano na artystach rysowanie w stylu Kirby'ego, nie zdziwiłbym się, gdyby redaktorzy podobne sugestie dawali rysownikom w tamtych latach.

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #721 dnia: Cz, 22 Październik 2020, 14:55:59 »
Egmont i te jego grzbiety...
Mają pieknego gotowca, wystarczy przełożyć 1:1, to nie... muszą po swojemu i dają takie paskudztwo:

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #722 dnia: Cz, 22 Październik 2020, 15:07:28 »
Który jest z Egmontu? ;)

Online xanar

« Odpowiedź #723 dnia: Cz, 22 Październik 2020, 15:10:04 »
Bo to jest "bieda edition", 1:1 to za bardzo skomplikowane  :)
Nie można wydać Animal Man Omnibus tak jak w oryginale tylko trzeba mniejszego, to samo zresztą z Usagi Yojimbo dobrze, że Mang nie wydają, ciekawe jaki format wtedy by zastosowali  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Uluru

« Odpowiedź #724 dnia: Cz, 22 Październik 2020, 15:21:41 »
Jest dla was rada, po prostu nie kupujcie komiksów z tymi tragicznymi grzbietami.

Online xanar

« Odpowiedź #725 dnia: Cz, 22 Październik 2020, 15:26:43 »
Jak nie kupimy, to nadal będą tragiczne  :) , także niewiele to zmieni  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline donT

« Odpowiedź #726 dnia: Cz, 22 Październik 2020, 15:32:26 »
Ile oryginalych zeszytow zawiera? 12?
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Uluru

« Odpowiedź #727 dnia: Cz, 22 Październik 2020, 15:36:18 »
Ile oryginalych zeszytow zawiera? 12?

Z tyłu tomu z tym tragicznym grzbietem jest informacja że 12 i 1/2 :D

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #728 dnia: Cz, 22 Październik 2020, 15:58:23 »
Porównałem sobie oba wydania i generalnie jest ok.
Poza tradycyjnie zje@#$ym grzbietem i równie tradycyjnie wyblakłymi kolorami, wygląda, że jest w porządku. Nie ma widocznego tego „białego pyłku” na czerni, szycie też ok, splash-page da się rozłożyć niemal na płasko.

Co do samego komiksu, skoro X-Men Jima Lee podobno sprzedaje się słabo i na kontynuację nie ma raczej co liczyć, to wydanie Ultimate jest chyba optymalnym rozwiązaniem.
Komiks skierowany jest głównie do tych, którym nie chce się grzebać w kilkudziesięciu latach ciągłości mutantów ze świata 616… i którzy uważają, że w tym chaosie tysięcy tytułów nie da się odnaleźć… Ja jestem przykładem, że da się to zrobić – ale niewątpliwie trzeba mieć dużo samozaparcia i kochać X-ów miłością bezgraniczną… Ale zejdźmy na ziemię, do normalnych ludzi, bo do nich skierowany jest ten tom – Ostateczni X-Men XXI wieku!

Pierwszy tom zawiera dwa początkowe atory-arki, wydane już kiedyś w ramach Dobrego Komiksu – Tommorow’s People i Return to Weapon X – ze scenariuszem Marka Millara i rysunkami braci Adama i Andy’ego Kubertów. Dodatkowo zeszyt #1/2, którego nie ma w OHC-ku.
Dodatków brak, w OHC jest to kilka stron z przedstawieniem postaci i fragment scenariusza Millara, oraz przedruk Giant-Size X-Men #1, ale to "wszyscy" znają, choćby z Essentiala czy WKKM.

Generalnie bardzo dobry komiks rozrywkowy, bez zbędnego nadęcia. Żadne arcydzieło, ale na pewno rzecz warta poznania.
Co ważne – dla wszystkich. Szczątkowa wiedza o X-Men (choćby z filmów Foxa czy serialu animowanego) spokojnie wystarczy do czerpania przyjemności z lektury.
Oczywiście im wiemy więcej o świecie mutantów, tym zabawa jest lepsza, bo mrugnięć okiem jest sporo – można wyszukiwać zmiany charakterologiczne poszczególnych bohaterów. Mamy m.in. fantastyczne odwrócenie relacji w trójkącie miłosnym Jean/Scott/Logan…

Jak komuś podobał się Ultimate Spider-Man, to może brać śmiało. Jest bardzo podobnie – lekkość, humor i dużo akcji – blockbuster idealny. Szkoda, że w X-filmach (prawie) nigdy nie udało się tego oddać…
W kolejnych tomach też jest ok, (do pewnego momentu…)
Zresztą lista scenarzystów mówi sama za siebie, wygląda to jak Hall of Fame amerykańskiego komiksu: Millar, Bendis, Vaughan, Kirkman…

Na koniec odrobinę prywaty. Skoro mamy już pająka i X-Men, to może udałoby się znaleźć miejsce na dalszą eksplorację świata Ultimate – The Ultimates i Ultimate Fantastic Four aż się proszą o wydanie – wierzę, że będą…

EDIT:
Jest dla was rada, po prostu nie kupujcie komiksów z tymi tragicznymi grzbietami.
Z tyłu tomu z tym tragicznym grzbietem (...)
Skoro dla ciebie ten grzbiet jest piękny, to możesz go sobie oprawić w ramki i powiesić na ścianie. Moim zdaniem nie jest, co widać na powyższej fotografii, więc chyba mam prawo wyrazić swoją opinię, prawda? :) Nie bardzo więc rozumiem twoje zgryźliwe komentarze. Pzdr
« Ostatnia zmiana: Cz, 22 Październik 2020, 16:49:10 wysłana przez Yossarian »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #729 dnia: Cz, 22 Październik 2020, 16:38:06 »
Skoro mamy już pająka X-Men, to może udałoby się znaleźć miejsce na dalszą eksplorację świata Ultimate – The Ultimates i Ultimate Fantastic Four aż się proszą o wydanie – wierzę, że będą…

O, zwłaszcza Ultimates by mnie ucieszyło. Zawsze podobało mi się, to co u nas wyszło.

Ultimate X-men miałem olać - nie podeszło mi to w czasach Dobrego Komiksu, i wolę kierunek mutantów w który celuje Mucha, ale im bliżej premiery, tym bardziej jestem skłonny dać serii drugą szansę.

Offline Uluru

« Odpowiedź #730 dnia: Cz, 22 Październik 2020, 17:02:40 »
Ja też wyrażam swoją opinię, dzięki serdeczne za radę, antyrama już zamówiona :D

« Odpowiedź #731 dnia: Cz, 22 Październik 2020, 19:25:09 »
Na koniec odrobinę prywaty. Skoro mamy już pająka i X-Men, to może udałoby się znaleźć miejsce na dalszą eksplorację świata Ultimate – The Ultimates i Ultimate Fantastic Four aż się proszą o wydanie – wierzę, że będą…

Myślę że jak Pajączek i Mutanci w ultymatywnym wydaniu będą się sprzedawać to jest i szansa na pozostałe serie. Oficjalna zapowiedź filmu z FF za rok/dwa/trzy też powinna zwiększyć zdecydowanie szanse.

Nawiasem mówiąc skąd już dorwałeś ten tom pierwszy UXM od Egmontu? Premiera dopiero za tydzień, a ja przebieram już nóżkami ze zniecierpliwienia.

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #732 dnia: Cz, 22 Październik 2020, 19:41:19 »
Nawiasem mówiąc skąd już dorwałeś ten tom pierwszy UXM od Egmontu? Premiera dopiero za tydzień, a ja przebieram już nóżkami ze zniecierpliwienia.

W sklepach jest już z dostępnością 24h - widziałem w Tantis, Gildii. Chyba od wczoraj.

Yossarian

• Gość
« Odpowiedź #733 dnia: Cz, 22 Październik 2020, 19:47:07 »
Ja mam z bonito, ale tak jak ramirez82 napisał, prawie wszędzie już jest.

Z Ultimate F4 to bardziej myślenie życzeniowe, chciałbym, ale nie za bardzo wierzę...
Za to zdziwiłbym się, gdyby nie mieli w planach Ultimates - to hitowa seria, na której w dużej mierze oparto MCU, w dodatku to tylko dwa tomy.
Tym bardziej, że nie było dotąd żadnego tomu z Avengers w klasyce, a Ultimates byłoby dobrym przetarciem przed wejściem w New Avengers Bendisa :)

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #734 dnia: Cz, 22 Październik 2020, 22:23:37 »
Ultimates 1 było już dwa razy (za pierwszym razem tylko część). Po co dublować. Od biedy można wydać Ultimates 2. Natomiast Ultimates 3 to potworek, którym można palić w piecu. Ciekawiej prezentuje się Ultimate FF i to mogliby wydać bez zastanowienia.