Autor Wątek: Uniwersum DC  (Przeczytany 80042 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: Uniwersum DC
« Odpowiedź #465 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 14:31:56 »
Logo to logo w DC też musieli zmienić swojego czasu, ale grzbiety robią jak chcą, to samo Mucha.
Chociaż te Batmany Knightfall też robią po swojemu, pewnie jest tak, że jedne rzeczy mogą zmieniać a innych nie mogą ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline HugoL3

« Odpowiedź #466 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 15:35:19 »
Mnie bardziej drażni różnica formatów i te przeklęte obwoluty...
Nie rozumiem czemu np Rok pierwszy, Azyl Arkham, Gotyk mają większy format i obwoluty a Sekta, TDKR i inne już nie.
Sorry, jeśli ktoś je lubi.  U mnie same przeszkody z nimi związane...
A Marvel faktycznie ładdnie, ale szkoda że po paru latach zaczął kolor w logo im przeszkadzać. Tzn jedyny problem jest w Epikach Pająka, bo pozostałe serie mają to jednolicie.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #467 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 15:39:47 »
Nie rozumiem czemu np Rok pierwszy, Azyl Arkham, Gotyk mają większy format i obwoluty a Sekta, TDKR i inne już nie.

Bo Sekta, TDKR i inne nie są wydane jako DC Deluxe?

Offline xanar

« Odpowiedź #468 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 15:40:09 »
A Marvel faktycznie ładdnie, ale szkoda że po paru latach zaczął kolor w logo im przeszkadzać. Tzn jedyny problem jest w Epikach Pająka, bo pozostałe serie mają to jednolicie.

No bo tak sobie wymyślili, że format powiększony to ma być jakiś tam ekstra i dali obwolutę. Sekta, TDKR to jest bieda format, nie jest powiększony i nie ma obwoluty.

Offline michał81

« Odpowiedź #469 dnia: Wt, 31 Styczeń 2023, 17:21:21 »
Marvel i jeden format? Jest na miękko, jest na twardo. Jest zwykły w klasyce, jest powiększony w Deluxe'ach i jest wyrąbany w kosmos w Limited. Tak samo jak w DC.
« Ostatnia zmiana: Wt, 31 Styczeń 2023, 17:26:49 wysłana przez michał81 »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #470 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 14:02:02 »
No dobra, coś jest w Deluxe a coś nie jest. A co o tym decyduje? Uważam, że Rok Pierwszy i TDKR powinny być w takim samym formacie, żeby na półce jakoś to wyglądało. Już pal licho czy jest obwoluta czy nie, ale niech będzie w takim samym rozmiarze.

Marvel i jeden format? Jest na miękko, jest na twardo. Jest zwykły w klasyce, jest powiększony w Deluxe'ach i jest wyrąbany w kosmos w Limited. Tak samo jak w DC.

W Marvelu od Egmontu w ogóle nie ma obwolut. Ale tak, jest różnica formatów. Nie znam nazw na pamięć, ale Wielki Projekt oraz Spider-Man Historia Życia są ciut wieksze, no i zostają giganty Eternals, Wolverine i Havok oraz Strange.

Offline xanar

« Odpowiedź #471 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 14:21:21 »
No ale nie jest, bo tak sobie wymyślili. Marvel i DC w ohc wszystko ma w obwolutach, wersje po amerykańsku.
W tym Black Label, chyba też są różne format.

Offline michał81

« Odpowiedź #472 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 14:31:04 »
W Marvelu od Egmontu w ogóle nie ma obwolut.
Nie ma obwolut bo to są dodatkowe koszta. Oryginalne DC Deluxe mają obwoluty, podobnie komiksy z DC Black Label w Prestige Format. W przypadku obwolut do DC Black Label w Prestige Format zrezygnowano, można by powiedzieć, że jest to na plus, ale patrząc na wydanie Harleen to jednak wychodzi na minus. Natomiast w przypadku DC Deluxe to teraz możemy gdybać, czy taki był wymógł licencyjny, czy też miało się to wyróżniać na tle innych wydań i być czymś ekskluzywnym i teraz Egmont ciągnie to bez sensu. Dla mnie mogliby zrezygnować z obwolut, ale z jakiegoś powodu tego nie robią.

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #473 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 15:58:39 »
(...) patrząc na wydanie Harleen to jednak wychodzi na minus.
W jaki sposób przejawia się ten minus w tym wypadku? Nie mam tego komiksu, choć miałem chwilę na liście zakupowej stąd moje zainteresowanie.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #474 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 16:18:08 »
W oryginalnym wydaniu obwoluta była półprzezroczysta i przedstawiała twarz w makijażu Harley Quinn, podczas gdy na okładce była "surowa" twarz Harleen Quinzel.

Offline michał81

« Odpowiedź #475 dnia: Śr, 01 Luty 2023, 16:20:32 »
W jaki sposób przejawia się ten minus w tym wypadku? Nie mam tego komiksu, choć miałem chwilę na liście zakupowej stąd moje zainteresowanie.
U nas okładka wygląda tak:

A tu filmik pokazujący oryginał w obwolucie

Offline psychoszoku

« Odpowiedź #476 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 09:45:26 »
Aaaa, to jest świetne! :o
Takie wydanie brałbym od razu.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #477 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 10:13:27 »
Jeden z najładniejszych komiksów w mojej kolekcji. Obwoluta też jest niczego sobie bo jest twarda i sztywna. Niemal nie do zagięcia.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #478 dnia: Cz, 02 Luty 2023, 10:52:29 »
Zmartwiłem się, gdy zobaczyłem jak to wyszło u nas. Tym bardziej że dało się wydać Śmierć rodziny z podobną obwolutą. No ale może to lepsze czasy były.

Offline stab

« Odpowiedź #479 dnia: Nd, 19 Luty 2023, 21:47:27 »
Z Marvelem jestem w miarę na bieżąco, teraz przyszedł czas nadrobić trochę DC. Aktualnie zbieram Kolekcje od Hatchette i mam kilka pojedynczych DC deluxe i Black Label. Do tego wszystko co jest dostępne z Latarniami. Warto jeszcze coś nadrobić? Superman Bendisa podobno jest spoko, coś jeszcze z serii które jeszcze są dostępne w normalnej sprzedaży?

edit.
Do tego obecnie jest reset niektórych serii, warto w to wchodzić?
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Luty 2023, 21:49:04 wysłana przez stab »