Autor Wątek: Uniwersum DC  (Przeczytany 80050 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Raveonettes

Odp: Uniwersum DC
« Odpowiedź #480 dnia: Nd, 19 Luty 2023, 22:01:35 »
Z Marvelem jestem w miarę na bieżąco, teraz przyszedł czas nadrobić trochę DC. Aktualnie zbieram Kolekcje od Hatchette i mam kilka pojedynczych DC deluxe i Black Label. Do tego wszystko co jest dostępne z Latarniami. Warto jeszcze coś nadrobić? Superman Bendisa podobno jest spoko, coś jeszcze z serii które jeszcze są dostępne w normalnej sprzedaży?

edit.
Do tego obecnie jest reset niektórych serii, warto w to wchodzić?
Ja Ci polecam serie Dceased i Injustice (przynajmniej te tomy pisane przez Tom Taylora). Do tego Gotham Central, ale nie wiem czy wszystkie tomy można jeszcze dostać. Aha i Superman Bendisa absolutnie nie jest spoko:)

Offline Necr09

« Odpowiedź #481 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 10:55:09 »
Tak jak wyżej, też polecam Injustice i DCEased,
z DC Deluxe jeżeli nie masz:
- Batman Ziemia Jeden wszystkie trzy tomy,
- Superman. Amerykański Obcy - Supka nie trawie, ale ten komiks był dla mnie świetny,
- Omega Man i Mister Miracle - oba od Kinga, mi nie podeszły, ale generalnie tu na forum opinie były pozytywne,
- Green Arrow - jedna z najlepszych rzeczy jaką New52 wydało,
- Kryzys na nieskończonych ziemiach - punkt startowy DC od 1986 roku,
- Superman. Czerwony syn - przyjemny elseworld z komunistycznym Supkiem w roli głównej,

DC Black Label jeżeli nie masz:
- Seria Biały Rycerz - dla mnie najlepsze co ostatnimi czasy DC wydało z Batmanem,
- Rorschach - zaskakująca dobra pozycja od Kinga,
- Lucyfer 1-3 od Mike'a Carey'a
- Batman. Imposter - genialne rysunki A. Sorrentino

poza tym:
- Batman. Knightfall - chyba nie trzeba przedstawiać :D
- Ptaki Nocy. Wielkie Łowy & Tajemnice i morderstwa - najsłynniejsza kobieca drużyna w DC,
- Batman. Świat - nieobowiązkowo, raczej jako ciekawostka

New52 się chyba w większości wyprzedało już, a z Rebirth czytałem tylko Aquamana i Green Arrowa to za bardzo nie pomogę :)
FGO: 758,469,198

Offline laf

« Odpowiedź #482 dnia: Pn, 20 Luty 2023, 11:57:51 »
@Necr09, świetne polecanki  :D
Dorzucę od siebie Sagę o Potworze z Bagien Moore'a, a także, jako poszerzenie wiedzy o bohaterkach uniwersum, Catwoman Brubakera i Wonder Woman Rucki (DC Deluxe, po 3 tomy)

Online michał81

« Odpowiedź #483 dnia: So, 25 Luty 2023, 18:18:17 »
Poniżej grafika najbliższych wydarzeń prowadzących do Dark Crisis, czyli kolejnego ważnego wydarzenia w uniwersum DC, dokonującego w nim pewnych zmian i przetasowań na arenie superbohaterów. Urban Comics ma już wszystko wydane, więc pewnie będzie u nas wyglądać to tak samo.

1) Nieskończona granica (zawiera „Infinite Frontier” #0–6 oraz „Infinite Frontier: Secret Files” #1)
2) Nieskończona granica: Justice League Incarnate (zawiera Justice League Incarnate #1-5)
3) Shadow War (zawiera Shadow War Alpha #1, Batman #122-123, Robin #13-14, Deathstroke Inc. #8-9, Shadow War Zone #1, Shadow War Omega #1)
4) Dark Crisis On Infinite Earths tom 1 (zawiera Justice League #75, Dark Crisis #0 FCBD Special Edition, Justice League: Road to Dark Crisis #1, Dark Crisis #1-3, Dark Crisis: Worlds Without a Justice League – Superman #1, Dark Crisis: Worlds Without a Justice League – Green Lantern #1, Flash #783-785)
5) Dark Crisis On Infinite Earths tom 2 (zawiera Dark Crisis #4-7, Flash #786, Dark Crisis: Worlds Without a Justice League – Wonder Woman #1, Dark Crisis: Worlds Without a Justice League – Green Arrow #1, Dark Crisis: Worlds Without a Justice League – Batman #1, Dark Crisis War Zone #1, Dark Crisis : The Deadly Green #1, Dark Crisis: Dark Army #1 + Dark Crisis : Big Bang #1)

« Ostatnia zmiana: So, 25 Luty 2023, 19:23:25 wysłana przez michał81 »

Offline Kandor

« Odpowiedź #484 dnia: So, 25 Luty 2023, 19:02:37 »
Najpierw szok bo w USA to wydadzą inaczej, ale potem...Francuzi, tak (jestem w temacie)? :-) OK, no to czekam na tegoroczne ( zapewne już jesienne, w okolicach moich urodzin) zapowiedzi pana Tomasza Egmonta:-)

Offline Kyms

« Odpowiedź #485 dnia: So, 25 Luty 2023, 19:19:18 »
Poniżej grafika najbliższych wydarzeń prowadzących do Dark Crisis, czyi kolejnego ważnego wydarzenia w uniwersum DC, dokonującego w nim pewnych zmian i przetasowań na arenie superbohaterów. Urban Comics ma już wszystko wydane, więc pewnie będzie u nas wyglądać to tak samo.

1) Nieskończona granica (zawiera „Infinite Frontier” #0–6 oraz „Infinite Frontier: Secret Files” #1)
2) Nieskończona granica: Justice League Incarnate (zawiera Justice League Incarnate #1-5)
3) Shadow War (zawiera Shadow War Alpha #1, Batman #122-123, Robin #13-14, Deathstroke Inc. #8-9, Shadow War Zone #1, Shadow War Omega #1)
4) Dark Crisis On Infinite Earths tom 1 (zawiera Justice League #75, Dark Crisis #0 FCBD Special Edition, Justice League: Road to Dark Crisis #1, Dark Crisis #1-3, Dark Crisis: Worlds Without a Justice League – Superman #1, Dark Crisis: Worlds Without a Justice League – Green Lantern #1, Flash #783-785)
5) Dark Crisis On Infinite Earths tom 2 (zawiera Dark Crisis #4-7, Flash #786, Dark Crisis: Worlds Without a Justice League – Wonder Woman #1, Dark Crisis: Worlds Without a Justice League – Green Arrow #1, Dark Crisis: Worlds Without a Justice League – Batman #1, Dark Crisis War Zone #1, Dark Crisis : The Deadly Green #1, Dark Crisis: Dark Army #1 + Dark Crisis : Big Bang #1)
Chcąc mieć gruntowne przygotowanie to powinniśmy jeszcze nadrobić podbudowę do Shadow War, która miała miejsce na łamach "Robin" i "Deathstroke Inc.". Nie są to obowiązkowe lektury, ale brak znajomości tych serii nie da nam pełnego zrozumienia "Shadow War". Pewnie Egmont nie puści u nas tych serii. Najważniejsze, żebyśmy dostali komiksy z Twojej listy, będzie i tak dobrze.

Swego czasu postreszczałem wydarzenia przedstawione w "Shadow War", śmierci JL i "Dark Crisis". Gdyby kogoś to częstujcie się. W przypadku "Dark Crisis" ominąłem większość tie-inów, za dużo ich było więc wolałem sobie odpuścić.
https://uniwersumdccomics.com.pl/2022/04/07/shadow-war/
https://uniwersumdccomics.com.pl/2022/04/27/smierc-ligi-sprawiedliwosci-w-justice-league-75/
https://uniwersumdccomics.com.pl/2022/06/12/dark-crisis/
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Online michał81

« Odpowiedź #486 dnia: So, 25 Luty 2023, 19:29:21 »
Ubran Comics wydał komplet serii "Robina" i "Deathstroke Inc." do Shadow War. Zresztą oni już mają w zapowiedziach Planet Lazarus tom 1 z 2.
Egmont pewnie też by wydawał więcej, gdyby nie porażka jaką była u nas inicjatywa DC Odrodzenie. Do tej pory można kupić komplet komiksów jakie wyszły z Odrodzenia, po prawie 6 latach, więc się nie ma co się dziwić Egmontowi, że jest zachowawczy. Ciekawe czy czasem nie zmielą tych zalegających komiksów.
« Ostatnia zmiana: So, 25 Luty 2023, 19:31:55 wysłana przez michał81 »

Online michał81

« Odpowiedź #487 dnia: So, 25 Luty 2023, 22:05:22 »
Chcąc mieć gruntowne przygotowanie to powinniśmy jeszcze nadrobić podbudowę do Shadow War, która miała miejsce na łamach "Robin" i "Deathstroke Inc.". Nie są to obowiązkowe lektury, ale brak znajomości tych serii nie da nam pełnego zrozumienia "Shadow War". Pewnie Egmont nie puści u nas tych serii.
Nie do końca się z tym zgodzę. Wystarczyłoby, aby Egmont do wydania zbiorczego Shadow War dołożył zeszyt Deathstroke Inc. #7 i on by dużo wyjaśnił i byłby świetnym prologiem. Tam jest wręcz streszczenie fabularne najważniejszych wydarzeń z "Robina" i "Deathstroke Inc.". Dzięki temu zabiegowi ten crossover byłby bardziej czytelny bez konieczności wydawania całych dwóch serii. Ale to jest Egmont, bazujący na gotowcach.
« Ostatnia zmiana: So, 25 Luty 2023, 22:22:57 wysłana przez michał81 »

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #488 dnia: So, 25 Luty 2023, 23:33:37 »
Egmont pewnie też by wydawał więcej, gdyby nie porażka jaką była u nas inicjatywa DC Odrodzenie. Do tej pory można kupić komplet komiksów jakie wyszły z Odrodzenia, po prawie 6 latach, więc się nie ma co się dziwić Egmontowi, że jest zachowawczy. Ciekawe czy czasem nie zmielą tych zalegających komiksów.
Jestem właśnie na początku przygody z „DC Odrodzenie” i sam się zastanawiam co Egmontowi poszło nie tak? Poziom większości „jedynek” jest lepszy lub porównywalny do tego co dostaliśmy w Marvel Now. Może zbyt wiele serii dostaliśmy na raz? Jeśli chodzi o dostępność to nie do końca się zgodzę - nie wszystkie tomy są dostępne (np. Nightwing czy Harley Quinn), sporo „jedynek” dostało dodruki (Batman, Flash, Nastoletni Tytani). Na pewno zupełnie nietrafionym pomysłem były srebrne, psuedolimitowane okładki - one faktycznie zalegają i niejednokrotnie miałem problem z tym, ze tom pierwszy jest dostępny ale nie w okładce „białej”. Stąd mam nadzieje ze jednak pozostałe tomy nie trafia na przemiał bo wtedy z drugiej ręki będą chodzic za naprawdę spore pieniądze ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #489 dnia: Nd, 26 Luty 2023, 00:16:01 »
Wyszli z założenia, że jak Marvel Now tak dobrze się sprzedaje to poszli od razu szerzej z Rebirth, ale najwyraźniej ludzie kupują tylko Batmana, zaryzykowali i poszło. Oprócz Ligi i Batmana to spoko serie były no i Harley Quinn, akurat te co urwali było najlepsze  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline xanar

« Odpowiedź #490 dnia: Śr, 08 Marzec 2023, 19:09:13 »
Czytał ktoś tą Ligę Bendisa, tak jak go lubiłem, tak od jego Supermana się odbiłem a patrząc po ocenach to z tą Ligą to jakiś dramat jest.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Archie

« Odpowiedź #491 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 15:31:02 »
No niestety, ta Liga od Bendisa jest słaba. Chłop chyba już wiedział, że będzie opuszczał DC, bo widać że pisał to tak na pół-gwizdka. Szkoda kasy i to nawet "przełomowe" Justice League  #75 Williamsona to kicha, tak jak całe Dark Crisis. Trzeba poczekać jak będzie wyglądała ta nowa seria w 2023 co to już jest na horyzoncie.
Lord Acton (1834-1902): "All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely."
Luke Cage: "Shit happens. Every day, in every city, on every corner. Shit muthafuckin' happens. And it can happen to you."

Offline Kyms

« Odpowiedź #492 dnia: Cz, 09 Marzec 2023, 17:24:07 »
Był potencjał, a wyszło takie dosyć "nic". Wrzucił nowego przeciwnika, potłukli się troche z nim i właściwie tyle. Nawet nie wykorzystał potencjału nowych postaci jak Black Adam czy Naomi. Jest masa lepszych Lig od tej
Zapraszam na portal o DC https://uniwersumdccomics.com.pl/

Zapraszam na portal o serialach https://serialomaniak.com/

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #493 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 11:02:32 »
W Odrodzeniu DC i Action Comics i Superman obie serie są poświęcone Clarkowi Kentowi. Z zapowiedzi na okładce "Tego który spadł" wychodzi na to że jedna teraz będzie o przygodach Johna. I tak już na razie zostanie, tak?

Online michał81

« Odpowiedź #494 dnia: Śr, 15 Marzec 2023, 11:40:51 »
W Odrodzeniu DC i Action Comics i Superman obie serie są poświęcone Clarkowi Kentowi. Z zapowiedzi na okładce "Tego który spadł" wychodzi na to że jedna teraz będzie o przygodach Johna. I tak już na razie zostanie, tak?
Action Comics będzie opowiadało o Clarku, Superman będzie skupiał się na Jonie (od Jonathana), a nie Johnie.