Autor Wątek: X-Men  (Przeczytany 329496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kandor

Odp: X-Men
« Odpowiedź #1440 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 13:50:07 »
death_bird, cóż, to chyba da się sprawdzić, o ile ktoś ma zwyczaj co jakiś czas sięgać po anglojęzyczne wydania :-) Wiadomo o co ci chodzi, ale wszystkiego nie wydadzą po polsku, nawet w USA mają jeszcze jakieś luki z przedrukami zeszytów.

https://marvel.fandom.com/wiki/X-Men_Vol_2_42 - wraz z opisem.

https://marvel.fandom.com/wiki/Uncanny_X-Men_Vol_1_322 - wraz z opisem, który jest krótki acz wymowny (tłumaczenie moje): "Onslaught zostaje wspomniany po raz pierwszy" :-)
« Ostatnia zmiana: Nd, 26 Marzec 2023, 14:03:50 wysłana przez Kandor »

Offline death_bird

« Odpowiedź #1441 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 14:41:12 »
Tak, wiem, ale mam takie idiotyczne postanowienie żeby gdzieś tak jeszcze przed emeryturą zgromadzić na półce jak najwięcej omnibusów z "Iksami" i przed śmiercią zdążyć zaliczyć maraton od lat 60tych do ile się tylko da. A w zw. z tym, że "Age of Apocalypse" jest na tej liście chronologicznie stosunkowo daleko to od zakupu omniaków "onsalught'owych" dzielą mnie jeszcze lata. Z kolei zakup jednego zeszytu nie ma najmniejszego sensu. Streszczenia zaś wolę omijać.
W każdym razie tydzień, dwa i frustracja minie jak to zwykle bywa po zakończeniu wycinka historii.
Zresztą. Na chwilę obecną i tak zabieram się za nadrabianie kolejnych polskojęzycznych zaległości:

"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline death_bird

« Odpowiedź #1442 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 20:25:41 »
Trudno. Będzie post pod postem.
Tuż po otwarciu "Mordercza Geneza" wewnętrzny komplecista kazał mi zacząć grzebać w labiryncie reading order i w tym momencie doznałem lekkiego zawrotu głowy. W zw. z powyższym prosiłbym kogoś bardziej oblatanego w chronologii o pomoc i ew. wskazówki.
Wyszło mi, że z tego co posiadam na stanie można byłoby mutantów przeczytać w następujący sposób:
 1. New X-Men (Mucha)
 2. Emma Frost #1-18
 3. Astonishing X-Men (Mucha-Whedon)
 4. Phoenix: Endsong
 5. X-23 (Superbohaterowie Marvela)
 6. Ród M (WKKM)
 7. Mordercza geneza
 8. Powstanie i upadek Imperium Shi`ar
 9. Kompleks Mesjasza ("Punkty Zwrotne")
10. Dorwać Mystique (Superbohaterowie Marvela)
11. Astonishing X-Men t.3 (Mucha)
12. Storm (Superbohaterowie Marvela)
13. Wojna o Mesjasza ("Punkty Zwrotne")
14. Strażnicy Galaktyki (Abnett)
15. Wojna Królów. Preludium
16. Wojna Królów
17. Strażnicy Galaktyki t. 2 (Abnett)
18. Domena Królów
19. X-Men - Powtórne przyjście ("Punkty Zwrotne")
20. X-Men - Rozłam (WKKM)
21. Avengers vs X-Men (WKKM)

Tak to mniej więcej wygląda chronologicznie, ale zastanawiam się czy jest sens maszerowania zgodnie z datami wydania poszczególnych historii czy jednak po "Powstanie i upadek..." zignorować chronologię i trzymając się rozpiski Egmontu od razu przejść do "Wojna Królów. Preludium" żeby nie zaburzać lektury "eventu".
Ktoś już przerabiał te historie i miałby jakieś sugestie względem optymalnej kolejności?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1443 dnia: Nd, 26 Marzec 2023, 22:03:43 »
@UP
Ja bym Astonishing X-Men Whedona przeczytał ciurkiem, bo autor w ogóle nie odnosił się do Dnia M, który niby dział się podczas jego runu, ale Whedon go olewał. No a potem w sumie kosmos nie łączy się z Trylogią Mesjasza, więc mógłbyś najpierw jego przeczytać a potem wrócić na Ziemię. No i nie zapomnij o SBM #91 Cable, który dzieje się zaraz po Wojnie Mesjasza. Niestety nie dostaliśmy po polsku vol.2 i do samej Wojny SBM nie dochodzi. Masz jeszcze tom z Cyclopsem, który opowiada o dzieciństwie Cable'a.

Co do Ery Apocalypse'a to poza ceną, wadą tej serii było to, że wychodziła aż 2 lata. Przez co jak czytałem kolejny tom, to zapominałem co tam było w poprzednim. Też się cieszę, że wreszcie to wyszło po polsku. Teraz będzie na nas czekać Onslaught w formie tomu Punktów Zwrotnych. Jestem ciekaw jak ta historia wypadnie w porównaniu.

Offline nori

« Odpowiedź #1444 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 07:55:03 »
death_bird, mutanci mają parę większych okresów, ale jak chcesz wejść w Wojnę Królów, to polecam Ci tak jak dałem na graficzce, czytałem to jakiś czas temu, i Geneza i Upadek są głównie powiązane z kosmosem Marcela. Dobrze by było także przeczytać wcześniej Anihilację, fajnie się to wszystko spina, i w sumie czyta się całkiem przyzwoicie. Egmont to wydał w miarę kompleksowo, jedyny minus, to pominięcie paru zeszytów Novy, które mają znaczenie, zamiast tego umieścili jednostronicowe streszczenie pominiętych wydarzeń.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1445 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 13:53:08 »
@nori
Dzięki, ale sam kosmos w wydaniu mutantów nie stanowi dla mnie jakiejś zagadki - ta kolejność jest rozpisana przez sam Egmont w "Domena Królów". Bardziej interesuje mnie sprzęgnięcie kosmosu mutantów z pozostałymi ich fabułami, a ściślej: czy jest sens czytania przygód kosmicznych w jednym ciągu fabularnym czy też lepiej przeplatać je innymi historiami ukazującymi się w tym samym czasie. Chodzi mi o ewentualne uniknięcie luk fabularnych w przygodach kosmicznych gdyby się okazało, że przerobiłem na raz kosmos a później się okazało, że jedno czy drugie wydarzenie wynikało np. z "Kompleks Mesjasza" czy innego "Astonishing t.3".
O to głównie mi chodzi -> czy kosmos można czytać niezależnie czy też są w nim jakieś wrzutki fabularne z reszty tego co mam na liście.

Offline michał81

« Odpowiedź #1446 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 14:10:17 »
New X-Men tom 1 -> New X-Men tom 2 -> New X-Men tom 3 -> New X-Men tom 4 -> Astonishing X-Men tom 1 -> Ród -> X-Men Mordercza geneza -> Astonishing X-Men tom 2 -> Uncanny X-Men Powstanie i upadek Imperium Shi'ar -> X-Men - Punkty zwrotne: Kompleks mesjasza -> Wojna królów Preludium -> Wojna królów -> Astonishing X-Men tom 3 -> X-Men - Punkty zwrotne: Wojna o mesjasza -> X-Men - Punkty zwrotne: Powtórne przyjście -> Uncanny X-Force tom 1-4
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Marzec 2023, 14:13:07 wysłana przez michał81 »

Offline death_bird

« Odpowiedź #1447 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 14:26:26 »
O. I to jest ta nurtująca mnie kwestia.
Przy czym właśnie zauważyłem, że zgubiłem "Imperatyw Thanosa".

Natomiast co do tej przeplatanki: jest jakikolwiek sens wrzucać "Mordercza geneza" przed "Astonishing t.2"?
Bo z tego co pamiętam z dyskusji na Forum to Whedon generalnie miał wywalone na resztę przygód i posługiwał się swoją grupą a w Genezie wchodzą już inne postacie i w sumie to by się raczej gryzło na zasadzie "pojawiam się i znikam".

Offline michał81

« Odpowiedź #1448 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 14:55:19 »
O. I to jest ta nurtująca mnie kwestia.
Przy czym właśnie zauważyłem, że zgubiłem "Imperatyw Thanosa".

Natomiast co do tej przeplatanki: jest jakikolwiek sens wrzucać "Mordercza geneza" przed "Astonishing t.2"?
Bo z tego co pamiętam z dyskusji na Forum to Whedon generalnie miał wywalone na resztę przygód i posługiwał się swoją grupą a w Genezie wchodzą już inne postacie i w sumie to by się raczej gryzło na zasadzie "pojawiam się i znikam".
Po co Imperatyw Thanosa? Tam nie ma nic związanego z X-men.
Mordercza geneza dzieje się tuż po Rodzie M. Co do Astonishing X-men Whedona to pomimo że ma on wywalone na eventy to drugi tom musi wejść po Rodzie M ze względu na postać Kitty Pride. Można ten tom traktować, że dzieje się równocześnie z Mroczną Genezą, ale..... wtedy chyba bohaterowie musieliby używać swoich klonów w jednej z historii ;)

Offline Crono

« Odpowiedź #1449 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 15:00:45 »
Z tego co pamiętam to w Astonishing t.4 starego wydania, czyli t.2 nowego wydania, jest jakaś wzmianka, która odnosi się do Xaviera i dlaczego nie ma go w tej historii.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1450 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 15:59:45 »
Po co Imperatyw Thanosa? Tam nie ma nic związanego z X-men.

A tego to akurat żywcem nie pamiętam - czytałem to w (okrojonej zapewne) wersji z Kolekcji prawie 7 lat temu.
Skojarzyłem, że skoro to jest końcówka tej linii kosmosu od "Królów" to powinno się przeczytać.

Mordercza geneza dzieje się tuż po Rodzie M. Co do Astonishing X-men Whedona to pomimo że ma on wywalone na eventy to drugi tom musi wejść po Rodzie M ze względu na postać Kitty Pride. Można ten tom traktować, że dzieje się równocześnie z Mroczną Genezą, ale..... wtedy chyba bohaterowie musieliby używać swoich klonów w jednej z historii ;)

To najwyżej tę część listy przerobię na zasadzie: "Astonishing 1", "Phoenix: Endsong", "Ród M", "Astonishing 2", "Mordercza geneza". Z tego co pamiętam to Genezy w zasadzie nic nie łączy z "Astonishing" toteż można Whedona zakończyć przed nią.

Offline michał81

« Odpowiedź #1451 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 16:08:48 »
A tego to akurat żywcem nie pamiętam - czytałem to w (okrojonej zapewne) wersji z Kolekcji prawie 7 lat temu.
Skojarzyłem, że skoro to jest końcówka tej linii kosmosu od "Królów" to powinno się przeczytać.
Wątek X-men kończy się na Wojnie Królów. Domena i Imperatyw nie mają już dla nich znaczenia.

To najwyżej tę część listy przerobię na zasadzie: "Astonishing 1", "Phoenix: Endsong", "Ród M", "Astonishing 2", "Mordercza geneza". Z tego co pamiętam to Genezy w zasadzie nic nie łączy z "Astonishing" toteż można Whedona zakończyć przed nią.
W przypadku Genezy i Astonishing 2 nie ma to znaczenia co przeczytasz pierwsze. Ale po za tymi dwoma tomami są jeszcze dwa komiksy dziejące się po Rodzie M i przed Imperium Shi'ar, wyjaśniające jak Lorna odzyskała moce które straciła w Rodzie M, dlaczego Gambit stał się jeźdźcem Apokalipsy itd. Natomiast w przypadku Kompleksu Mesjasza jest też historia poprzedzającą. W przypadku Wojny o mesjasza warto znowu przrczytac chociaz pierwszy tom X-force Yosta. Pisałem o tym wczesniej gdzieś w tym wątku, jednak te historie nie wyszły po polsku.
No i jest jeszcze X-men Legacy wyjaśniające sytuacje Profesora po wydarzeniach z Kompleksu Mesjasza.
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Marzec 2023, 16:11:23 wysłana przez michał81 »

Offline death_bird

« Odpowiedź #1452 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 16:34:38 »
To, że moje dziurawe zbiory nie pokrywają całości tego okresu to dla mnie rzecz oczywista i dopóki nie ruszę ze zbieractwem omnibusów to nawet nie myślę próbować w żaden sposób tego uszczelniać. Mam to co mam i będę sobie z tym radził tylko właśnie zależy mi na ułożeniu tego dziurawego bałaganu w jakiejś w miarę sensownej kolejności.

Offline michał81

« Odpowiedź #1453 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 18:05:34 »
Problem jest taki, że nie zebrano tego wszystkiego jeszcze w omnibusach.
Tu masz rozpiskę tego o czym wspominałem wcześniej. Z linkami do zbiorczych, które w obecnej chwili jednak ciężko kupić.

Finalnie Egmont ma tu podaną od mnie chronologię wydań dotyczącą współczesnych X-men. Gdyby czytał to by nie był takich dziur jak teraz są w przypadku X-Men Punktów zwrotnych. Śmieszy mnie więc to, kiedy słyszę komentarze, że on to forum czyta. Nie oszukujmy się, że chodzi mu tylko o wątek mu poświęcony. A temat tego jak można by wydać X-men był wałkowany od bardzo dawna. Może jednak ludzie wolą tak poszatkowane serie i historię, bo przyzwyczaiły ich do tego kolekcje.
« Ostatnia zmiana: Pn, 27 Marzec 2023, 18:08:48 wysłana przez michał81 »

Offline death_bird

« Odpowiedź #1454 dnia: Pn, 27 Marzec 2023, 21:57:56 »
Do momentu w którym zacznę to kompulsywne zbieractwo pewnie jeszcze kilka lat minie w zw. z czym zamierzam zacząć martwić się później.