Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 329183 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maragast

Odp: X-Men
« Odpowiedź #210 dnia: So, 20 Lipiec 2019, 12:05:33 »
Jestem po lekturze dwoch pierwszych części Trylogii Mesjasza i faktycznie jest to wysoki poziom lektury. Przede mną jeszcze zeszyty serii Cable vol 2 po Wojnie o Mesjasza i ostatnia część trylogii.

Za wczasu zapytam jeszcze dla pewności: czy po tej trzeciej od razu przechodzić do Uncanny X-Force od Muchy oraz Rozlamu i Avengers VS X-Men z WKKM?
Czy wątek Hope i całego zamieszania z Dniem M konczy się wraz z końcem Trylogii Mesjasza czy trwa to jeszcze dalej?

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #211 dnia: Pn, 22 Lipiec 2019, 14:42:24 »
https://kamienzserca.pl/kudranski-rysuje-x-men/

Z jednej strony sceptycznie jestem nastawiony do tego nowego pomysłu na X-Men, ale z drugiej mocno kibicuję, żeby ten szumnie zapowiadany projekt okazał się sukcesem. Chodzi mi po głowie porządne podejście do tematu i skorzystanie z rebootu, żeby łykać wszystkie serie. Z drugiej strony powstrzymuje mnie trochę myśl, że zapewne Egmont coś z tego wyda. Pytanie tylko ile, a może wszystkie serie? Jak sądzicie.

Ostatecznie może sobie pokupuję jedynie zeszytówki, a jak Egmont w to wejdzie, to najwyżej będę miał duble niektórych serii. Fortuny na zeszytówki nie wydam przecież...

talibo

• Gość
« Odpowiedź #212 dnia: Pn, 22 Lipiec 2019, 15:00:49 »
Z drugiej strony powstrzymuje mnie trochę myśl, że zapewne Egmont coś z tego wyda. Pytanie tylko ile, a może wszystkie serie? Jak sądzicie.
X-Men i New Mutants bo obie pisze Hickman oraz ewentualnie X-Force bo patrząc po składzie to aż się prosi.

Mnie bardziej zastanawia co Egmont będzie wydawał po IvsX. X-men Gold? Słabe, ale to główna seria. X-men Blue? Lepsze i zamyka wątek O5 w przyszłości, ale też bez szału. New Mutants: Dead Souls? Wątpię, ale ma znaczenie dla zrozumienia Uncanny X-men vol. 5 (po pierwszej historii). X-men Red? Mało znacząca seria, średniak. Astonishing X-men? Ważne z kilku powodów, najlepsza z powyższych, a sam tytuł ma u nas dobrą reputację. Extermination? Ważny event zamykający wątek O5 w przyszłości, punkt wyjściowy dla kilku serii. Uncanny X-men vol. 5? Główna seria. Dwie części. Ale czy nie znając historii X-men coś polscy czytelnicy zrozumieją? Age of X-men? Może mało ważne, ale wydanie jednej serii z tego eventu nie ma najmniejszego sensu, aby zrozumieć o co tam chodzi. X-force vol.5? Najlepsza seria z mutantami. Kontynuuje wątki z Extermination, więc nie wydanie tego to było by bardzo, ale to bardzo nie fajne.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #213 dnia: Pn, 22 Lipiec 2019, 15:19:10 »
Egmont powinien wydać Gold i Blue a po All-New Wolverine jeszcze te 2 tomy Red. Ale wiadomo jak to z tym naszym Egmontem  :)

A te Hickmanowe to u nas najwcześniej za jakieś 3 lata.

Offline Antari

« Odpowiedź #214 dnia: Pn, 22 Lipiec 2019, 15:24:44 »
O Hickmanowych nie wiadomo nic na razie, nie ma co się jarać nazwiskiem. Nie wiadomo jak ogarnie mutantów.

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #215 dnia: So, 31 Sierpień 2019, 15:48:38 »
Tak sobie myślę, że X-Men Milestones to bardzo dobry moment, żeby Egmont wydał wreszcie "milestony" z mutantami w ramach klasyki Marvela czy czegokolwiek innego :) Tylko na twardo! Tomaszu Kołodziejczaku, idź tą drogą właśnie!

Offline Mane

« Odpowiedź #216 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 06:15:22 »
Chciałbym zacząć przygodę z komiksami o X-Men'ach od czego należy zacząć czytanie? Zależy mi na głównej grupie o której były również filmy. Czy Astonishing X-Men to dobry wybór na początek czytania? Czy jest to zamknięta historia i ile bedzie wszystkich tomów?

Offline death_bird

« Odpowiedź #217 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 12:11:38 »
Wpadłeś jak śliwka w kompot, bo tak po prawdzie to chcesz zacząć przygodę z "Moda na sukces" od pięćsetnego odcinka. :)
Astonishing wydają się być równie dobrym początkiem jak każdy inny. Choć po namyśle może nawet trochę lepszym, bo to fajna historia jest. Ale przygotuj się na skakanie po wycinkach encyklopedii. Inaczej (jeżeli nie zamierzasz inwestować w kolejne wydania zbiorcze od lat 60-tych) się nie da.
Udanej przygody. :)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

John

• Gość
« Odpowiedź #218 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 15:36:43 »
Zawsze możesz zainwestować w Marvel Unlimited. Rozpoczynanie czytania mutantów, i każdego innego superbohaterskiego tasiemca od początku mija się z celem. Po pierwsze narracja może Cię odrzucić, po drugie zmęczysz się po drodze. Zależy też jaką masz wrażliwość do starszych sposobów narracji. Ja proponuję iść najważniejszymi runami od 2000 roku, a później sobie wrócić i nadrabiać klasykę. Run Jossa Whedona w Astonishing w mojej ocenie jest dobrym startem. Nawet gdybyś sięgnął po pierwsze tomy All-New X-Men Briana M. Bendisa z Marvel Now, to choć wejdziesz w środek zagmatwanego uniwersum z historią, będziesz tam miał grupkę młodych mutantów, którzy tak jak Ty są w tym świecie nowi i muszą swoje nadrobić.

Mógłbyś uściślić Mane, czy chcesz czytać tylko po polsku, czy nie ma to dla Ciebie różnicy. W przypadku opcji nr.2, jeśli nie chcesz zbankrutować, kupuj abonament w Marvel Unlimited. Napisałeś, że najbardziej Cię interesują bohaterowie których poznałeś w filmach, więc ułatwia Ci to zadanie, bo na razie możesz pominąć drużyny poboczne z mutantami, typu Excalibur czy X-Factor. Zapewne chciałbyś też poczytać solowe historie eksplorowanego w filmach Wolverine'a, w które też dosyć łatwo wejść.

Offline Mane

« Odpowiedź #219 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 16:51:59 »
Tylko wersje po polsku, a co z seria Uncanny X-Men czy to nie jest główny nurt? I czy All New X-men  łączy sie z tym czy mozna cos pominąć? Czy Marvel  2.0 kontynuuje ktoras serię? Z tego co widzę  teraz nazywa sie to Extraordinary, szczerze to straszne zamieszanie z tymi Xmenami chyba najwięcej jakis różnych serii posiadają.

« Odpowiedź #220 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 17:06:39 »
  Najlepiej zacznij od  "Mrocznej Phoenix" z WKKM, chociaż niełatwo to kupić w jakiejś rozsądnej cenie, trzeba będzie polować. Później X-Men Visionaries ten co wyjdzie w przyszłym miesiącu i już z podstawowymi mutantami nie powinieneś mieć kłopotu. Później sięgnij po Astonishing od Muchy i dalej po serie Egmontowe Uncanny i All-New. Uncanny to zdaje się ta podstawowa a zastępuje ją później Extraordinary chociaż podobno nie kontynuuje wątków.

Offline misiokles

« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Wrzesień 2019, 17:33:41 wysłana przez misiokles »

John

• Gość
« Odpowiedź #222 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 17:37:04 »
Skoro tylko po PL, to Misiokles dobre strony podrzucił. Życzę powodzenia :) Mutanci to wiele dobrego czytania.

Offline Mane

« Odpowiedź #223 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 17:57:00 »
Ok super dzięki jedna stronka fajnie uklada chronologie tego co powychodzilo w Marvel Now, bede polowal na uzywki All New i Uncanny, i odkladal na Astonishing bo troche drogi. Astonishing laczy sie jakos z All New i Uncanny? Najpierw przeczytac Astonishing a pozniej reszte?

Offline MaLKrSk

« Odpowiedź #224 dnia: Nd, 08 Wrzesień 2019, 21:54:47 »
"Saga o wyspie Muir" warta przeczytania? To co wyjdzie we środę w kolekcji SBM to całość?