Autor Wątek: Richard Corben  (Przeczytany 8860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline freshmaker

Odp: Richard Corben
« Odpowiedź #45 dnia: Nd, 25 Sierpień 2024, 22:18:58 »
ok a dlaczego wymiar? w komiksie jest mgła ale jakoś mi się to nie podoba do końca. jose wrzucił dziś na fb fotki z egzemplarzami 3go tomu. ma być zgodnie z planem we wrześniu co mnie jara niemiłosiernie.
https://www.facebook.com/share/p/d4QczzDgvedfkA6C/?mibextid=WC7FNe

murky - dark, gloomy, obscure, dusky, dismal
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Sierpień 2024, 22:26:40 wysłana przez freshmaker »

Offline michał81

« Odpowiedź #46 dnia: Nd, 25 Sierpień 2024, 22:29:25 »
dlatego

aby zachować stylistykę oryginalnego tytułu, KG to tłumaczyło gdzieś na socialach

osobiście uważam, to za dobre rozwiązanie 
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Sierpień 2024, 22:32:47 wysłana przez michał81 »

Offline donT

« Odpowiedź #47 dnia: Nd, 25 Sierpień 2024, 23:02:57 »
Muvovum czyli druga czesc przygod nakoksowanego Dena w swiecie Neverwhere to wiecej, mocniej i nie mniej psychodelicznie jak w oryginale. Jako kontynuacja wychodzi z powierzonego zadania z tarcza, a autor poszerza uniwersum, wprowadzajac nowych bohaterow, watki oraz miejsca (nie wspominajac o nowych potwornosciach). Robi to niezwykle umiejetnie, a bardzo plynna lektura dostarcz tyle samo frajdy co czesc pierwsza. Fabula prowadzona jest totalnie nieprzewidywalnie, a od historii nie sposob jest sie oderwac nie poznawszy jej finalu. Rysunkowo - stary Corben, czyli maestria pelna piersia. Jak dla mnie Muvovum to najlepsze co wyszlo w tym roku. Czekam na 3.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #48 dnia: Pn, 26 Sierpień 2024, 00:05:46 »
ok dzięki - rozumiem z mw. nie podoba mi się ale ok jest jakiś zamysł.

Offline donT

« Odpowiedź #49 dnia: Nd, 15 Wrzesień 2024, 11:59:05 »
Kolekcja komiksow Corbena od Dark Horse, po kilkumiesiecznym poslizgu, w koncu nabiera zalozonego pierwotnie tempa. I bardzo dobrze, bo chyba na zadne tytuly nie czekam tak bardzo jak na Corbenowe starocia, ktore od lat nie byly wznawiane. W te srode ukazal sie Den Vol.3 Children of Fire i wczoraj nareszcie znalazl miejsce na mojej polce. Po przekartkowaniu - surprise, surprise! - nakoksowanego golasa biegajacego z wywalonym szlongiem tu nie uswiadczymy. Akcja nadal dzieje sie w krainie Neverwhere, ale skupia sie na innych bohaterach. Ciekawy zabieg, ale to tyle co moge na chwile obecna powiedziec (jak na razie, jeszcze nie czytalem). Najnowszy tom bogaty jest w dodatki, bo oprocz przedmowy, poslowia oraz calkiem pokaznej kolorowej i czarno-bialej galerii zawiera listy od czytelnikow oraz co najciekawsze - przedruk fragmentu Grim Wit #2 z 1972 gdzie Den ukazal sie po raz pierwszy. Jak dla mnie to genialne posuniecie pozwalajace porownac obie inkarnacje glownego bohatera. Czesc 4 juz niedlugo, bo pod koniec pazdziernika. Czekam niecierpliwie!

Offline freshmaker

« Odpowiedź #50 dnia: Pn, 16 Wrzesień 2024, 13:46:28 »
czekam aż do mnie zjedzie vol3 - zazdro!

tymczasem kg czeka na wyniki sprzedaży MW zanim wezmą się za den-a, więc pewnie nie jest kolorowo.

Offline donT

« Odpowiedź #51 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 11:15:08 »
Dimwood bedzie kolejnym tytulem z wydawanej obecnie przez Dark Horse kolekcji. Jest to nigdy niepublikowany, ostatni tytul jaki Corben stworzyl przed smiercia. Jesli wszystko pojdzie zgodnie z planem, to dostaniemy go kwietniu 2025. Najpierw jednak beda Den 4 (pazdziernik) oraz Den 5 (luty 2025).

Wiecej tu:
https://www.darkhorse.com/Blog/4188/richard-corbens-dimwood-to-be-published-for-the-fi

Patrzac na to o czym obecnie dyskutuje sie na forum, podejrzewam, ze malo kogo to obejdzie, ale ja jaram sie niesamowicie.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #52 dnia: Cz, 19 Wrzesień 2024, 13:51:03 »
świetny news! mam nadzieję, że potem puszczą coś starszego - może w końcu rowlf? do któregoś kolejnego tomu wstęp pisał ed piskor, ale widzę, że jeszcze nie do dimwood.