Autor Wątek: Tomb Raider  (Przeczytany 12360 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pestak

Odp: Tomb Raider
« Odpowiedź #60 dnia: So, 29 Listopad 2025, 13:35:50 »
Pytanie: wiadomo czy Scream wznowi też pozostałe tomy na kredzie? Była gdzieś jakaś informacja?

« Odpowiedź #61 dnia: So, 29 Listopad 2025, 18:55:48 »
Pewnie zobaczą jak pójdzie sprzedaż jedynki i na podstawie tego stwierdzą czy dalsze tomy dostaną dodruki na kredzie
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Online amsterdream

« Odpowiedź #62 dnia: So, 29 Listopad 2025, 20:54:08 »
Jeszcze nikt do tej pory nie porównał? :o
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Crono

« Odpowiedź #63 dnia: So, 29 Listopad 2025, 21:36:46 »
Na Facebooku World od Tomb Raider jest kilka zdjęć. Dodruk tomu 1 jest wyraźnie cieńszy od pierwszego wydania, przez co rysunek Lary na grzbiecie nie zmieścił się w całości. Nie wygląda to źle i nie wiem jak jest w oryginale, ale może lepiej by było gdyby go przeskakiwali. Natomiast co do kolorów i tytułów historii, to jest zdjęcie wrzucone z pierwszej strony Maski meduzy. Tytuł wygląda w końcu normalnie, a kolory są odpowiednio nasycone. Osoby które tak spartaczyły pierwsze wydanie powinny dostać kilka lat przymusowych robót w kamieniołomie. Tak samo osoba która zdecydowała to wydać pierwotnie na offsecie.

Online amsterdream

« Odpowiedź #64 dnia: So, 29 Listopad 2025, 21:41:41 »
Nie mam FB :(
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Crono

« Odpowiedź #65 dnia: So, 29 Listopad 2025, 21:54:48 »

Offline komiks

« Odpowiedź #66 dnia: So, 29 Listopad 2025, 21:59:27 »
W końcu wydali porządnie z poprawionymi tytułami. Liczę, że Sylwek zrobi porównanie wideo.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline MacLeSkr

« Odpowiedź #67 dnia: So, 29 Listopad 2025, 22:09:18 »
Wydanie USA też jest cieńsze i też ma mniejszy obrazek na grzbiecie, dokładnie jak w tym naszym nowym wydaniu. Kurde, kusi. Jak się sprzeda, to tom 2 i 3 też niby mają dodrukować na kredzie. Tom 4? Obstawiam, że jak się wyprzeda, to za 2-3 lata też dostaniemy go na kredzie.

Offline Crono

« Odpowiedź #68 dnia: So, 29 Listopad 2025, 23:26:49 »
Mnie też kusi, ale w zasadzie tylko pierwszy tom. Trzeciego jeszcze nie doczytałem do końca, nawet nie pamiętam gdzie skończyłem i co czytałem, tak to było nudne a rysunki brzydkie/niejakie. Dzisiaj odebrałem z paczkomatu tom 4 i tylko go przekartkowałem, ale znowu - rysunki strasznie brzydkie. Dlatego zastanawiam się tylko nad dokupieniem tomu 1 na kredzie, ale jednocześnie pozostawienie 1-4 na offsecie.

Offline Adolf

« Odpowiedź #69 dnia: Pn, 01 Grudzień 2025, 03:52:55 »
Wydaje mi się, że to wydanie na kredzie jeszcze będzie mieć dodruki :)

Afery z grzbietem żadnej nie ma się na razie co doszukiwać, wręcz przeciwnie - wygląda to tak jak na oryginale. Załączam zdjęcie wydania od Dark Horse, rozmiarowo nie widzę żadnych różnic, choć obrazek u Screama jest bardziej blady, nawet w offsecie był żywszy.

Bardziej mnie zastanawia jak Screamowcy skonstruowali szerszy obrazek w wydaniu offsetowym.

Offline nori

« Odpowiedź #70 dnia: Pn, 01 Grudzień 2025, 20:30:32 »
Świeży nabytek, wrzuciłem info do wątku z kolekcjami, tutaj pozwolę sobie przekleić pierwsze wrażenia a sam wpis uzupełnię sporą dawką dodatkowych fotek.

Wydawnictwo Scream wreszcie zaserwowało nam czwarty tom serii Tomb Raider, która na naszym rynku zasłynęła przede wszystkim z niby porządnego wydania (choćby słuszny format) jednocześnie totalnie spierniczonego pod pewnymi aspektami przez wydawcę (zły papier, niestaranna edycja), który do tego robi debili ze swoich czytelników.

Niestety czwarty tom też wydany jest na offsecie. Tak, obecnie na forum mamy różne dyskusje na temat papieru, ja żadnego nie preferuję, uważam że niektóre komiksy lepiej prezentują się na offsecie, niektóre na kredzie i fajnie jak u nas są wydawane z dbałością o ten aspekt. Niestety, Tomb Raider to komiks, który był specjalnie przygotowywany w oryginale do druku na kredzie, a polski wydawca na przekór zaserwował offset, bo tak, bo podobno lepiej. To takie specjalne wydanie dla znawców komiksu (to cytat jakby co). Bosze, jakie banialuki i kity Scream wciska, niesamowite że ktoś się na to łapie. Chyba że wtedy będzie czuł się jako znawca. Albo znafca.

Czwarty tom to offset niestety, bo tak pasuje do wcześniejszych wydań, jednocześnie... wznowili pierwszy tom. Na kredzie. Tutaj facepalm i szkoda sobie więcej mordę strzępić, lepiej zobaczyć, jak to się prezentuje.

Powyżej spis treści, otrzymujemy tutaj następujące historie:
- Zmyłka (org Origins)
- Tomb Raider 0 (uzupełnienie regularnej serii)
- Tomb Raider 1/2 (uzupełnienie regularnej serii)
- Podróże część 1-12 (org Journeys, całość serii)
- Epifania (org Epiphany)
- Przejęcie (org Takeover)
- Arabskie Noce (org Arabian Nights)
- Największy ze wszystkich skarbów (The Greatest Treasure of All)

Dodatkowo w albumie znajdziemy wstęp, galerię i krótką historię w wersji Manga.

Czyli prawie komplet, gdyż gdzieś wcięło historię "Scarface's Treasure", no i "Dark Aeons", ale to już "inny świat". Niestety Archiwa też nie zbierają crossoverów, ale to już wina praw itp.

Ogólnie, całkiem spora cegła, jest co czytać, jest też co oglądać, choć niestety rysunkowo jest rożnie, a niektóre historyjki to takie wow - aż do przesady eksponują wielkie (słowo użyte z premedytacją) "atrybuty kobiecości", jednocześnie wcale nie serwując ładnej szaty graficznej. Ot, wychodzą specyficzne koszmarki. Ale żeby nie było, takich naprawdę fajnych, ładnych rysunków też jest tutaj całkiem niemało.

Przykładowe fotki:

Album robi wrażenie i prezentuje się super, ale naprawdę, te plansze wiele, wiele tracą na źle dobranym papierze! Ja rozumiem że wydawca upiera się, by kontynuować swoją bledną decyzję i wciskanie ciemnoty, ma do tego pełne prawo, ale kurcze, ten album kosztuje dwie i pół stówki! Kiedy ludzie zaczną głosować portfelem?

Taaa, sam kupiłem...

Podsuwanie cen, pierwsze trzy tomy z dnia premiery:
Archiwa 1: 408 stron, cena: 199,99 zł (na Gildii za 149,90 zł)
Archiwa 2: 488 stron, cena: 249,99 zł (na Gildii za 187,40 zł)
Archiwa 3: 424 stron, cena: 229,99 zł (na Gildii za 172,40 zł)
Archiwa 4: 528 stron, cena: 269,99 zł (na Gildii za 255,01 zł)

Offline Crono

« Odpowiedź #71 dnia: Pn, 01 Grudzień 2025, 22:47:20 »
Wydaje mi się, że to wydanie na kredzie jeszcze będzie mieć dodruki :)

Afery z grzbietem żadnej nie ma się na razie co doszukiwać, wręcz przeciwnie - wygląda to tak jak na oryginale. Załączam zdjęcie wydania od Dark Horse, rozmiarowo nie widzę żadnych różnic, choć obrazek u Screama jest bardziej blady, nawet w offsecie był żywszy.

Raczej nie jest ten obrazek bledszy niż w wersji offsetowej, po prostu na tym zdjęciu widać cień padający na Larę, co pewnie powoduje ten efekt. Spójrz na jej ramię, tam kolory są odpowiednio nasycone.