Autor Wątek: Uniwersum DC  (Przeczytany 80237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Uniwersum DC
« Odpowiedź #255 dnia: Nd, 25 Kwiecień 2021, 19:23:51 »
Ogólnie kolejny scenariusz z tezą, mający gdzieś charaktery, uwarunkowania i możliwości danych postaci.
Coś słabo czytałeś tą historię. Taylor charaktery bohaterów pisze bardzo dobrze i zgodnie z tym jak są postrzegani przez czytelników. A jeszcze bardziej to widać w serii uzupełniające DCeased: Hope at World's End wychodzącej cyforwo.
Mają przegrać i koniec, bez względu na wszystko. Takich sytuacji nie lubię.
Rozumiem, że przeczytałeś wszystkie 3 (4) tomy i stąd takie wnioski? Nie będę spoilerował jak się całość zakończy, ale to jest dopiero pierwszy rozdział.
W Marvel Zombies też w sumie wszyscy przegrywają. ALe tam chociaż to z jajem zrobili. Jako wyraźną parodię. No i Kirkman zdecydowanie lepiej pisze, niż Taylor.
Czy czytałeś coś więcej poza pierwszą serią Marvel Zombies, która wyszła w WKKM? Tak w ogóle to założenia na Marvel Zombies jak i Dceased są całkowicie inne, a jedynym wspólną cechą są zombie. Poczytaj sobie kolejne serię i zobacz jak szybko pomysł Marvel zjada swój ogon, by finalnie chcą powtórzyć sukces Dceased, wypluwa coś co nazywa się Marvel Zombies: Resurrection, które jest bardzo słabą podróbą pomysłu z DC. Dceased trzyma poziom od początku do końca. Oczywiście nie jest to wybitny komiks, ale też takim nie miał być.
« Ostatnia zmiana: Nd, 25 Kwiecień 2021, 19:25:44 wysłana przez michał81 »

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #256 dnia: Nd, 25 Kwiecień 2021, 20:42:05 »
Wirus w świecie DCeased jest inteligenty. Postacie nie są bezmózgimi zombiakami tylko istotami które wykorzystują wszystkie swoje możliwości i umiejętności by rozprzestrzenić wirusa.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #257 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 10:39:42 »
Mam wrażenie że Egmont trochę przekombinował z wydawaniem ligi sprawiedliwości w ramach Universum DC. Najpierw mamy tomy od 1 do 4 ligi oraz batman ktory się smieje tom 2 zawierający m.in. zeszyty 1-5 serii Batman & Superman (gdy oryginalne wydanie zbiorcze ma zeszyty od 1 do 6). Potem ta wojna totalna rok łotrów która ma po pierwsze powtórzone po 4 tomie ligi zeszyty 26 -28. Po drugie zeszyt 6 serii Batman & Superman. Wydanie jest bardzo ładne, porządne ale sugeruje samodzielną historię. Dalej bedzie ciekawie. Bo w czerwcu ma być tom 6 ligi i na półce będzie brakować tomu 5  (bo po polsku nigdy nie istniał). Ciekawe jaki mają/mieli plan na wydawanie ciągu dalszego serii Batman & Superman (zaczac od tomu 2 zawierającego zeszyty 7 - 15 ) ?
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #258 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 10:54:20 »
Bo w tym roku Egmont wpadł na pomysł, że po co płacić za nową zawartość, jak może pogrubiać swoje komiksy dając tą samą zawartość w innych okładkach. Wkurzyło mnie to w "Lewiatanie" i "Nadejściu Lewiatana", a teraz słyszę, że mamy ciąg dalszy. ETZ.

Ale to tylko ludzie są winni spadku czytelnictwa komiksów. Wydawcy wcale nie.

Offline michał81

« Odpowiedź #259 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 11:41:44 »
Mam wrażenie że Egmont trochę przekombinował z wydawaniem ligi sprawiedliwości w ramach Universum DC.
Nie przekombinował, tylko wydawał na podstawie dwóch edycji - amerykańskiej oraz Urban Comics.

Najpierw mamy tomy od 1 do 4 ligi oraz batman ktory się smieje (tom 1)
To jest wydanie amerykańskie.

batman ktory się smieje tom 2 zawierający m.in. zeszyty 1-5 serii Batman & Superman (gdy oryginalne wydanie zbiorcze ma zeszyty od 1 do 6).
To jest wydanie Urban Comics. Te zeszyty są ważne dla zrozumienia wydarzeń z Doom War i Batman Death Metal.

Potem ta wojna totalna rok łotrów która ma po pierwsze powtórzone po 4 tomie ligi zeszyty 26 -28. Po drugie zeszyt 6 serii Batman & Superman.
A tu są dwa tomy złączone w jeden na podstawie wydań Urban Comics. Co do powtórzenia zeszytów to one znowu są ważne w kontekście Doom War, a ten tom ma funkcjonować jako samodzielna historia, więc musiało się to tutaj znaleźć.
Jakbym miał przewidywać, to błąd powstał stąd, że Liga była wydawana bardzo szybko u nas. Urban Comics nie miał jeszcze gotowej edycji Totalnej Wojny i ich Liga też jest wydana inaczej.

Wydanie jest bardzo ładne, porządne ale sugeruje samodzielną historię. Dalej bedzie ciekawie. Bo w czerwcu ma być tom 6 ligi i na półce będzie brakować tomu 5  (bo po polsku nigdy nie istniał).
Może to jest błąd w zapowiedziach. Proponuje pisać co @gluty oraz na profilu facebookowym Świata Komiksu, aby numer tego tomu poprawili.

Ciekawe jaki mają/mieli plan na wydawanie ciągu dalszego serii Batman & Superman (zaczac od tomu 2 zawierającego zeszyty 7 - 15 ) ?
Nie będzie ciągu dalszego serii Batman & Superman. To co wydali potrzebne było do zrozumienia wydarzeń w Doom War oraz nadchodzącym Batman Death Metal. Kolejna historia z tej serii nie ma powiązań z Death Metal.

Bo w tym roku Egmont wpadł na pomysł, że po co płacić za nową zawartość, jak może pogrubiać swoje komiksy dając tą samą zawartość w innych okładkach. Wkurzyło mnie to w "Lewiatanie" i "Nadejściu Lewiatana", a teraz słyszę, że mamy ciąg dalszy. ETZ.

Ale to tylko ludzie są winni spadku czytelnictwa komiksów. Wydawcy wcale nie.
Jakby wydali tak jak w wydaniach amerykańskich to byś narzekał, że masz niepokolei jak robiłeś to w przypadku Dr Strange.
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Kwiecień 2021, 11:48:28 wysłana przez michał81 »

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #260 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 13:05:50 »
Ja narzekam na to, że kupuję tom "Lewiatan" za 80 zł okładkowe, który ma napisane, że liczy 7 zeszytów. Otwieram a tam się okazuje, że jeden zeszyt jest powtórzony z Action Comics. Czyli mam 6 zeszytów w cenie 7. "Wojnę Totalną" będę miał dopiero po świętach majowych, ale już widzę, że będę klął na niego jeszcze bardziej. ETZ.

Online xanar

« Odpowiedź #261 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 13:22:19 »
Po pierwsze to nie kupujesz tego za 80 okładkowej ;D
Po drugie to masz 7 zeszytów a jak nawet jest powtórzony w innym wydaniu to ten zeszyt nie znika i nadal jest 7 ;D
Możesz nie kupować tej "Wojny Totalnej", to przynajmnie będzie mnie spamu na forum ;D

Drodzy admini możecie trochę przystopować waszego ulubieńca, bo już widzę ten spamerski hejt na Egmont w każdym możliwym temacie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #262 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 13:24:11 »

Nie będzie ciągu dalszego serii Batman & Superman. To co wydali potrzebne było do zrozumienia wydarzeń w Doom War oraz nadchodzącym Batman Death Metal. Kolejna historia z tej serii nie ma powiązań z Death Metal.

Nie czytałem serii oryginalnej więc nie znam jej poziomu, jednakże taka forma wydania niestety uniemożliwia lub mocno utrudnia wydanie tej serii w przyszłości (gdyby okazała się rewelacyjna lub ważna w kontekście innych wydarzeń).

Może to wszystko efekt tego, że jesteśmy bardzo blisko wydań oryginalnych (np. nie da się wydać 4 tomu Supermana czy Action Comics bo oba mają mieć premierę dopiero w maju).

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #263 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 13:30:29 »
Po pierwsze to nie kupujesz tego za 80 okładkowej ;D
Po drugie to masz 7 zeszytów a jak nawet jest powtórzony w innym wydaniu to ten zeszyt nie znika i nadal jest 7 ;D
Możesz nie kupować tej "Wojny Totalnej", to przynajmnie będzie mnie spamu na forum ;D

Drodzy admini możecie trochę przystopować waszego ulubieńca, bo już widzę ten spamerski hejt na Egmont w każdym możliwym temacie.

Właśnie pokazałeś przykład spamerskiego hejtu tym kolejnym takim swoim postem, który wcale nie odnosi się do danego tematu, a jest tylko przywalaniem się do mnie. Jak w dwóch różnych komiksach wydawnictwo dubluje ten sam zeszyt to moim zdaniem jest to brzydka zagrywka z ich strony, bo muszę zapłacić więcej, za coś co już mam. I to tylko dlatego, że specjalnie połączono to z nowymi treściami. Ty możesz nie widzieć problemu w takich praktykach. Dla mnie jest to duża sprawa, zwłaszcza że się powtarza.

Offline Takesh

« Odpowiedź #264 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 14:13:32 »
@Bazyliszek
Pisałem już wcześniej, żebyś opublikował listę komiksów, jakie posiadasz i na bieżąco ją uaktualniał. Wtedy wydawcy, w tym Egmont, będą wiedzieli CO mają wydawać.

#ListaBazyliszka

Offline michał81

« Odpowiedź #265 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 14:19:13 »
Nie czytałem serii oryginalnej więc nie znam jej poziomu, jednakże taka forma wydania niestety uniemożliwia lub mocno utrudnia wydanie tej serii w przyszłości (gdyby okazała się rewelacyjna lub ważna w kontekście innych wydarzeń).
Jeśli mieli by wydawać serię Batman & Superman to by nie wydawali tego pod szyldem Batman Który się Śmieje. Nic nie utrudnia. Jeśli będzie fabularnie ważna to zawsze można wydać tą historię jako one-shota. Dziś widziałem zapowiedź kolejnego zeszytu (chyba na batcave) i jakoś nic ciekawego w tej serii nie ma. To są wspólne przygody Batman i Superman w duchu serii z lat 2000.
Może to wszystko efekt tego, że jesteśmy bardzo blisko wydań oryginalnych (np. nie da się wydać 4 tomu Supermana czy Action Comics bo oba mają mieć premierę dopiero w maju).
Dokładnie, zbliżamy się coraz bardziej do zrównania z wydaniami zagranicznymi.

Dla mnie jest to duża sprawa, zwłaszcza że się powtarza.
Czemu zatem nie piszesz o takich powtórkach w kolekcjach. Przypomnę tylko, że Kolekcja Superbohaterów dublowała dużo pojedynczych zeszytów z debiutami nawet z WKKM. Tam milczysz tu plujesz jadam.
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Kwiecień 2021, 15:25:16 wysłana przez michał81 »

Offline Teli

« Odpowiedź #266 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 15:07:13 »
Czemu zatem nie piszesz o takich powtórkach w kolekcjach. Przypomnę tylko, że Kolekcja Superbohaterów dublowało dużo pojedynczych zeszytów z debiutami nawet z WKKM. Tam milczysz tu plujesz jadam.

Lepiej. Ostatni numer testu "Bohaterowie i złoczyńcy" dubluje się niemal 1:1 z WKKDC, a on on jeszcze zachęca żeby jak najwięcej ludzi kupowało w imię większego dobra. Ale przecież to kolekcje. Im wszystko wolno :)

Offline LukCook

« Odpowiedź #267 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 15:38:27 »
"Wojnę Totalną" będę miał dopiero po świętach majowych, ale już widzę, że będę klął na niego jeszcze bardziej. ETZ.

Guilty pleasure level Bazyliszek.

Jak z góry zakładasz, że Ci się nie spodoba to nie kupuj. A jak wiesz, że będziesz klął to później nie narzekaj.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #268 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 16:14:57 »
@UP
Nie kupiłbym, tylko że to jest ciąg dalszy Ligi Sprawiedliwości. I chcę to czytać dalej. Musiałem kupić DD3 i DD 0 mimo, że dubluje część materiału po Kolekcji, bo chciałem poznać treść nowego materiału.

@Teli
Jest chyba różnica jak jedno wydawnictwo dubluje drugie, a tym że to samo wydawnictwo wstawia ten sam materiał do dwóch różnych swoich komiksów w odstępie 3 miesięcy.

@michał81
Dziękuję, że drugi raz potwierdzasz, że Egmont robi to samo co Hachette. Czyli wcale nie jest lepsze, jak próbujesz ciągle "udowadniać". Zawsze krytykowałem jak Hachette dawało te same zeszyty w SBM, które były już w WKKM. Na szczęście ostatnio jest coraz mniej takich praktyk - ostatni raz w tomie o Superior Spider-Manie pół roku temu. To już się kończy.

To, że chcę by wyszła nowa Kolekcja i dlatego kupuję te 4 zeszyty testowe, chociaż to duble, to mój tok rozumowania. Inaczej B&ZKKDC mogą nie wyjść. Namawiam też do tego myślących podobnie do mnie i tych którzy tych komiksów nie kupili wcześniej (@Lavender Blue). Ale całkowicie rozumiem tych którzy olewają test, bo są tam same duble. Też ogólnie nie lubię dubli. To jest wyjątek potwierdzający regułę.

Offline SawiK

« Odpowiedź #269 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 17:47:03 »
bo chciałem poznać treść nowego materiału.
Hehe no właśnie tym stwierdzeniem zaorales swoje kolekcje  ;D