Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 329470 razy)

Offline Assur

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1710 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 11:27:13 »
Pytanie do posiadaczy X-men Essential Tom2  od Mandragory - czy Wasze egzemplarze w drugiej części tomu też mają, jakby to ująć, grubszą kreskę/za dużo tuszu? Ostatnio wpadły mi w ręce Essentiale 1 i 2 i tak do zakończenia Proteus Saga wszystko jest ok, ale od rozpoczęcia Dark Phoenix Saga kreska robi się jakby minimalnie grubsza przez co znikają niektóre szczegóły (najbardziej to widać w zeszycie z walką z Shi'ar na księżycu). Wszystkie tomy tak miały, czy to mój jest pechowy? 

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1711 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 22:30:59 »
Pytanie do posiadaczy X-men Essential Tom2  od Mandragory - czy Wasze egzemplarze w drugiej części tomu też mają, jakby to ująć, grubszą kreskę/za dużo tuszu? Ostatnio wpadły mi w ręce Essentiale 1 i 2 i tak do zakończenia Proteus Saga wszystko jest ok, ale od rozpoczęcia Dark Phoenix Saga kreska robi się jakby minimalnie grubsza przez co znikają niektóre szczegóły (najbardziej to widać w zeszycie z walką z Shi'ar na księżycu). Wszystkie tomy tak miały, czy to mój jest pechowy?
(200)
Nie tyle grubsza kreska, co tusz się rozlewa tak, że wychodzi poza kontur czy nawet kadr.
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Marzec 2024, 22:33:58 wysłana przez Gustavus_tG »

Offline xanar

« Odpowiedź #1712 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 23:12:01 »
Jakieś bieda materiały.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Assur

« Odpowiedź #1713 dnia: Cz, 07 Marzec 2024, 01:06:30 »
Dokładnie o takie przypadłości mi chodziło, mam to samo co na zdjęciach, dzięki. Mam to też w kolorze z WKKM, ale mimo wszystko szkoda że tak to wydano w wersji PL, kolory w komiksach tamtych czasów były często mocno przeciętne i nawet lepiej czyta mi się te stare X-meny w czerni i bieli.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1714 dnia: Cz, 07 Marzec 2024, 08:50:00 »
Jakieś bieda materiały.
Że w drukarni?

No te klasyczne Marvele bardzo fajnie wyglądają B&W, tylko że oryginalne essentiale miały mały format. Od Mandragory co prawda większe, ale ten felerny tusz. Dopiero omnibus dobrze wydrukowany i w nieco powiększonym formacie, ale to już w kolorze (co mi akurat nie przeszkadza, lubię kolorystykę w komiksach lat 80.

Offline xanar

« Odpowiedź #1715 dnia: Cz, 07 Marzec 2024, 10:17:29 »
No jak masz tylko coś nie tak z grafiką a czcionka nie jest "wylana" no to raczej materiały.

Offline Assur

« Odpowiedź #1716 dnia: Cz, 07 Marzec 2024, 12:46:51 »
Dopiero omnibus dobrze wydrukowany i w nieco powiększonym formacie, ale to już w kolorze (co mi akurat nie przeszkadza, lubię kolorystykę w komiksach lat 80.

Mam Uncanny X-men Omnibus vol 3 - i tak, tam kolor aż tak nie przeszkadza, to wspaniałe wydanie, aż zacząłem się zastanawiać nad kupieniem kolejnych. Niemniej jednak nad X-menami pracowało tylu rysowników i kolorystów że nie zawsze było tak fajnie - np. niezłe rysunki Cockruma i Byrne'a ze starszych wydań jak dla mnie często były psute fatalnym doborem kolorów (np. opancerzeni żołnierze Hellfire Club w różowiutkich pancerzach...)

Natomiast X-meny to, pomimo całej mojej do nich sympatii, taka telenowela że nie bardzo wyobrażam sobie sensu nabycia np. całego runu Claremonta w Omnibusach. Essentiale czarno-białe były w sumie niezłym sposobem na zebranie kolekcji, szkoda że pomysł na naszym rynku nie chwycił (na zagranicznym jak się zdaje też nie jest podtrzymywany).

No jak masz tylko coś nie tak z grafiką a czcionka nie jest "wylana" no to raczej materiały.

Zgadza się, literki są w porządku, tylko z rysunkami coś nie tak. I to nie w całym tomie, tylko mniej więcej od jego połowy.

Offline xanar

« Odpowiedź #1717 dnia: Cz, 07 Marzec 2024, 12:59:07 »
Jakieś słabe skany były najwyraźniej.

Możesz teraz zacząć zbierać jest w preorderze MARVEL REMASTERWORKS THE UNCANNY X-MEN VOL 01 HC.  :)

Tutaj są jakieś zdjęcia nie wiem co oni tam poprawili:
https://collectededitions.com/2024/02/17/marvel-masterworks-uncanny-x-men-vol-1-hc/

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1718 dnia: Cz, 07 Marzec 2024, 13:37:54 »

Bardzo poręczny format, ale 75$ i jesteśmy dopiero na 100. numerze

Natomiast X-meny to, pomimo całej mojej do nich sympatii, taka telenowela że nie bardzo wyobrażam sobie sensu nabycia np. całego runu Claremonta w Omnibusach. Essentiale czarno-białe były w sumie niezłym sposobem na zebranie kolekcji, szkoda że pomysł na naszym rynku nie chwycił (na zagranicznym jak się zdaje też nie jest podtrzymywany).

Telenowela i to jaka, rozpisana na 16 lat i nawet na sam koniec Claremont nawiązuje do pierwszych swoich numerów.
Essentiale w oryginale dociągnęły do finału bitwy o wyspę Muir, więc całkiem nieźle. W sumie wyszło 11 tomów, więc czy wybierzesz essentiale, czy omnibusy, czy masterworki, czy choćby edycja kindle, jeśli szkoda miejsca półce, to już Twój wybór Ja tam się cieszę, że doczekałem czasów, gdy taki wybór mam

Offline Komediant

« Odpowiedź #1719 dnia: Cz, 07 Marzec 2024, 17:35:55 »
Że w drukarni?

No te klasyczne Marvele bardzo fajnie wyglądają B&W, tylko że oryginalne essentiale miały mały format. Od Mandragory co prawda większe, ale ten felerny tusz.

No nie no, Essentiale miały ten sam format, od Mandry miały twardą okładkę i bielszy papier.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1720 dnia: Cz, 07 Marzec 2024, 18:18:51 »

No nie no, Essentiale miały ten sam format, od Mandry miały twardą okładkę i bielszy papier.

Kartka jest o pół centymetra wyższa w polskim wydaniu, ale faktycznie rozmiar kadrów jest ten sam. Mandra dała większy margines.

Offline xanar

« Odpowiedź #1721 dnia: Cz, 07 Marzec 2024, 22:46:39 »
Jak ktoś chce to może sobie porównać, ja to nie widzę sensu kupowania tych remasterworks, na tych przykładowych planszach to na jednej tylko widzę zmienione kolor Storm.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #1722 dnia: Pt, 08 Marzec 2024, 12:05:29 »

Jak ktoś chce to może sobie porównać, ja to nie widzę sensu kupowania tych remasterworks, na tych przykładowych planszach to na jednej tylko widzę zmienione kolor Storm.

Zmienili kolor Storm? Pewnie żeby było bardziej woke i political correctness.

Offline xanar

« Odpowiedź #1723 dnia: Pt, 08 Marzec 2024, 12:25:21 »
No nie, akurat w tym przypadku to zmienili, że wygląda tak jak powinna wyglądać.
Spoiler: PokażUkryj
Czyli powinna być biała  :)
żart.

Offline dmlakers1

« Odpowiedź #1724 dnia: Śr, 20 Marzec 2024, 19:36:41 »
Czy zeszyty z 6 tomu Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela "X-Men Mroczna Phoenix" były jeszcze gdzieś ostatnio wydane?
Na przykład przez Egmont, Muchę czy inne wydawnictwo?