Autor Wątek: Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics  (Przeczytany 224062 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maragast

Odp: Wielka Kolekcja Komiksów DC Comics
« Odpowiedź #225 dnia: So, 27 Kwiecień 2019, 08:09:05 »
Teraz chyba nie ma nikogo kto brałby wszystko co wychodzi, bez różnicy - kolekcje/wydawnictwa. Kasa/czas/przestrzeń życiowa nie pozwalają. I widocznie zysk z kolekcji stopniał do tego stopnia, że zabawa w ten konkretny biznes już się nie klei.

Odkąd zacząłem na nowo czytać komiksy superbohaterskie (a było to po premierze Suicide Squad - film był tak beznadziejny, że zapragnęłam zobaczyć jak ten świat prezentuje się w komiksach) to kompletnie mi odbiło na tym punkcie: kupuje wszystkie 3 kolekcje (oprócz dubli WKKM i SBM) oraz wszystko Egmontu i Muchy (oprócz Deadpoola i Harley Quinn no i dubli).

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #226 dnia: So, 27 Kwiecień 2019, 09:02:01 »
Najgorszy jest ten brak Kingdome Come. Kolejny oczywisty tytuł którego nikomu nie chce się wydać z niezrozumiałych dla mnie powodów. Przecież to by poszło jak świeże bułeczki. Ale i reszta tytułów z niemieckiej listy 81-150 są naprawdę interesujące (New Gods chociażby). I najgorsze, najgorsze jest to, że tu monopol znowu będzie miał tylko jeden wydawca, a nie będzie konkurencji trzech jak po stronie Marvela. Monopole są zawsze szkodliwe dla konsumentów.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #227 dnia: So, 27 Kwiecień 2019, 09:03:45 »
Ten Kingdom Come będzie. Od razu mają wszystko wydać z Black Label?

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #228 dnia: So, 27 Kwiecień 2019, 09:15:30 »
Od razu wydali 3 tomy Potwora z Bagien, choć też nie trzeba się było śpieszyć. Ja na wznowienie KC czekam już z 10 lat. Miałbym  własne wydanie z Kolekcji jak np. Nową Granicę. Ale znowu zostałem brutalnie pozbawiony tytułu który powinien się w WKKDC ukazać. Smutno mi z tego powodu.

JanT

• Gość
« Odpowiedź #229 dnia: So, 27 Kwiecień 2019, 09:19:51 »
Od razu wydali 3 tomy Potwora z Bagien
Nie od razu:

1 - kwiecień 2018
2 - wrzesień 2018
3 - grudzień 2018

:)

Teraz z Black Label dali dwa premierowe Batmany na 80cielecie a w przyszłym roku będą wznowienia itp.

Offline Gascon200

« Odpowiedź #230 dnia: So, 27 Kwiecień 2019, 09:33:24 »
Od razu wydali 3 tomy Potwora z Bagien, choć też nie trzeba się było śpieszyć. Ja na wznowienie KC czekam już z 10 lat. Miałbym  własne wydanie z Kolekcji jak np. Nową Granicę. Ale znowu zostałem brutalnie pozbawiony tytułu który powinien się w WKKDC ukazać. Smutno mi z tego powodu.

Ale nie mogą wyjść Kingdom Come, bo w Ameryce wychodzi dopiero 7 maja, i zapewne dadzą właśnie wtedy, bądź po maju. Takiego Damned wydają, bo we wrześniu wychodzi, White Knight również wcześniej wyszedł w Ameryce. + 80 lecie w końcu jest :)

JanT

• Gość
« Odpowiedź #231 dnia: So, 27 Kwiecień 2019, 09:38:50 »
Chyba się trochę zamotałeś z tymi datami  :)

John_

• Gość
« Odpowiedź #232 dnia: So, 27 Kwiecień 2019, 09:40:43 »
Smutna wiadomość dl fanów DC która dodatkowo boli kiedy przypominam sobie ze Egmont anulował kilka serii z Rebirth. W tym kraju z DC ludzie naprawdę chcą czytać tylko Batmana i czasem Supermana. W Kolekcji DC ukazałoby się jeszcze sporo tytułów które na sto procent nigdy nie pojawią się nakładami Egmontu. Wiele klasycznych historii, tak samo jak mogliśmy je przeczytać na łamach kolekcji Marvela.

Kolejny dowód na to że ten kraj jest zMarvelizowany.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #233 dnia: So, 27 Kwiecień 2019, 09:48:59 »
To nie jest kwestia Marvelizacji. Ja bardzo chętnie sobie czytam również dobre serie z DC. Nie mamy dostępu do wyników sprzedaży. Znowu nie wiemy czy to jest kwestia sprzedaży samej Kolekcji, czy jakieś inne powody zadecydowały o tej decyzji. Ale bardzo mnie to boli i bez wyjaśnienia jest to dla mnie decyzja niezrozumiała. Ja kupuję każdy tom.
« Ostatnia zmiana: So, 27 Kwiecień 2019, 10:03:18 wysłana przez Bazyliszek »

Offline death_bird

« Odpowiedź #234 dnia: So, 27 Kwiecień 2019, 09:52:11 »
Odkąd zacząłem na nowo czytać komiksy superbohaterskie (a było to po premierze Suicide Squad - film był tak beznadziejny, że zapragnęłam zobaczyć jak ten świat prezentuje się w komiksach) to kompletnie mi odbiło na tym punkcie: kupuje wszystkie 3 kolekcje (oprócz dubli WKKM i SBM) oraz wszystko Egmontu i Muchy (oprócz Deadpoola i Harley Quinn no i dubli).

Ale piszesz wyłącznie o SH a mnie chodziło o "wszystko" - czyt. wszystkie ukazujące się miesięcznie komiksy różnych wydawnictw. Plus kolekcje (z tego co rozumiem nie kupujesz Conana i Transformers). Zatem siłą rzeczy również nie bierzesz wszystkiego co pojawia się na rynku. Bo zwyczajnie się nie da. :)

Pretensje do TM-Semic jak sądzę. ;) Najwyraźniej oni ustawili rynek "profilując" dzieciaki na początku lat 90-tych zaczynając od Marvela. Być może gdyby w roku 90-tym zaczęli od czterech serii (do Pajęczaka i Castle dorzucili Netoperka i tego gościa z S na klacie) to wtedy gusta dzisiejszych 30-40-latków byłyby inne. Sam zastanawiałem się dlaczego DC nie interesuje mnie w tym samym zakresie co Marvel (inna sprawa, że Egmont powoli, ale skutecznie leczy mnie również z Marvela) i wydaje mi się, że wpływ na to miała właśnie taka a nie inna polityka wydawnicza Semica.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Gascon200

« Odpowiedź #235 dnia: So, 27 Kwiecień 2019, 10:16:24 »
Chyba się trochę zamotałeś z tymi datami  :)

Kto, ja? Ja akurat dobrze je podałem :>

JanT

• Gość
« Odpowiedź #236 dnia: So, 27 Kwiecień 2019, 10:25:18 »
Kto, ja? Ja akurat dobrze je podałem :>
Kingdom Come wychodzi teraz siódmego maja :)

Offline Gascon200

« Odpowiedź #237 dnia: So, 27 Kwiecień 2019, 10:46:14 »
Kingdom Come wychodzi teraz siódmego maja :)

No tak, sorry, ''czasami często'' mi się to zdarza :D

Offline Szekak

« Odpowiedź #238 dnia: So, 27 Kwiecień 2019, 11:25:05 »
Akurat to, że Polska jest krajem zmarvelizowanym jest faktem, widać to choćby w ocenie filmów Marvela i DC, gdzie w porównaniu do takich ocen z IMDB widać, że Marvel ma u nas ogromne chody. Aquaman, Shazam czy Man of Steel, Wonder Woman mają niziutkie noty, poniżej 7, a każde gówienko z Marvela ma z marszu powyżej 7.

death_bird - kwestia MCU i Avengers, które ustawiło rynek u nas, tak komiksowy jak i filmowy.
« Ostatnia zmiana: So, 27 Kwiecień 2019, 11:26:46 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Gascon200

« Odpowiedź #239 dnia: So, 27 Kwiecień 2019, 12:25:01 »
Akurat to, że Polska jest krajem zmarvelizowanym jest faktem, widać to choćby w ocenie filmów Marvela i DC, gdzie w porównaniu do takich ocen z IMDB widać, że Marvel ma u nas ogromne chody. Aquaman, Shazam czy Man of Steel, Wonder Woman mają niziutkie noty, poniżej 7, a każde gówienko z Marvela ma z marszu powyżej 7.

death_bird - kwestia MCU i Avengers, które ustawiło rynek u nas, tak komiksowy jak i filmowy.

W sensie co, masz na myśli filmweb? Radzę się sugerować nie tylko nim, to raz. Dwa, sprawdzam że na FW te nowsze filmy DC (po 2016, nie liczę JL) mają ocenę blisko 7, szacując.

No i wiesz, Marvel ma takiego farta, że ma/miał Sony czy Foxa, przez co takie DC co ma 1-2 filmy aktorskie na rok przegrywa z Marvelem, który ma conajmniej 5.
Plus, sugerowanie się imdb i FW nie jest dobre, skoro jest tam pełno trolli, które dają 1 czy 10, bo film jest zbyt popularny xD na wykopie czy facebooku ktoś dał nawet jakiś post, który zachęcał by wstawiać filmom Marvela/DC złe oceny na filmwebie, bo to capeshit, a niektórzy ludzie nawet filmu nie oglądali  XDDD
A że imdb jest znacznie więcej osób, to takich akcji też jest więcej zapewne.
« Ostatnia zmiana: So, 27 Kwiecień 2019, 12:28:23 wysłana przez Gascon200 »