Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 329095 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1860 dnia: Śr, 30 Październik 2024, 14:00:52 »
Po przeczytaniu Rządów X X-Men okazuje się, że X-Mieczy miało wpływ na główną fabułę. W jednym zeszycie. W dalszych są opisywane kolejne dwa wątki. Hickman strasznie to wszystko porozdzielał. Ma się wrażenie, że to są oddzielne serie. Nie podoba mi się takie prowadzenie fabuły. Wolałbym by wszystko wpływało na siebie. A nie że tu Xavier ma scenę z Mystique, a potem na posiedzeniu Rady zajmują się zupełnie czym innym bez wspominania. No i te wypełnienia tekstem zamiast normalnym komiksem - strasznie wkurza. Przez to wątek Krypty jest bardzo pocięty. Plus wspomniana procedura Force, która chyba dzieje się w serii X-Force, której Egmont nam nie wydaje.

Offline bababatman

« Odpowiedź #1861 dnia: Wt, 07 Styczeń 2025, 22:57:31 »
Drodzy, mam pytanko odnoście Punktów Zwrotnych. Jakiś czasu temu przeczytałem Kompleks Mesjasza i…srogo się zawiodłem. Jakie według was komiksy z tej serii są warte zakupu? Teraz wychodzi Pieśń Egzekutora, nad którą się zastanawiam, a z racji tego, że ominęła mnie era TM-Semic, nie znam tej historii i nie kieruje mną poczucie nostalgii. Jesteście w stanie polecić mi najlepsze (albo najlepszy) komiks z tej linii? Dzięki!

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1862 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 00:01:49 »
Jak dla mnie najlepszy Plan Xterminacji i nadchodzaca Pieśń Egzekutora, najsłabsze Inferno i Wojna o Mesjasza.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Online dmlakers1

« Odpowiedź #1863 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 07:18:31 »
Dla mnie całą trylogia Mesjasza była słaba więc szybko poleciała na sprzedaż na OLX.
Ale jestem wychowany na komiksach TM-Semic więc wszystkie pozostałe tomy tej serii są świetne o warte polecenia.

Offline Lobo

« Odpowiedź #1864 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 08:06:12 »
Jak ktoś wyżej napisał Plan X-terminacji i nadchodząca Pieśń Egzekutora. Aczkolwiek pierwsza pozycja ma słabsze i lepsze momenty w zależności kto odpowiadał za scenariusz. Warty uwagi jeszcze Upadek mutantów.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #1865 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 08:53:27 »
Ja natomiast polecam trzymać się od tych tytułów z daleka. Po pierwsze, te komiksy się niemiłosiernie zestarzały. Po drugie, jako że są to eventy, to za scenariusz najczęściej odpowiada kilku artystów, przez co poziom zeszytów jest straszliwe rozstrzelony tj. od bardzo złych po średnie. W końcu, są to często wydarzenia wyrwane  z kontekstu i mimo że Egmont zapewnia na początku tomów streszczenie, to czytelnik może często poczuć się, że czyta jedynie jakiś wycinek większej historii. 

Offline Lobo

« Odpowiedź #1866 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 10:08:09 »
Swoją drogą mam nadzieję że wydadzą Dark Phoenix Saga w ramach punktów zwrotnych. To wziąłbym na pewno i chyba jako jedyny z tej serii.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1867 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 10:14:35 »
To pewnie wydadzą na koniec. Akurat Pieśń Egzekutora jest całkiem nieźle zamkniętą całością, ale w niektórych starszych eventach na początku zupełnie nie wiadomo o co chodzi bo są mocno wyrwane z kontekstu.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1868 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 18:24:32 »
Dobra historia z kilkoma fajnymi twistami, w dodatku przyjemne rysunki (Greg Capullo, Jae Lee), także warto.

Offline gashu

« Odpowiedź #1869 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 22:14:49 »
Upadek mutantów został zmasakrowany beznadziejnym tłumaczeniem. Nie polecam.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1870 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 22:19:41 »
No właśnie miałem też to napisać. Dobra historia vs niedobre tłumaczenie.

Offline michał81

« Odpowiedź #1871 dnia: Śr, 08 Styczeń 2025, 22:38:00 »
Tylko Upadek Mutantów wg mnie potrzebuje podbudowy w postaci zeszytów Uncanny X-men niż tylko tych 3 samego eventu, przynajmniej #223-224 (a najlepiej #217-224) i dziwię się że ich nie zebrano, gdzie np. w Planie X-terminacji dodano Uncanny X-Men #235-238 tworząc dużą dziurę fabularną w stosunku do zeszytów samego crossovera i nie mającym nic z nim wspólnego a będących zapowiedzią za to zbliżającego się Inferno.
« Ostatnia zmiana: Śr, 08 Styczeń 2025, 23:17:27 wysłana przez michał81 »

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1872 dnia: Cz, 09 Styczeń 2025, 00:54:29 »
Omnibus startuje od numeru #220 i to jest dobra podbudowa, ale szanse że u nas ktoś tak to wyda już na starcie były mniejsze niż zero. Egmont bazuje na milestone'sach, a te w oryginale tak niestety wyglądają.

Offline Maragast

« Odpowiedź #1873 dnia: Cz, 09 Styczeń 2025, 08:59:19 »
Upadek Mutantów to przecież trzy historię więc przydałaby się podbudowa nie tylko zeszytów serii Uncanny X-Men ale także pozostałych serii (zwłaszcza X-Factor).

Offline michał81

« Odpowiedź #1874 dnia: Cz, 09 Styczeń 2025, 11:04:00 »
Sesnownie to byłoby wydać oddzielnie każdą serię z podbudową, bo one się w tym evencie nie przenikają.