Autor Wątek: Wolverine  (Przeczytany 23273 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PabloWu

Odp: Wolverine
« Odpowiedź #120 dnia: Nd, 07 Maj 2023, 11:31:05 »
   Wolverine tom1  Greg Rucka

Bardzo dobry superbohaterski komiks akcji bez superbohaterów , fachowe nazewnictwo to z tego co pamiętam tzw "street level" .
Nie wiem jak ta seria ma się do X-Men wychodzących w tamtym czasie i skąd się wzięła tułaczka Logana po świecie ale tak na dobrą sprawę kompletnie nie przeszkadza to w lekturze  aczkolwiek jakby ktoś napisał skąd te samotne wyprawy to byłbym wdzięczny.
    Komiks czyta się fantastycznie, wartka i szybka akcja,  wściekły Logan wymierzający sprawiedliwość złym ludziom po swojemu ,po prostu morderca o złotym sercu jakiego nie da się nie lubić . Całość jest podana łatwo prosto i przejrzyście co jest dużym atutem bo przez cały run płynnie się płynie, nie ma żadnych zbędnych dialogów ani  wewnątrznych rozważań czy dylematów bohatera . Wędrówka poniekąd wyszła Loganowi na dobre, nie dość że zrobił sporo dobrego to jeszcze w ciągu 14 zeszytów dwa razy się "zakochał" , niby mały i wredny ale panny przyciąga jak magnes.
 Mocne 8+/10 .

Wolverine tom2  Mark Millar
   Szok. Oczekiwałem podobnego klimatu co w pierwszym tomie a dostałem zmianę klimatu o 180 stopni i dopiero po przeczytaniu kilku zeszytów przestawiłem się na superbohaterski klimat pełną gębą i powiem szczerze,że intryga, rozmach i akcja dziejąca się w tym runie nadaje się na filmową adaptację bo dzieje się bardzo dużo . Jest krwawo, dużo trupów jakby chcieć wszystkie zliczyć to chyba byłoby to grube tysiące na bank, spektakularne wybuchy, spisek zawarty na najwyższych przestępczych szczeblach jest interesujący, podoba mi się motyw i wykorzystanie przeprogramowania osobowości dla własnych celów. Dzieje się dużo w każdym zeszycie,w żadnym wypadku nie ma mowy o nudzie.

No i truskawka na torcie czyli ostatni zeszyt dziejący się w obozie koncentracyjnym, świetna mocna opowieść w której palce maczał sam Will Eisner i jest to perełka tego albumu.

Z jednej strony szkoda że klimat Rucki nie został pociągnięty a z drugiej dostajemy bardzo dobry komiks superhero.
Solidne trykociarskie 7/10 .

Offline Roszadok

« Odpowiedź #121 dnia: Śr, 15 Maj 2024, 23:07:47 »
Czy wiecie może, czy te dwa ostatnie tomy od muchy to już koniec, tzn. wiem że vol 3 ma 70+ zeszytów, ale tutaj wyszło w sumie 32 i mam cień nadziei że pójdzie dalej ?

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #122 dnia: Pn, 03 Marzec 2025, 00:47:22 »
Premiera najnowszego Wolverine chyba się odrobinę przesunęła.

https://www.gildia.pl/komiksy/634167-rzady-x-wolverine-tom-2

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #123 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 13:31:50 »
Tak piszemy, ze nie ma niby Weapon X. A ja dziś zaszedłem do Centrum Komiksu (Taurus Media :) ) przy Polu Mokotowskim i był. Czyli wszystko jest. :) Pozdrowienia dla fanów "burzyska". :)

Offline Pestak

« Odpowiedź #124 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 14:11:22 »
Jest, ale wygląda jak psu z d… wyciągnięty. W sumie nic dziwnego - wydanie ma już ponad 30 lat, po takim czasie to już i od samego stania na półce taki miekkoladkowiec niszczeje.

« Odpowiedź #125 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 14:25:01 »
Tak piszemy, ze nie ma niby Weapon X. A ja dziś zaszedłem do Centrum Komiksu (Taurus Media :) ) przy Polu Mokotowskim i był. Czyli wszystko jest. :) Pozdrowienia dla fanów "burzyska". :)

Pochwal się, ile dałeś?
I brawo, twoja nienawiść do Egmontu osiągnęła taką skalę, że wolisz kupić stary, w słabym stanie egzemplarz tm-semica niż poczekać do maja i kupić pewnie w podobnej, lub mniejszej cenie nowe wydanie Egmontu  ;D
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline death_bird

« Odpowiedź #126 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 14:35:57 »
Jest, ale wygląda jak psu z d… wyciągnięty. W sumie nic dziwnego - wydanie ma już ponad 30 lat, po takim czasie to już i od samego stania na półce taki miekkoladkowiec niszczeje.

Oj tam, oj tam. Bez przesady. Ja swojego egzemplarza bym nie wymienił nawet po tych 30stu latach.

"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #127 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 15:08:43 »
Jedyne słuszne wydanie. I też nie na kredzie.

Offline eyesore

« Odpowiedź #128 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 15:34:09 »
Oj tam, oj tam. Bez przesady. Ja swojego egzemplarza bym nie wymienił nawet po tych 30stu latach.

tez mam swój egzemplarz i mam też limitkę a teraz zastanawiam się czy kolejne wydanie czasem nie kupić  ;)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #129 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 15:15:37 »
Ja powiem, że wydanie TM Semic ma swój smaczek. Takiej okładki nie dostaniemy już nigdzie indziej, bo przecież wzięli ją wprost z komiksu, a nie z coverów Marvel Comics Presents. A papier nie jest gorszy, tylko właśnie typowy dla tamtych czasów i komiksów. Jako posiadacz ponad tysiąca albumów na kredzie, ja już rzygam tym papierem. Ostra szorstkość tej gazetówki daje radę po tych 31 latach.

Offline michał81

« Odpowiedź #130 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 15:23:41 »
Jak wszyscy krytykowali wydanie Hachette, że jest właśnie gównianie przez kolory przez to że drukowane jest na kredzie, to ktoś go bronił jak wściekły pies, który by wszystkich pogryzł, bo śmieli napisać coś złego o jego ulubionym pseudo wydawcy komiksowym. Teraz nagle zachwyt nad wydaniem semikowym? Nie powinno tak być z ust osoby, która mieni się tu na forum tym, że wychowała się właśnie na semikach, ktoś tu ciągle kręci i mataczy. 
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Marzec 2025, 15:51:29 wysłana przez michał81 »

Offline xanar

« Odpowiedź #131 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 15:48:03 »
Niech "kolega" sobie statyw kupi, bo nie idzie tego oglądać.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #132 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 15:56:06 »
@UP
To nie oglądaj.

Ja nie mówię że TM Semic jest lepszy od Hachette, tylko że jest dobry (ktoś tu nie czyta ze zrozumieniem). Ale oba tłumaczenia są na pewno lepsze od "Burzyska" Egmontu. Ja jestem Pokoleniem TM Semic, dlatego doceniam ten Mega Marvel. I bardzo też lubię swoje wydanie z WKKM. Zobaczymy w maju jakie będzie wydanie Egmontu.

Offline michał81

« Odpowiedź #133 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 16:07:02 »
Ja nie mówię że TM Semic jest lepszy od Hachette, tylko że jest dobry (ktoś tu nie czyta ze zrozumieniem).
masz szczęście że skasowano forum gildii, gdzie takie rzeczy pisałeś

Ja jestem Pokoleniem TM Semic, dlatego doceniam ten Mega Marvel.
jakbyś był to byś nie musiał doceniać w jakimś filmiku i chwalić się zakupem, bo byś je dobrze znał, nadal totalna ściema z tym pokoleniem semikowym w twoim wykonaniu
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Marzec 2025, 17:27:51 wysłana przez michał81 »

« Odpowiedź #134 dnia: Pn, 17 Marzec 2025, 12:09:29 »
@UP
To nie oglądaj.
Czasem warto wziąć pod uwagę uwagi jakie ci zgłaszają niektórzy, a nie odbijać piłeczkę i rzucić odpowiedzią jak jakiś dzieciak. Ja np. chętnie bym obejrzał taki film porównawczy pomiędzy tymi dwoma wydaniami, ale ekran się tak trzęsie, że nie da się wytrzymać pół minuty filmu bez bolących oczu.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉