Autor Wątek: The Punisher  (Przeczytany 251574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kandor

Odp: The Punisher
« Odpowiedź #780 dnia: Nd, 18 Czerwiec 2023, 22:57:38 »
Chodziło o to aby zasygnalizować, że komiks wydano w Polsce i poproszono polskich artystów o stworzenie takich charakterystycznych grafik na okładki. Każdy z naszych komiksiarzy odcisnął na takiej okładce swoje piętno. To było fajne, ale w końcu Marvel zaprotestował i w ostatnich kilku Essentialach już tego nie było. Mi się podobało, ale oczywiście mamy wysyp narzekaczy, że po co to, dlaczego, że powinna być oryginalna, amerykańska sztampa. Mandragora zrobiła kawał dobrej roboty: nie dość że komiksy lepiej wydrukowano, na świetnym papierze, w sztywnej oprawie, ładnie zszyte, to jeszcze chcieli dać coś naszego polskiego, z lekka prowokacyjnego, ale zdecydowanie oryginalnego. Wyszło tego tylko 11 tomów, ale może i AŻ 11 tomów. Jak się komuś nie podoba, to niech nie kupuje, ja niestety nie mam obecnie swojego egzemplarza. Zostawcie (na portalach aukcyjnych) komuś kto wciąż nie narzeka i akceptuje ten/te wydania jako całość. Wbrew pozorom Marvel to kiedyś wznowi, nie wierzę w takie bzdury, że "skasowali" Punishera. W ciągu dekady (pewnie to kwestia 3-5 lat) będą nowe wznowienia, nowe kolekcje i nowe serie z Punisherem. Marvelowi kasa czytelników nie śmierdzi, jak każdej innej dużej firmie.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #781 dnia: Nd, 18 Czerwiec 2023, 23:14:09 »
Bo jeśli mamy rysunki od Romity Seniora, to one mi się jednak bardziej podobają niż tego polskiego artysty. Ten rysunek zbyt mi przypomina słabe prace Klausa Jansona. Ale poza tym te Essentiale są świetne. Dokupiłem niedawno Conana, Punishera mam od 15 lat. Resztę teraz pewnie też bym dokupywał. Ale po pierwsze ceny tych komiksów skoczyły i to się robi droga impreza. Po drugie leci Kolekcja Marvel Origins gdzie te komiksy o Spider-Manie czy DD wyjdą w całości. Essential z Ghost Riderem zaczyna mi się podobać i może będę na niego polował. Tych z Wolverine taniej wyjdzie kupić w nowym wydaniu Egmontu. X-Men niby niezłe, ale część zawartości zdublowało Hachette.

Offline Xmen

« Odpowiedź #782 dnia: Pn, 19 Czerwiec 2023, 00:37:34 »
Faktycznie ta okładka zostawia piętno, lepiej bym tego nie ujął.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #783 dnia: Pn, 19 Czerwiec 2023, 07:44:43 »
Bazyl, ale musisz przyznać, że okładka Marka Oleksickiego do Wolverine 1 jest niczego sobie.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline donT

« Odpowiedź #784 dnia: Pn, 19 Czerwiec 2023, 11:57:55 »
Chodziło o to aby zasygnalizować, że komiks wydano w Polsce i poproszono polskich artystów o stworzenie takich charakterystycznych grafik na okładki.
Doskonale wiem, o co chodzilo. Been there, done that.

To było fajne, ale w końcu Marvel zaprotestował i w ostatnich kilku Essentialach już tego nie było.
Pomysl - tak, wykonanie - niekoniecznie. W projekt zamieszani byli bardzo przyzwoici tworcy, ale obiektywnie mowiac - to nie sa ich najlepsze prace. Kazdy moze je z latwoscia zgooglowac i ocenic samemu. Oprocz naprawde fajnego Wolverina autorstwa Oleksickiego, nie popisali sie za bardzo. Nie przyszlo Ci do glowy, ze moze to dlatego Marvel przestal sie na lokalne okladki zgadzac?

Mandragora zrobiła kawał dobrej roboty: nie dość że komiksy lepiej wydrukowano, na świetnym papierze, w sztywnej oprawie
Mandragora chciala ukroic sobie kawalek tortu jaki byly w tamtym momencie raczkujace jeszcze wydania "eksluzywne". To wtedy wlasnie Egmont odpalil sie z MK i cenami w oklicy 80-100zl. Eksluzywne Essentiale przeczyly idei tanich, grubych i dostepnych ksiazek telefonicznych, ktore Marvel sprzedawal po 15 dolarow. Do tego jebitnie przestrzelili naklady i sprzedawali to przez cala lata.

Jak się komuś nie podoba, to niech nie kupuje, ja niestety nie mam obecnie swojego egzemplarza. Zostawcie (na portalach aukcyjnych) komuś kto wciąż nie narzeka i akceptuje ten/te wydania jako całość.
Jedyna spina jaka wyczuwam jest po Twojej stronie. Nikt tu na nic nie narzeka, luzno wspomnialem tylko o tych "uroczych" okladkach. W tamtych czasach wywolywaly sporo kontrowersji, ale teraz nie ma o co bic piany, te komiksy wyszly ponad 15 lat temu, kto chcial je kupic, zrobil to dawno temu.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Xmen

« Odpowiedź #785 dnia: Pn, 19 Czerwiec 2023, 12:43:16 »
Wygooglowalem cześć tych okładek i o boże, co tam się odjeba... Później ktoś dziwi się że ludzie dochodzą do wniosków typu "Polacy nie umieją rysować".
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online michał81

« Odpowiedź #786 dnia: Pn, 19 Czerwiec 2023, 13:11:36 »
Sorry ale większe bazgroły odchodzą w tych amerykańskich komiksach więc już nie przesadzajmy z tym że "Polacy nie umieją rysować".

Offline HugoL3

« Odpowiedź #787 dnia: Pn, 19 Czerwiec 2023, 15:50:50 »
Bohater jako weteran z Wietnamu wydawał mi się trochę podstarzały i anachroniczny.

Wojna trwała 20 lat, w niektórych historiach Frank ma ponad 50 lat. Oczywiście, realizmu zero w tym, że gość potrzebuje godziny albo dwóch aby w pełni się zregenerować, ale faktycznie przydałby się mu taki restart jak zaliczył np Nick Fury, który poprawcie mnie, w kulturze masowej żyje jako czarnoskóry gość z wyglądem Samuela L Jacksona, a nie ten klasyczny, stworzony jeszcze przez Stana i Jacka.
Tylko co dalej, weteran wojny w Iraku?
Biorąc pod uwagę, że Peter Parker dalej jest nikim, a już był nauczycielem i CEO firmy, to wszystko jest możliwe...

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #788 dnia: Pn, 19 Czerwiec 2023, 16:18:17 »
Tony Stark też w Wietnamie zaczął swoją karierę Iron-Mana i nikt mu wieku nie wypomina  ;)

Offline Saruman

« Odpowiedź #789 dnia: Pn, 19 Czerwiec 2023, 18:55:36 »

A może coś bardziej bieżącego - Punisher z Ukrainy? ;)

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #790 dnia: Pn, 19 Czerwiec 2023, 21:07:31 »
Frantsysk Zamok?

Online michał81

« Odpowiedź #791 dnia: Pn, 19 Czerwiec 2023, 21:16:42 »
Jest już od runu Grega Rucki.

Nick Fury, który poprawcie mnie, w kulturze masowej żyje jako czarnoskóry gość z wyglądem Samuela L Jacksona, a nie ten klasyczny, stworzony jeszcze przez Stana i Jacka.
No to cię poprawiam, bo jest obecnie dwóch funkcjonujących Nicków Fury - klasyczny (biały) oraz czarnoskóry wzorowany na Samuelu L Jacksonie.
« Ostatnia zmiana: Pn, 19 Czerwiec 2023, 21:19:37 wysłana przez michał81 »

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #792 dnia: Pn, 19 Czerwiec 2023, 22:09:57 »

Irak? Człowieku, daj spokój. :)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #793 dnia: Wt, 20 Czerwiec 2023, 00:24:30 »
Jest już od runu Grega Rucki.
No to cię poprawiam, bo jest obecnie dwóch funkcjonujących Nicków Fury - klasyczny (biały) oraz czarnoskóry wzorowany na Samuelu L Jacksonie.

Tak, wiem, na upartego to chyba nawet trzech bo w świecie 616 sprowadzono Nicka Juniora, który wygląda jak ten główny Nick z ziemii Ultimate.

Online michał81

« Odpowiedź #794 dnia: Wt, 20 Czerwiec 2023, 05:01:27 »
Tak, wiem, na upartego to chyba nawet trzech bo w świecie 616 sprowadzono Nicka Juniora, który wygląda jak ten główny Nick z ziemii Ultimate.
Tylko, że Ultimate Marvel pomimo, że istnieje nie ma teraz znaczenia (choć coś tam Hickman teraz tam będzie tworzył, to jednak nadal nie ma znaczenia). Ja mówiłem o ojcu i synu z 616. Obecnie funkcjonują obaj obok siebie, choć oryginalny pojawia się teraz rzadziej, to jednak miał sporą rolę w finale serii FF Slotta. To ody też jest wzorowany na Samuelu L Jacksonie.
« Ostatnia zmiana: Wt, 20 Czerwiec 2023, 05:04:20 wysłana przez michał81 »