Dokładnie. Stare Ultimate dawno już nie istnieje. Chyba, że właśnie np. ta historia je w jakiś sposób przywróci, chodź wątpię.
Zakończenie Spider-Men II interpretowane jest jako przywrócenie Ultimate Universe. I chyba jeszcze w jakimś jednym komiksie było ujawnione, że to uniwersum wciąż istnieje.
Wydaje mi się, że zamysłem Hickmana i samego Marvela podczas Secret Wars było stworzenie jednego uniwersum. Koncept jednak szybko upadł, bo i tak szybko dostaliśmy różne linie czasowe, alternatywne rzeczywistości, spider-verse itp.
Wygląda zatem na to, że na koniec poskładano do kupy nie tylko jedno uniwersum, ale całe multiwersum. Z drobnymi zmianami. Zagraniczne strony, które podały tego newsa, także przewidują, że to może być inkursja starego ultimate z nowym. Oczywiście dopuszczają także możliwość, że to będzie zderzenie z 616 lub jeszcze czymś innym.
Mi opcja zderzenia z 616 wydaje się mało prawdopodobna. To już było. Przywrócenie klasycznego Ultimate przywitałbym z otwartymi ramionami. Chciałbym wreszcie się dowiedzieć co Ganke zrobił z Lego dla Gwen, że dostał buziaka