Autor Wątek: Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics  (Przeczytany 202265 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline R3wolw3rowi3c

Odp: Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics
« Odpowiedź #825 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 21:40:46 »
Eaglemoss R.I.P.    :'(

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #826 dnia: Cz, 14 Lipiec 2022, 23:26:05 »
Eaglemoss R.I.P.    :'(

Tzn. ?

Zakończyli wydawać kolekcję czy wydawnictwo przestało istnieć ?
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline R3wolw3rowi3c

« Odpowiedź #827 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 07:44:41 »

Offline Takesh

« Odpowiedź #828 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 08:10:56 »
Nie wiedziałem, że zły E ma aż taką moc....  :o

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #829 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 08:33:06 »
Dlatego szkoda, że polska edycja nie wychodziła na maksa, do ostatniego numeru, ile by dało rady przed zatonięciem.

@DOWN
:)
« Ostatnia zmiana: Pt, 15 Lipiec 2022, 10:03:46 wysłana przez Bazyliszek »

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #830 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 09:26:42 »
Zbankrutowali przez WKKDC, nikt tego nie chciał kupować bo śmierdziało i było słabo wydane więc zakończyli przed czasem, ale straty były tak ogromne, że musieli ogłosić upadłość...kolekcje to zło!!!

Offline Maragast

« Odpowiedź #831 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 15:16:01 »
Generalnie WKKDC miało bardzo fajne tytuły ale wiele czynników sprawiło, że wydawnictwo zniechęciło do siebie klientów:
- kiepska jakość papieru w porównaniu do WKKM czy Egmontu,
- straszny smród farby - dożo większy niż u konkurencji,
- fatalna cena wydania specjalnego - podwójna objętość i potrójna cena - śmiechu warte,
- zwiększenie ceny tomów.

Kiedy pojawiła się kolekcja SBM to wiele osób zrezygnowało z WKKDC i wolało w to miejsce zakup SBM, a kiedy podniesiono cenę WKKDC to odpadła kolejna grupa klientów.

Generalnie szkoda, że wydawnictwo tak spieprzyło sprawę bo kolekcja miała bardzo fajne tytuły.

Osobna sprawa to wydania specjalne, które nie przyjęły się z kolejnego błędu wywadnictwa. Problemem wcale tu nie był zdublowany Kryzys Tożsamości bo zawierał on dodatkowe zeszyty Flasha ale cena jak na tamten okres kompletnie zniechęciła klientów - ja sam kupiłem to wydanie na allegro dużo taniej, a gdyby cena była normalna to bym kupił od wydawnictwa.

Cóż, po prostu wydawnictwo kompletnie spieprzyło tą kolekcję.

Offline xanar

« Odpowiedź #832 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 17:01:48 »
Czy ja wiem:
- ja osobiście nie miałem problemy z papierem
- fakt te pierwsze tomy śmierdziały, no ale to wiecznie śmierdzieć nie będzie
- z tym wydaniem specjalnym to faktycznie ich poniosło i jeszcze jakoś głupio się tłumaczyli, że ma lepszy papier itd. papier był chyba taki sam jak w tych zwykłych tomach, jeżeli dobrze pamiętam te komentarze
- cenę zwiększyli, bo z czasem ludzie odpadali a że DC gorzej się przedaje niż Marvel to widać po złym Egmoncie jak pourywał serie z Rebirth.

Ta kolekcja SBM to miała rewelacyjne tłumaczenie tych pierwszych tomów, to ja już wolę te śmierdzące.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline R~Q

« Odpowiedź #833 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 21:10:43 »
Śmierdziały tylko pierwsze tomy, a poza tym ten wyjątkowy aromat podczas czytania Husha czy Kołczanu... przypomina się beztroski rok 2016 :)

« Odpowiedź #834 dnia: Pt, 15 Lipiec 2022, 22:26:38 »
  Mi akurat bardziej pasowały komiksy Eaglemossu niż Hachette. Papier cieńszy, ale przyzwoitej jakości a komiksy przez to sporo miejsca na półce zajmują. Jakość druku, odwzorowanie kolorów moim zdaniem były lepsze w WKKDC. Problemów z tłumaczeniami nie stwierdziłem a i dobór historii też raczej lepszy, śmierdziały dwa czy trzy pierwsze. DC nie sprzedaje się tak dobrze jak Marvel i tyle, popularność filmów wpłynęły na rynek komiksu o wiele mocniej niż się tutaj niektórym wydaje.

Offline Kyms

« Odpowiedź #835 dnia: Pn, 18 Lipiec 2022, 14:53:03 »
W moich komiksach z Eaglemossa przeszkadzał wyłącznie odorek po otwarciu. Do dziś się utrzymuje. Kolekcja jako kolekcja wypadała fajnie. Wpadło do uzupełnienia kilka niezłych zbiorów, wydanie do dziś jest ładne. Przynajmniej jeden wydawca pamiętał, że historie podzielone na części powinno wydawać się jedna po drugiej zamiast praktykować Hachette.

Offline Geekboy

« Odpowiedź #836 dnia: Pn, 18 Lipiec 2022, 22:56:02 »
W moich komiksach z Eaglemossa przeszkadzał wyłącznie odorek po otwarciu. Do dziś się utrzymuje. Kolekcja jako kolekcja wypadała fajnie. Wpadło do uzupełnienia kilka niezłych zbiorów, wydanie do dziś jest ładne. Przynajmniej jeden wydawca pamiętał, że historie podzielone na części powinno wydawać się jedna po drugiej zamiast praktykować Hachette.

Egmont przecież też nie wydaje od razu tomu z nr 2 zaraz po wydaniu 1 - tylko w między czasie mija kilka miesięcy i wiele innych komiksów z tej samej linii wydawniczej między xD więc tutaj Hachette jest bardziej jak Egmont xD 

Offline Kyms

« Odpowiedź #837 dnia: Pn, 18 Lipiec 2022, 23:48:54 »
Trochę nie trafione porównanie. Nie mówimy o ciągu serii, ale o jednej historii podzielonej na dwie części. Nie przypominam sobie, żeby Egmont w dwóch częściach wydawał Kryzys na Nieskończonych Ziemiach czy Nieskończony Kryzys. Hachette to robi  ;)

Offline Geekboy

« Odpowiedź #838 dnia: Wt, 19 Lipiec 2022, 10:57:53 »
Trochę nie trafione porównanie. Nie mówimy o ciągu serii, ale o jednej historii podzielonej na dwie części. Nie przypominam sobie, żeby Egmont w dwóch częściach wydawał Kryzys na Nieskończonych Ziemiach czy Nieskończony Kryzys. Hachette to robi  ;)

Zostało podzielone bo zawartość była większa a to i tak wydanie w ramach prasy. Ale nie ważne kto i jak i co dzieli bo i tak większość wydawców nie wyda od razu 2 tomu.

Polityka wydawnicza polityką a kolekcja kolekcją -  ale gdzie jest teraz Hachette a gdzie jest Eaglemoss :)

Offline Kyms

« Odpowiedź #839 dnia: Wt, 19 Lipiec 2022, 12:20:31 »
Zostało podzielone bo zawartość była większa a to i tak wydanie w ramach prasy. Ale nie ważne kto i jak i co dzieli bo i tak większość wydawców nie wyda od razu 2 tomu.

Polityka wydawnicza polityką a kolekcja kolekcją -  ale gdzie jest teraz Hachette a gdzie jest Eaglemoss :)

Większość wydawców nie wyda od razu 2 tomu, bo nie dzielą głupio na kilka części jednej historii. Proste. Dobrze pamiętam, że Eaglemoss w swojej kolekcji wydał Kryzys na Nieskończonych Ziemiach w jednym tomie?