Autor Wątek: Uniwersum DC  (Przeczytany 80182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michał81

Odp: Uniwersum DC
« Odpowiedź #270 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 18:04:49 »
Musiałem kupić DD3 i DD 0 mimo, że dubluje część materiału po Kolekcji, bo chciałem poznać treść nowego materiału.
Chciałbym zwrócić uwagę, że kolekcje wznawiały komiksy jakie już wyszły wcześniej. Bez takich wznowień nie miałbyś do tej pory np. Batmana Hush, o którego cały czas prułeś swoją paszczę. Finalnie są też nowi czytelnicy egoisto, którzy nie kupowali kolekcji, tak jak ty nie kupowali komiksów Egmontu przed 2012.

@Teli
Jest chyba różnica jak jedno wydawnictwo dubluje drugie, a tym że to samo wydawnictwo wstawia ten sam materiał do dwóch różnych swoich komiksów w odstępie 3 miesięcy.
Są wydawcy którzy w ciągu pół roku to robią to samo co teraz Egmont i to nie z jednym czy dwoma zeszytami, a całym tomem, więc nie oburzaj się tak nagle bo powinieneś już do tego przywyknąć.

Dziękuję, że drugi raz potwierdzasz, że Egmont robi to samo co Hachette.
Zatem nie rozumiem twojego ciągłego ględzenia o tym że Egmont jest zły. Wydaje inaczej jak Hachette - źle. Robi tak samo jak Hachette - też źle. Albo przestań czytać komiksy, albo przestań trollować.

Jest opcja trzecia wrzucaj memy jak to potrafisz, kiedy nie masz nic sensownego do powiedzenia. ;)
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Kwiecień 2021, 18:49:06 wysłana przez michał81 »

Offline Leyek

« Odpowiedź #271 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 18:16:16 »

To jest wydanie Urban Comics. Te zeszyty są ważne dla zrozumienia wydarzeń z Doom War i Batman Death Metal.
A tu są dwa tomy złączone w jeden na podstawie wydań Urban Comics. Co do powtórzenia zeszytów to one znowu są ważne w kontekście Doom War, a ten tom ma funkcjonować jako samodzielna historia, więc musiało się to tutaj znaleźć.

Widzę, że ogarniasz temat, więc dopytam. Mam kupione Batman Metal 1-3 i Batman, który się śmieje 1. Planuję kupować Batman Death Metal (z taką nazwą nie można odpuścić ;) ).

Rozumiem, że Batman, który się śmieje 2 i Wojnę Łotrów też należałoby wziąć? Czy może,  któryś z nich można odpuścić. Ligę Sprawiedliwości mam nadzieję, można odpuścić?

Offline michał81

« Odpowiedź #272 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 18:42:42 »
Widzę, że ogarniasz temat, więc dopytam. Mam kupione Batman Metal 1-3 i Batman, który się śmieje 1. Planuję kupować Batman Death Metal (z taką nazwą nie można odpuścić ;) ).

Rozumiem, że Batman, który się śmieje 2 i Wojnę Łotrów też należałoby wziąć? Czy może,  któryś z nich można odpuścić. Ligę Sprawiedliwości mam nadzieję, można odpuścić?

Odeśle do tego artykułu, który popełniłem odnośnie co trzeba i co warto przeczytać przed Batman Death Metal (można bez logowania na facebooku). Grafikę z tego artykuły wrzucałem też tutaj na forum.
Liga jest ważna dla zrozumienia wydarzeń Wojny Totalnej-Roku Łotrów, np. co się stało z Lexem, że ma moce jakie ma, kim jest Totalność, itp. Batman Metal, Liga Sprawiedliwości Scotta Syndera, Wojna Totalna oraz Batman Który się Śmieje to jest taka podstawa do Batman Death Metal. Finalnie najważniejszy jest wg mnie Batman Metal, Batman Który się Śmieje oraz Wojna Totalna-Rok Łotrów aby pojąć jak doszło do Death Metal.
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Kwiecień 2021, 18:59:07 wysłana przez michał81 »

Offline R~Q

« Odpowiedź #273 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 19:19:43 »
Zachciało mi się współczesnego DC i wymyśliłem, że będę kupował (i czytał ;) ) komiksy znajdujące się wewnątrz zielonych ramek na tym obrazku:

Co Forumowicze na to? Czy to przystępny zestaw? Nie ominie mnie coś "ważnego"? ;)

Offline Leyek

« Odpowiedź #274 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 19:20:21 »
@ michał81
A Zegar zagłady jakoś z Dark Nightsami się łączy? Czy coś innego jest pod niego potrzebne (oprócz oczywiście Strażników i tego chudziutkiego wprowadzenia do Uniwersum DC)?

Offline michał81

« Odpowiedź #275 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 19:26:16 »
@ michał81
A Zegar zagłady jakoś z Dark Nightsami się łączy? Czy coś innego jest pod niego potrzebne (oprócz oczywiście Strażników i tego chudziutkiego wprowadzenia do Uniwersum DC)?
To co dodatkowo powinieneś przeczytać znajduje się po prawej stronie grafiki;

Polecę jeszcze opracowanie @Kelena
https://www.facebook.com/swiatkomiksu/videos/189587886330583

Co Forumowicze na to? Czy to przystępny zestaw? Nie ominie mnie coś "ważnego"? ;)
Powiem tam, jak chcesz czytać Superman to wybierz serię Superman oraz Action Comics z Odrodzenia, tym bardziej, że wybierasz dwa tomy z Drogi do Odrodzenia mu poświęcone, a Superman jest kontynuacją jednego z nich. Te serie są dużo lepsze od tych z Uniwersum napisanych przez Bendisa.

Zaskakuje mnie wybór Flash Rok Pierwszy, to jest część runu Williamsona, gdzie dorzuca swoje 3 grosze do genezy tego bohatery, ale w kontekście swojej historii.

Polecam Trzech Jokerów.
« Ostatnia zmiana: Pn, 26 Kwiecień 2021, 19:43:34 wysłana przez michał81 »

Offline LukCook

« Odpowiedź #276 dnia: Pn, 26 Kwiecień 2021, 19:59:17 »
Jeżeli chcesz czytać Batmana Tyniona to polecam przeczytać run Kinga. Batman Tyniona zaczyna się bezpośrednio po Kingu. Według mnie run Kinga jest bardzo dobry i ważny dla Batmana. Mnie podobał się bardziej niż Batman Snydera.

Offline R~Q

« Odpowiedź #277 dnia: Cz, 29 Kwiecień 2021, 14:28:45 »
Powiem tam, jak chcesz czytać Superman to wybierz serię Superman oraz Action Comics z Odrodzenia, tym bardziej, że wybierasz dwa tomy z Drogi do Odrodzenia mu poświęcone, a Superman jest kontynuacją jednego z nich. Te serie są dużo lepsze od tych z Uniwersum napisanych przez Bendisa.

Zaskakuje mnie wybór Flash Rok Pierwszy, to jest część runu Williamsona, gdzie dorzuca swoje 3 grosze do genezy tego bohatery, ale w kontekście swojej historii.

Polecam Trzech Jokerów.
Myślałem, że skoro to miękki restart, to zaczęcie od numerów 1 Batmanów i Supermanów z Uniwersum będzie dobrym pomysłem. Mówisz, że zaczęcie od Supermanów Bendisa nie jest najlepsze? A co z Batmanami? Kinga nie zamierzam czytać.

Michael_Korvac

• Gość
« Odpowiedź #278 dnia: Pt, 30 Kwiecień 2021, 19:00:01 »

Zdjęcie wstawiłem ogólnie, dla tematu. Rozchodzi się o jedno: w jednym z komiksów, w "Droga do Odrodzenia. Superman: Ostatnie dni Supermana" zauważyłem... Batkrowę w jaskini Batsy'ego. Pojawiła się ona nagle, wyłaniając się ,,zza kadru": zauważyła Supermana i do niego podeszła. To tak w skrócie. I co do jasnej ciasnej, w jaskini Mrocznego Rycerza ona sobie tam poczynia?! Czy bat-mućka jest jakąś ,, wyspecjalizowaną" krową? Po co Wayne/Batman miałby ją trzymać przy sobie, co wiązałoby się z jej utrzymaniem?  8) O, mammo! Batkrowa! I to jest to... Ach, te komiksy!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #279 dnia: So, 01 Maj 2021, 05:49:29 »
Żeby mieć bat-mleko do bat-płatków. Duh.

Offline LukCook

« Odpowiedź #280 dnia: So, 01 Maj 2021, 10:13:55 »
Myślałem, że skoro to miękki restart, to zaczęcie od numerów 1 Batmanów i Supermanów z Uniwersum będzie dobrym pomysłem. Mówisz, że zaczęcie od Supermanów Bendisa nie jest najlepsze? A co z Batmanami? Kinga nie zamierzam czytać.

Superman z Odrodzenia bije na głowę męki Bendisa. Przeczytałem 2 pierwsze tomy Supermana i 2 Action Comics - jest kiepsko. Bendis nie czuje postaci, rozwiązanie fabularne są bez sensu.

Bardzo podoba mi się Detective Comics Tomasiego, tutaj znajomość Odrodzenia jest nie potrzebna. Chociaż DC w Rebirth był bardzo dobry.

Kinga ciągle polecam, właśnie skończyłem czytać drugi raz - tom po tomie i podobał mi się dużo bardziej niż za pierwszym razem. Scenariusz z pomysłem i konsekwentnie prowadzona akcja. O niebo lepiej niż szaleństwa Snydera, które pasują do Metalu ale nie do regularnej serii Batmana.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #281 dnia: So, 01 Maj 2021, 11:16:27 »
Oj, chyba Dr Fate będzie musiał odwracać to co Bendis zrobił w Ujawnieniu. :) Albo zrestartują to w kolejnym reboocie. Teraz tylko czekam aż DC zorientuje się, że stary Bendis już nic fajnego nie napisze i że się nie nadaje do pisania Supermana.

Offline LukCook

« Odpowiedź #282 dnia: So, 01 Maj 2021, 12:32:26 »
Oj, chyba Dr Fate będzie musiał odwracać to co Bendis zrobił w Ujawnieniu. :) Albo zrestartują to w kolejnym reboocie. Teraz tylko czekam aż DC zorientuje się, że stary Bendis już nic fajnego nie napisze i że się nie nadaje do pisania Supermana.

Już się zorientowali, AC i Supka przejął Johnson.

Offline Darth_Simon

« Odpowiedź #283 dnia: Nd, 02 Maj 2021, 18:39:15 »
Ktoś się orientuje dlaczego w stanach Action Comics złapało takie opóźnienie w stosunku do Detective Comics. Na starcie Rebirth AC mialo numer okolo 970 a DC okolo 930. Teraz po okolo 5 latach AC ma nr 1030 a DC 1035.
Dark side of the Force is the pathway to many abilities some consider to be unnatural - Chancelor Palpatine to Anakin Skywalker

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #284 dnia: Nd, 02 Maj 2021, 18:57:30 »
@UP
Bendis.