Autor Wątek: The Punisher  (Przeczytany 252025 razy)

Offline Saruman

Odp: The Punisher
« Odpowiedź #705 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 15:59:36 »
Ja jestem nowy w temacie Punishera. Przeczytałem jak na razie pierwszego epika i połowę serii MAX i bardzo polecam jedno i drugie. Przy MAXie bawię się wyśmienicie. 

Offline amsterdream

« Odpowiedź #706 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 17:24:53 »
Czym ta specyfika się przejawia?

Dużo bezsensownego gore, zmiana originu, Frank ma zupełnie inną osobowość niż ten z 616.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline HugoL3

« Odpowiedź #707 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 12:13:57 »
Ale to jest fajny kontrast, aby przeczytać sobie po jednym tomie z każdej serii: Max, Marvel Knights oraz Epic.
I iść w to, co się najbardziej spodobało :)
Wolverine też był różnie przedstawiany w zależności od runu, autora, nie wspominając o rysownikach. Ale jakieś elementy wspólne zawsze były - tak samo jest z Frankiem.
Najsłabiej wypadł w uniwersum Ultimate - dostrzegłem to dopiero teraz przy okazji ostatniego tomu Utimate Spider-Mana.
Nie wypowiem się natomiast na temat obecnego Franka - tego, którego obecnie pisze Aaron w USA.
Z tych najbardziej bieżących serii to u nas wychodzi chyba tylko Savage Avengers, ale ile tam jest Franka w tym zespole to trudno mi ocenić bo nie czytałem.

Offline donT

« Odpowiedź #708 dnia: Wt, 02 Maj 2023, 12:44:48 »
Nie wypowiem się natomiast na temat obecnego Franka - tego, którego obecnie pisze Aaron w USA.

Kupa okrutna.

W ogole Punisher w ostatnich latach to rownia pochyla. Ostatni calkiem przyzwoity run, to run duetu Edmondson & Gerards z Marvel NOW. Duzo obiecywalem sobie po runie Rosenberga i Kudranskiego, ale okazal sie beznadziejny i wcale nie taki ladny. Mnie, jako wieloletniego pscyho fana Franka, troche to uwiera, ale juz dawno wyleczylem sie z kupowania tylko dlatego, ze to Punisher. Stawiam na dobre historie, a nie na kompletnosc na polce.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Dacu

« Odpowiedź #709 dnia: Pt, 05 Maj 2023, 12:17:30 »
Redukując powyższe pytanie „od czego zacząć?” proszę o waszą opinię czy lepsza na początek jest seria Epic czy seria Max?

Chodzi o zupełnie subiektywne opinie.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #710 dnia: Pt, 05 Maj 2023, 12:21:53 »
MAX

Offline donT

« Odpowiedź #711 dnia: Pt, 05 Maj 2023, 12:27:01 »
To dwie kompletnie rozne od siebie serie. Epic to klasyka, stare historie, pozne lata 80 i wczesne 90 pelna geba. MAX to wspolczesna seria dla doroslych, bardzo brutalna, przyziemna, "urealniona" (bez super-hero). To takze, dwie rozne wersje Franka - w tej klasycznej zabija, z zemsty za zamordowana rodzine, w tej drugiej - to psychopata, ktory kocha wojne i "poswieca" dla niej swoich bliskich. Obie maja swoich fanow i antyfanow. Ja lubie zarowna klasyczna jak i wersje MAX, choc jesli mialbym wybierac tylka jedna - wybieram druga.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Chmielu

« Odpowiedź #712 dnia: Pt, 05 Maj 2023, 12:31:15 »
Zależy co lubisz - jeśli klasyczny amerykański komiks to sugeruję Epic, ale dopiero "Kingpin rządzi" (wcześniej jakościowo jest różnie, można niesłusznie się zrazić).
A jeśli interesują Cię quasirealistyczne historie to można brać MAX Ennisa. Genialna seria.
To nie pandemia, to test IQ.

"Żadna ilość dowodów nigdy nie przekona idioty" /
„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” Mark Twain

Offline Saruman

« Odpowiedź #713 dnia: Pt, 05 Maj 2023, 12:49:02 »
Redukując powyższe pytanie „od czego zacząć?” proszę o waszą opinię czy lepsza na początek jest seria Epic czy seria Max?

Weź jedno, a później uzupełnij drugim. :) Ja zacząłem od epika. Lubię starsze komiksy, a był (i póki co nadal jest) tylko jeden, więc nie przytłacza ilością. Punishera MAX zakupiłem sobie niedawno. Obie serie uważam za świetne i warte przeczytania.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #714 dnia: Pt, 05 Maj 2023, 13:24:59 »
To co Chmielu napisał. Jesli nie masz dostępu do TM Semiców z lat 1995-1996, to najlepiej zacząć od drugiego tomu Epica "Kingpin Rządzi", cofnąć się do pierwszego, zrobić Marvel Knight a potem MAX.

Offline martinus100

« Odpowiedź #715 dnia: Pt, 05 Maj 2023, 18:04:47 »
Ale w pierwszym tomie Epica zaczynają się wątki które są później kontynuowane w 2 tomie więc ja bym zaczął od pierwszego. Z drugiej strony to są lata 80te i nie każdemu może to odpowiadać.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #716 dnia: Nd, 07 Maj 2023, 23:01:01 »
@UP
No właśnie. Mi się Krąg Krwi w Essentialu podobał, ale byłem już po innych TM Semicowych Punisherach. "Ostatnie Dni" rządzą. A w drugim Epicu od razu Baron rozprawia się z podstawową kwestią. Jeśli Punisher tak nienawidzi przestępców, dlaczego nie rozwali na początku największego bossa mafii jaki istnieje? Zatem Frank właśnie to robi. Albo przynajmniej próbuje. Potem podobna sytuacja powtórzy się w Sucide Run.

Chodzi o zupełnie subiektywne opinie.

Historia Jiggsaw Puzzle będzie już w Epicu "Kingpin Rules", czy dopiero w kolejnym? Texeira pokazał np. w tej historii, jak należy umiejętnie "kreskować" twarz. Żeby to nie wyglądało jak jakieś randomowe mazianie jak u Romity Juniora.
« Ostatnia zmiana: Nd, 07 Maj 2023, 23:09:58 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #717 dnia: Nd, 07 Maj 2023, 23:21:45 »
@UP
No właśnie. Mi się Krąg Krwi w Essentialu podobał, ale byłem już po innych TM Semicowych Punisherach. "Ostatnie Dni" rządzą. A w drugim Epicu od razu Baron rozprawia się z podstawową kwestią. Jeśli Punisher tak nienawidzi przestępców, dlaczego nie rozwali na początku największego bossa mafii jaki istnieje? Zatem Frank właśnie to robi. Albo przynajmniej próbuje. Potem podobna sytuacja powtórzy się w Sucide Run.

Historia Jiggsaw Puzzle będzie już w Epicu "Kingpin Rules", czy dopiero w kolejnym? Texeira pokazał np. w tej historii, jak należy umiejętnie "kreskować" twarz. Żeby to nie wyglądało jak jakieś randomowe mazianie jak u Romity Juniora.
Ani w "Kingpin Rules", ani w następnym tj. "Return to Big Nothing". Epic "Jigsaw Puzzle" zawierający historie o którą pytasz pewnie wyjdzie u nas w przyszłym roku.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #718 dnia: Wt, 09 Maj 2023, 21:57:17 »
Tak sobie przypominam te Jiggsaw Puzzle i powiem, ze spadek jakości rysunków miedzy drugą a trzecią częścią jest bardzo duży. Texeira wymiata swoją ostrą kreską, a potem dostajemy jakieś wyoblone i uproszczone wersje od jakiegoś Jamesa Shermana. Który na dodatek rysuje Jiggsawa bez jego jednego oka większego i bez przerzedzonych włosów. Nie wiem czemu wpuszczono go tutaj do tej opowieści.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #719 dnia: Nd, 14 Maj 2023, 02:36:37 »
Przed premierą 2 tomu Epica, przypominam sobie stare numery z TM Semic. Widzę że 1/92 to jest taka historia dziejąca się pomiędzy Eurotripem, a Ostatnimi Dniami. Bo tutaj Nick Fury wspomina o Europie, a chwilę wcześniej Micro opowiada o apartamencie z rockowymi pamiątkami, który właśnie wynajął i o swojej grze w czołgi. A te motywy są potem istotne w "Ostatnich Dniach" w 4/1995. Chyba dobrze kombinuję?