Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 329262 razy)

Odp: X-Men
« Odpowiedź #225 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 22:04:08 »
Jasne, że warto. Fajne rysunki bo Portacio i Kubert, no i coś dla fanów serialu Legion bo David i Shadowking, postacie praktycznie na naszym rynku nieobecne. Bardzo miło to wspominam z dawnych czasów. Na bank całość, bo to było tylko kilka zeszytów.

Offline laf

« Odpowiedź #226 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 22:32:07 »
bede polowal na uzywki All New i Uncanny
IMHO rozpoczęcie przygód z X-Men od Marvel NOW to świetny początek. Nawet jeśli czegoś nie zrozumiesz, bo tego niestety nie można wykluczyć, to zawsze można coś tam sobie doczytać / podpytać. Możesz mieć ewentualnie problem z głównym wątkiem
Spoiler: PokażUkryj
sprowadzenia z przeszłości pierwszego składu tej drużyny
, ale w tym przypadku możesz sięgnąć do odnowionych początków X-Men przedstawionych w t. 12 kolekcji SBM (tak na marginesie nie jest to zbyt udany komiks, ale dla niewtajemniczonych stanowi idealną genezę). A później, jak będziesz miał niedosyt, możesz też dokupić inne przygody mutantów.
Astonishing X-Men jest kapitalnym komiksem, a wznowienie przez Muchę tej historii w nowym wydaniu to świetna decyzja. Saga o Mrocznej Phoenix, o której wspomniał @Sakndalista, to już klasyka pełną gębą i również to polecam (tak na marginesie jakbyś miał problem z kupieniem kolekcyjnego wydania, to ostatnio wyszła powieść, no i oczywiście był niedawno film). W WKKM wyszły inne ważne historie z mutantami, również te najnowsze Rozłam (t. 76) i event AvX (t. 105, 111 i 120), po którym nastąpiła era Marvel NOW.

Offline death_bird

« Odpowiedź #227 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 23:41:18 »
Jasne, że warto. Fajne rysunki bo Portacio i Kubert, no i coś dla fanów serialu Legion bo David i Shadowking, postacie praktycznie na naszym rynku nieobecne. Bardzo miło to wspominam z dawnych czasów. Na bank całość, bo to było tylko kilka zeszytów.

Oj faktycznie. Cieplej się robi na sercu jak człowiek sobie przypomni tamte numery Semica...  ::)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline R~Q

« Odpowiedź #228 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 08:43:18 »
Chciałbym zacząć przygodę z komiksami o X-Men'ach od czego należy zacząć czytanie? Zależy mi na głównej grupie o której były również filmy. Czy Astonishing X-Men to dobry wybór na początek czytania? Czy jest to zamknięta historia i ile bedzie wszystkich tomów?
Po pierwsze nie kupuj, bo musiałbyś wydawać tysiące kupując wydania zagraniczne i zniechęcisz się bo i tak się pogubisz. Lepiej zaoszczędź na tablet i na nim czytaj - opłaci ci się.

Po drugie, nie słuchaj się tych, co polecają ramoty typu Mroczna Phoenix. Tego rodzaju klasyki poczytasz sobie w celach badawczych ;) później.

Po trzecie: ogarniasz mniej więcej klimaty mutantów? Jakieś urywki, kto ma jakie moce itp.? Najlepszym pomysłem będzie zaczęcie od początku tego wieku, tj. od New X-Men Morrisona i kontynuowanie: Astonishing X-Men aż do chwili obecnej.

Ogólnie Marvela najlepiej zaczynać od okolic roku 2000, bo wtedy to dopiero zaczęło być dobre.

Jeśli interesują cię tylko fajne przygody mutantów, a nie obchodzi cię reszta uniwersum, to polecam Ultimate X-Men. Jest świetne, ale uwaga: to osobne uniwersum od tego głównego uniwersum Marvela.

Offline Gazza

« Odpowiedź #229 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 09:09:41 »
(...)
Ogólnie Marvela najlepiej zaczynać od okolic roku 2000, bo wtedy to dopiero zaczęło być dobre.
(...)
Mam niemal odwrotne odczucia....

Offline robbirob

« Odpowiedź #230 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 09:14:05 »
Mam niemal odwrotne odczucia....
Dokładnie! Ja podobnie.

@ Mane - Ogólnie celuj w dobre historie, które zebrały niezłe recenzje. Faktycznie na początek nie rusza za dużo klasyki, bo się odbijesz od niej. Natomiast przed 2000 rokiem jest bardzo dużo rewelacyjnych komiksów z X-Men - Bishop's Crossing, X-Cutioner's Song, Fatal Attracions, Phalanx Covenant. A później New X-Men, Astonishing X-Men, Trylogia Mesjasza.

Offline laf

« Odpowiedź #231 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 09:27:30 »
Bishop's Crossing, X-Cutioner's Song, Fatal Attracions, Phalanx Covenant. A później New X-Men, Astonishing X-Men, Trylogia Mesjasza.
Zarzucicie go tytułami, które niewątpliwe są dobre, ale których lektura dla osób niewtajemniczonych w komiksowe uniwersum X-Men (a zakładam, że taką osobą jest @Mane) spowoduje jedynie totalne zagubienie. Opinia @RQ może wydawać się ... wywrotowa, ale zdecydowanie pasuje pod potrzeby osób nowych i nieobeznanych z mutantami (chociaż ja świeżakom nie poleciłbym raczej rozpoczynanie przygody z X-Men od runu Morrisona).

@Mane, pozostań przy Marvel NOW! i dokup sobie Astonishing X-Men od Muchy (zarówno run Whedona, jak i niedawno zapowiedzianą kontynuację), a później jak już wsiąkniesz w ten świat to przeznacz sobie fundusze na New X-Men, które Mucha również ma w planach. A jak uda Ci się dorwać te kolekcyjne tytuły X-Men, o których wspominałem to też bierz (i to nawet bez zastanowienia)

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #232 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 09:30:14 »
Moim zdaniem, najlepsze historie z X - Men to te z przełomu lat 80/90-tych. Niedługo ukaże się część runu Claremonta i Lee od Egmontu, to sam ocenisz. No i w najbliższą środę  ukaże się w SBM Saga o Wyspie Muir - jedna z najlepszych historii tamtego okresu. Co tu dużo mówić: X-Men vol.2 nr 1 autorstwa Chrisa Claremonta i Jima Lee był najlepiej sprzedającym się zeszytem komiksowym wszechczasów  ( 8 mln egzemplarzy).
Link do tego zeszytu:
https://marvel.fandom.com/wiki/X-Men_Vol_2_1
Wywiad z Jimem Lee + fajny filmik na końcu, gdzie wywiad z Jimem prowadzi jeden z głównych aktorów Gwiezdnych Wojen 🙂
https://menway.interia.pl/popkultura/news-jim-lee-legenda-komiksu-zdradza-ze-rysowanie-aquamena-to-syf,nId,2442651,nPack,1

Offline Mane

« Odpowiedź #233 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 15:43:33 »
Dzieki za pomoc wiem, że są tu "wymiatacze" którzy znają się na komiksach od podszewki jednak jak dla żółtodzioba to przystanę na tym co było wcześniej polecane czyli Mroczna Phoenix (dorwałem dosyć tanio używkę) plus te X-meny które maja się pojawić w październiku w wydaniu zbiorczym z Egmont i dalej Uncanny i New All X-men i Astonishing później dokupię Extraordinary aby być na bieżąco a dalej nie wiem pewnie dalsze Marvel 2.0 i ewentualnie co wyjdzie w Mucha po Astonishing?

Taki mały offtop ale komiksy zbieram po przerwie w dzieciństwie dopiero od 1,5 roku i zaczynam się bać samego siebie jak to wciągnęło mnie na maksa, oczywiście zacząłem od tego co wychodzi na naszym rynku czyli DC Odrodzenie: Superman, Action Comics, Batman, Detective Comics, All Star Batman, Liga Sprawiedliwości, Superior Spiderman i dalej Spiderman w M.2.0 Avengersy od M.2.0, Ultimate Spiderman a teraz jeszcze wszedłem juz w X-men :D masakra tez tak macie ;) ?

« Odpowiedź #234 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 16:04:20 »
   Mroczna Phoenix to absolutna podstawa do X-men, o ile nie znasz postaci to ta historia dokładnie nakreśla charaktery głównych postaci tego teatru, które przewijały się, przewijają i będą dalej przewijać przez najważniejsze wydarzania całego uniwersum a także relacje pomiędzy nimi. Brakuje tam tylko tego, że Jean wpadła w oko Loganowi i co chwila ktoś się w czasie przenosi. Jeżeli nie będziesz miał pojęcia skąd się wzięła jakaś postać to w 9 przypadkach na 10 przybyła ona z przyszłości. Ja pamiętając doskonale właściwie tylko MP, nie miałem żadnego problemu, aby się zorientować co się dzieje w muchowym Astonishing. X-Men to wśród komiksów Marvela seria chyba najbardziej przypominająca telewizyjne tasiemce jak wiesz kim są Brooke, Ridge i stary Forrester to możesz zacząć oglądać Modę na Sukces od odcinka 5437. Zresztą w moim prywatnym rankingu Mroczna Phoenix to chyba najlepszy komiks jaki kiedykolwiek Marvel wydał.
   Mam identycznie, tyle że zacząłem od początku WKKM. Więcej tutaj takich jest zdaje się.

Offline R~Q

« Odpowiedź #235 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 17:42:05 »
Zamiast czytać Mroczną Phoenix, lepiej przeczytać streszczenie. Podobnie z Days of the Future Past.

Dla kogoś nowego w mutantów oczywiście. Jeśli jesteś już fanem lub fanem komiksów z lat. 80/90, to czytaj od razu. Ale na początek to typowa ramota i może zniechęcić. Dla odmiany, God Loves, Man Kills to nie ramota - jest świeże i dobrze się to czyta i obecnie.

Online xanar

« Odpowiedź #236 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 17:56:01 »
Pewnie, lepiej przeczytać streszczenie wszystkiego  :)
Mroczną Phoenix to jedna z lepszy rzeczy jakie stworzyli, tylko czytają trzeba wziąć poprawkę, że to koniec lat 70, początek 80 i narracja była inna, mimo to i tak dobrze się to czyta chyba, że ktoś boi się, że jest za dużo liter  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Gieferg

« Odpowiedź #237 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 18:09:40 »
Zamiast czytać Mroczną Phoenix, lepiej przeczytać streszczenie.
WTF?

Streszczenie to można przeczytać filmu, bo akurat nieobejrzenie go to żadna strata, ale akurat tę historię warto znać.

a teraz jeszcze wszedłem juz w X-men :D masakra tez tak macie ;) ?
Mnie trochę ostatnio wzięło, ale sięgam tylko i wyłącznie po rzeczy gdzieś tak do pierwszej połowy lat 90-tych włącznie.

« Odpowiedź #238 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 18:26:06 »
Zamiast czytać Mroczną Phoenix, lepiej przeczytać streszczenie. Podobnie z Days of the Future Past.
Nieprawda.
Odesłałeś na dodatek faceta do New X-Men Morrisona, równie dobrze mógłbyś zaproponować komuś kto pierwszy raz w życiu przyszedł na siłownię żeby zaczął od 120 kilo.

Offline gashu

« Odpowiedź #239 dnia: Pn, 09 Wrzesień 2019, 19:09:58 »
Ja zacząłem przygodę z mutantami właśnie od semicowego wydania Mrocznej Phoenix. Byłem wierny tym bohaterom do czasu Astonishing Wheedona. Później było już coraz gorzej. To, co wychodzi obecnie, jest dla mnie nieprzyswajalne.