Autor Wątek: Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics  (Przeczytany 233502 razy)

Offline jotkwadrat

Odp: Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics
« Odpowiedź #885 dnia: Śr, 28 Wrzesień 2022, 15:31:37 »
Właśnie miałem to napisać. Tego nawet w kolekcji nie było.

Offline michał81

« Odpowiedź #886 dnia: Cz, 29 Wrzesień 2022, 09:37:09 »
Właśnie miałem to napisać. Tego nawet w kolekcji nie było.

Nie było też wielu innych komiksów w kolekcjach, a np. Hachette wydaje obecnie ciągle dostępne tomy z DC Odrodzenie. Jak będzie przedłużenie (a pewnie będzie) to pewnie pójdą w dostępne DC Uniwersum.

Zagłada Gotham nie jest normalnie dostępna na rynku, zostaje tylko rynek wtórny. Tak w przypadku DC Odrodzenie tomy są dostępne i Hachette cały czas wydaje kolejne. Zresztą nie tylko z DC Odrodzenia, ale też klasyki np. Rozbite miasto, zmieniając przy okazji tytuły na jakieś absurdalne, ale jakoś nikt nawet na to nie narzeka, jak w przypadku zmiany tytułu "Zmysłów" w tomie Spider-mana McFarlane'a. Widzę, że panują tu jakieś podwójne standardy.

Tylko czy nie lepiej byłoby wydać "Gotham w świetle lamp gazowych"? Normalnie wydać, nie żadne tam wygumkowane kolory za dodatkową opłatą.
I jestem pewien, że kiedyś też będzie zwykłe wydanie, bo to Mike'a Mignola, a Egmont stara się mieć pełną ofertę z jego komiksami (coś jak z Frankiem Millerem)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #887 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 19:04:35 »
Egmont niszczyciel kolekcji ;D i inflacja to też wina Egmonta - Egmontoflacja ;D i jeszcze oszukuje na cenach żeby mieć nadmiarowe zyski ;D

Jak Egmont wydaje Deluxy to źle jak nie wydaje też, ciężko ogarnąć  :D

Deluxy
2015 - 10
2016 - 6
2017 - 4
2018 - 7
2019 - 8
2020 - 8
2021 - 4
2022 - 3

Połowa tych tytułów z 2015 i 2016 w ogóle nie ukazała się w tamtej kolekcji.

Coś się nie spina ta teoria spiskowa, dają tu jakieś ostrzeżenia za fake newsy :D

Zatem jeszcze raz. Niemiecka WKKDC wyszła testowo w drugiej połowie 2014 roku, potem w 2015 roku zaczęła wychodzić regularnie. Polska edycja ruszyła 24.08.2016 roku.

Do tego czasu wyszło 14 tomów DC Deluxe. Z tego 6 tomów było na jawnej już liście niemieckiej. W tym 2 z tych tytułów było w WKKDC rozbite na 2 tomy. Poza tym gdy już Egmont zaczął realizować umowę z Eaglemoss i opracowywał polskie wydanie WKKDC, postanowiono wypuścić Wydanie Specjalne. I z kilku dostępnych opcji, jakie były, kto doradził żeby był to Kryzys Tożsamości?

Czyli w DC Deluxe na 14 tomów wyszło w półtora roku aż 7 komiksów, które były w puli niemieckiej WKKDC. A potem Egmont okazał się redaktorem tej Kolekcji w Polsce. Ty mówisz xanar że to pszypadeq. Ja że nie sądzę.

Późniejsze lata się już niezbyt liczą, bo jako redaktorzy serii Egmont nie mógł wydawać tych samych tytułów co w WKKDC.

Offline xanar

« Odpowiedź #888 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 20:41:26 »
Ale co ty sugerujesz, że tam tych komiksów u Niemców nikt wcześniej nie wydał  :) i WKKDC weszła na "puste pole"  :D i dlatego wydali więcej tych tytułów niż u nas.

To samo z WKKM tam ta kolekcja wydała w styczniu 261 tom a u nas skończyło na 170 i tam też tych komiksów wcześniej nikt nie wydał ;D i na pewno nie można ich dalej kupić np. niemieckie Marvel Now, które wydało niemieckie Panini Verlags GmbH  :D

No i co z tego, że ktoś tam coś komuś doradzał, tą kolekcje wydał Egmont czy Eaglemoss (taka dobra ta firma była, że chyba upadłość ogłosiła) jak tobie ktoś coś doradza to wszystko robisz co ci mówią, bo jakoś nie wydaje mi się

To nie może być tak, że tam jest po prostu lepszy rynek itd. i Egmont niszczyciel światów komiksów wszystko niszczy u nas  ;D ;D ;D ;D to na pewno musi być to  ;D ;D ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #889 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 21:13:06 »
Prosta odpowiedź. W Niemczech nie ma TK a u nas jest. Gdyby go nie było moim zdaniem i WKKM i WKKDC wyszłyby do końca a nie zostały urwane.

Serio - to jest śmieszne, że WKKDC wyszło w Polsce tylko do połowy. Fani zostali na lodzie. I dlatego BiZ teraz daje radę - bo kontynuuje wydawanie minimum niezłych komiksów DC.

Offline xanar

« Odpowiedź #890 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 21:54:08 »
Tak najlepiej jakby Egmont przestał istnieć wtedy na pewno wyłoby więcej komiksów na rynku  ;D ;D ;D

A dlaczego w Niemczech ta kolekcja nie upadła jedna i druga, jak tam pewnie jeszcze więcej tych dubli niż u nas  ;D ;D ;D

Offline Kyms

« Odpowiedź #891 dnia: Śr, 04 Styczeń 2023, 23:42:43 »
Prosta odpowiedź. W Niemczech nie ma TK a u nas jest. Gdyby go nie było moim zdaniem i WKKM i WKKDC wyszłyby do końca a nie zostały urwane.

Serio - to jest śmieszne, że WKKDC wyszło w Polsce tylko do połowy. Fani zostali na lodzie. I dlatego BiZ teraz daje radę - bo kontynuuje wydawanie minimum niezłych komiksów DC.
Do połowy? Kolekcja od początku była u nas zapowiadana na 80 tomów i tyle dostaliśmy. To, że za granicą puszczono więcej, nie oznacza wcale, że u nas wyszła do połowy. Wyszła na tyle ile byłą zapowiadana czyli do końca :)
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #892 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 09:46:30 »
A dlaczego w Niemczech ta kolekcja nie upadła jedna i druga, jak tam pewnie jeszcze więcej tych dubli niż u nas 

No już ci odpowiedziałem - bo tam nie ma TK w Egmoncie. Przecież to jedyna rzecz która różni nasze rynki komiksowe. :)

@Kyms - oficjalnie to miało być tylko 60 tomów WKKDC. Ale nastąpiło przedłużenie - niestety tylko o 20 tomów. Wszyscy spodziewali się że przy dojściu do 80 tomu nastąpi kolejne oficjalne przedłużenie tak jak było to przy WKKM PL. Ale nie doszło. A jeszcze Egmont wykorzystał fakt że niby na początku miało być tylko 60 tomów WKKDC i tuż przed oficjalnym przedłużeniem wydał jeszcze DC Deluxe ze Swamp Thingiem, który to komiks miał zająć 2 tomy w numerach 60-80. Bo tak traktował współpracę z Eaglemoss.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #893 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 10:00:19 »
A jeszcze Egmont wykorzystał fakt że niby na początku miało być tylko 60 tomów WKKDC i tuż przed oficjalnym przedłużeniem wydał jeszcze DC Deluxe ze Swamp Thingiem, który to komiks miał zająć 2 tomy w numerach 60-80. Bo tak traktował współpracę z Eaglemoss.

A to akurat bardzo dobrze, że Egmont wydał to w jednym tomie, w powiększonym formacie. Jeśli faktycznie to zablokowało wydanie dwutomowe, mniejsze, z idiotyczną panoramą to propsy dla TK.

Offline Kyms

« Odpowiedź #894 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 10:16:00 »
@Kyms - oficjalnie to miało być tylko 60 tomów WKKDC. Ale nastąpiło przedłużenie - niestety tylko o 20 tomów. Wszyscy spodziewali się że przy dojściu do 80 tomu nastąpi kolejne oficjalne przedłużenie tak jak było to przy WKKM PL. Ale nie doszło. A jeszcze Egmont wykorzystał fakt że niby na początku miało być tylko 60 tomów WKKDC i tuż przed oficjalnym przedłużeniem wydał jeszcze DC Deluxe ze Swamp Thingiem, który to komiks miał zająć 2 tomy w numerach 60-80. Bo tak traktował współpracę z Eaglemoss.
Dzięki kolego za doinformowanie. Czyli sam widzisz, że kolekcja w połowie urwana nie została, a wydana zgodnie z planem + mały gratis :)

Offline xanar

« Odpowiedź #895 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 10:37:39 »
Nieźle ;D TK wydaniem jednego komiksu, kładzie kolekcję i doprowadza firmę do upadłości ;D ;D ;D

A, który to był ten jedyny komiks, który położył WKKM  ;D ;D ;D ;D i doprowadził do nie wystartowania kolekcji ze Spiderem  ;D ;D ;D 

I teraz najlepsze, jak sądzicie, jakim komiksem TK doprowadzi do upadku Muchę czy JPF  ;D ;D ;D Może ankietę zrobić. Ciekawe czy uderzy w rynek tym komiksem w tym roku  ;D ;D ;D

Offline SawiK

« Odpowiedź #896 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 13:24:47 »
Kurcze Bazyl a nie wpadłeś na to że: To dzięki Tomaszów K. kolekcja dostała dodatkowe 20 tomów? Przecież była planowana na 60 a jednak przedłużyli mimo iż musieli ceny podnosić? Widać że TK działał by ta współpraca trwała jak najdłużej.
Może duble po niemieckiej kolekcji która tu przywołujesz sprawiła że polskiemu kupcowi nie chciało się kupować tego w rodzimym języku 🤣

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #897 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 14:50:45 »
@UP
Ke? Że obcojęzyczne wersje wpływają na to że polskie się nie sprzedają? Dobrze cię zrozumiałem?
Jeśli to mowisz, to się nie zgodzę. Teraz BiZ wychodzi też i po hiszpańsku i po angielsku, a mimo to polska edycja się sprzedaje i nic nie wskazuje na to, że się urwie. @R3wolw3rowi3c kupuje nawet obie wersje językowe. ;)

Ja osobiście moim zdaniem uważam, że współpraca Eaglemoss-Egmont nie wychodziła za dobrze, rosły koszty redakcyjne a mimo to tłumaczenie i korekta były takie sobie. Plus zmiana kolejności tytułów w polskiej edycji zrobiona tak, by też na początku były same polskie duble i tak się składało, że przypadkowo Egmont miał już te tłumaczenia w szufladkach. Koszty takich tłumaczeń powinny więc być niższe.

Aaaa właśnie zapomniałem - oprócz DC Deluxe w pierwszej połowie 2016 roku Egmont wydał jeszcze 2 tomy z listy niemieckiej, czyli Superman/Batman Wrogowie Publiczni i Supergirl. Czyli to jeszcze zwiększyło liczbę dubli tuż przed premierą polskiej edycji WKKDC. Ja bym tego nie nazwał negocjacjami i współpracą w dobrej wierze. 10 takich samych komiksów, chociaż chwilę wcześniej było głównie N52 to dla mnie za duży "zbieg okoliczności". Zresztą pisałem o tym i na swoim blogu i na starym forum, zatem już kończę temat z mojej strony.

Offline Kyms

« Odpowiedź #898 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 16:21:22 »
zatem już kończę temat z mojej strony.
W końcu coś rozsądnego z Twojej strony. Jeszcze gdybyś mógł to przenieść na swoją vendettę skierowaną do Egmont to byłoby ekstra  :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #899 dnia: Cz, 05 Styczeń 2023, 17:04:48 »
Zabawna sytuacja. Zobaczyłem to dopiero jak przenosiłem ostatnio Kolekcję. Tom WKKDC #70 Robinsona ma zabawny mały błąd. Po otwarciu komiksu i na grzbiecie jest tytuł "Złota Era". Ale na przedniej okładce jest "Złoty Wiek". ;)