Autor Wątek: Uniwersum DC  (Przeczytany 80454 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online GoNzO

Odp: Uniwersum DC
« Odpowiedź #240 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 18:57:28 »
Mam nadzieję, że komuś się to przyda...

Te wykresy są bardzo przydatne i myślę, że trafiłyby do większej ilości osób jeśli wylądowałyby w osobnym wątku o chronologii takich serii. Nie ma jeszcze takiego wątku w ogólnych.
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline Burizleif

« Odpowiedź #241 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 19:13:07 »
Dobra robota, wzorowałem się na takim wykresie czytając Nowe DC Comics przed startem Odrodzenia. Graty!

Offline Pan M

« Odpowiedź #242 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 20:14:40 »
Tydzień roboty i dziesiątki wymienionych wiadomości z kolegą michał81 spowodowały zupełne przemodelowanie, ale jednocześnie zwiększenie czytelności grafiki Jak czytać DC Odrodzenie, Uniwersum DC, i nadanie jej, mam nadzieję, sensownego kształtu. Za co michałowi składam stokrotne podziękowania!

Dzięki za wrzutke, ale jedno pytanko. "Multiwersum" i "Zegar Zagłady" łączą się w jakkolwiek większy sposób z New 52 i Rebirth czy to tylko po prostu jedne z historii osadzone w ogromnym multiwersum DC idące sobie swoim własnym torem i łączące się tylko ogólnikami jak np to, że  "Multiwersum" trzyma się konceptu 52 ziemi?

« Odpowiedź #243 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 20:32:36 »
  Mała prośba, moglibyście te swoje rozpiski dać gdzieś w większej rozdzielczości? Ściągnąłem na dysk i po powiększeniu niewiele tam widać.

Online GoNzO

« Odpowiedź #244 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 20:38:01 »
Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

« Odpowiedź #245 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 21:07:42 »
To ten sam obrazek.

Offline misiokles

« Odpowiedź #246 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 21:16:09 »
1920x3000 to całkiem duża rozdzielczosć.

Offline Burizleif

« Odpowiedź #247 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 21:27:43 »
A DC #1000 nie powinno być po tomie 1 Tomasiego Mitologia?

Online michał81

« Odpowiedź #248 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 21:33:32 »
A DC #1000 nie powinno być po tomie 1 Tomasiego Mitologia?
Nie ma to większego znaczenia. DC #1000 to zbiór różnych historii z Batmanem z okazji 1000 zeszytu. W tej chronologii rozdziela on jedną serię Detective Comics od drugiej, aby było to bardziej przejrzyste. Można przeczytać to w ten sposób, można też po Mitologii.

Dzięki za wrzutke, ale jedno pytanko. "Multiwersum" i "Zegar Zagłady" łączą się w jakkolwiek większy sposób z New 52 i Rebirth czy to tylko po prostu jedne z historii osadzone w ogromnym multiwersum DC idące sobie swoim własnym torem i łączące się tylko ogólnikami jak np to, że  "Multiwersum" trzyma się konceptu 52 ziemi?
"Multiwersum" jest niezależne od Nowego DC Comics. Można jednak znaleźć w nim bohaterów z runu Morrisona w wydanym u nas Supermanie z Nowego DC Comics oraz w wydanym Flash Forward.

Dokładna chronologia do "Zegara Zagłady"
Strażnicy->Uniwersum DC Odrodzenie-> Batman/Flash Przypinka -> Zegara Zagłady -> (luźne połączenie) Death Metal (którego jeszcze nie ma w rozpisce) .

Aby grafika była czytelna trzeba było poświęcić niektóre z elementów, np. powyższą chronologię. Kolejną zmianą jest podciągnięcie do trochę do góry serii Flash bo tam jeszcze zostały chyba 4 tomy (nie wiem jak to będzie wydane przez Egmont, sugeruje się oryginalnymi zbiorczymi) i tam też są nawiązania do wydarzeń z Flash Forward, ale seria musi się zamknąć przed Death Metal (przynajmniej run Williamsona).

Naprawdę, było sporo dyskusji co do tej chronologii pomiędzy mną a @nori, który wykonał kawał dobrej roboty i ostatecznie ja z jego wyborami do finalnej grafiki się zgadzam (bo miałem też kilka innych pomysłów).

Zaznaczę jeszcze raz. Chodziło w dużej mierze o przejrzystość grafiki.
« Ostatnia zmiana: Pn, 19 Kwiecień 2021, 22:10:54 wysłana przez michał81 »

Offline R~Q

« Odpowiedź #249 dnia: Pn, 19 Kwiecień 2021, 22:14:03 »
1920x3000 to całkiem duża rozdzielczosć.
Jak się ściąga z tapatalka to bieda a nie się kliknąć po link do pełnej wersji

Offline Piterrini

« Odpowiedź #250 dnia: Śr, 21 Kwiecień 2021, 20:50:25 »
Fragment grafiki z profilu "Komiksy Egmontu", cytuję: "oficjalna grafika wydawnictwa Egmont":

W razie gdyby obrazek "zniknął" - Death Metal w 4 tomach będzie wydany, "premiera w 2021 r.", z tego zakładam że skończy się w 2022 ;)

Plus @Nori - seria Green Arrow na grafice z poprzedniej strony łączy się z Metalem zeszytem 32 (ze środka tomu 5), na pewno są powody dlaczego jest tak a nie inaczej na grafice, po prostu tak duża przerwa między wierszami (tom 5 GA a Metal) rzuciła mi się w oczy... W sumie Nightwing też z przerwą, to nie ma się co czepiać :)

Fajne te grafiki, ktoś pisał żeby wrzucić w osobny wątek a ja bym sugerował żeby pierwszy post (w tematach) był taki "ogólny", może moderator/admin "zakładać" i w miarę możliwości dołączać do głównego posta sugerowane materiały (np. tutaj taka chronologia, w tematach kolekcji aktualna lista tomów itd., plus linki do postów "istotnych", jak to działa na innych forach...). Wiem powinienem napisać w temacie "sugestie...", ale to i tak nie przejdzie (wymaga nieporównywalnie większego zaangażowania w forum), więc...

Online michał81

« Odpowiedź #251 dnia: Śr, 21 Kwiecień 2021, 20:55:53 »
Fragment grafiki z profilu "Komiksy Egmontu", cytuję: "oficjalna grafika wydawnictwa Egmont":

W razie gdyby obrazek "zniknął" - Death Metal w 4 tomach będzie wydany, "premiera w 2021 r.", z tego zakładam że skończy się w 2022 ;)
No właśnie mnie to zastanawia. Była informacja o wydaniu omnibusa Death Metal. W Wojnie Totalnej nie ma wspomniane, że będą 4 tomy.

Plus @Nori - seria Green Arrow na grafice z poprzedniej strony łączy się z Metalem zeszytem 32 (ze środka tomu 5), na pewno są powody dlaczego jest tak a nie inaczej na grafice, po prostu tak duża przerwa między wierszami (tom 5 GA a Metal) rzuciła mi się w oczy... W sumie Nightwing też z przerwą, to nie ma się co czepiać :)
Zgadza się. Pisałem, że kilka rzeczy zostało poświęconych, aby grafika była bardziej czytelna. To są szczegóły, które nie będą i tak wpływały na lekturę znacząco.
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Kwiecień 2021, 20:58:40 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #252 dnia: Nd, 25 Kwiecień 2021, 15:50:47 »
Dceased 1 okazało się słabiutkie. Ani scenariusz, ani rysunki nie porywają, zachwycają, wciągają. Mocno średniawe czytadło wyszło. Bohaterowie są bezradni, bo tak zakłada scenariusz. Strasznie nie lubię takiego postawienia sprawy, że jak bohaterowie są dobrzy, to nic nie mogą zrobić. Ale jak stają się źli, to rozwalają wszystkich jednym palcem.

Marvel Zombies wyszły o wiele lepiej, mimo jeszcze gorszych rysunków.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #253 dnia: Nd, 25 Kwiecień 2021, 16:33:49 »
Po pierwsze. To nie jest w ramach DC Odroczenie. Po drugie nie zgodzę się z opinią odnośnie tego komiksu. W większości komiksów bohaterowie radzą sobie bez żadnych ofiar nawet z najbardziej zaskakującym i największym zagrożeniem. Tutaj jest sensowniej. Są straty zanim herosi sie połapia o co chodzi.  Ponadto każde małe zwycięstwo kosztuje.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #254 dnia: Nd, 25 Kwiecień 2021, 19:01:55 »
Spoiler: PokażUkryj
Skoro Flash mógł zarazić pozostałych ludzi na Ziemi, to wcześniej mógł ich też tak pozabijać. Znaczy tych zarażonych, żeby ocalić zdrowych. A Superman nie musiał z nim iść na czołówkę, tylko mógł go spalić z orbity. Kapitan Atom wylatywał w powietrze już masę razy, ale tu jest chyba pierwszy raz, jak nie udało się go wywalić w kosmos, żeby nie zrobił krzywdy innym. Marsjanin nagle pojawia się znikąd, bo wirus był taki skryty, choć wcześniej rozwalał ich brutalną siłą. I nikt go nie wykrył. Ogólnie kolejny scenariusz z tezą, mający gdzieś charaktery, uwarunkowania i możliwości danych postaci. Mają przegrać i koniec, bez względu na wszystko. Takich sytuacji nie lubię.

W Marvel Zombies też w sumie wszyscy przegrywają. ALe tam chociaż to z jajem zrobili. Jako wyraźną parodię. No i Kirkman zdecydowanie lepiej pisze, niż Taylor.