Autor Wątek: The Punisher  (Przeczytany 173544 razy)

Offline Rotting Hood

Odp: The Punisher
« Odpowiedź #930 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 17:43:27 »
Przeczytałam te 62 strony, kupiłam tomy 1-5, 8-9, bo tak ktoś najbardziej polecał. Tu mam pytanie czy tom 6-7 i 10 warto mieć? Czy to są całkiem inne historie niż w wymienionych wcześniej 7 tomach? Posiadam też wszystkie tomy z Tm-Semic i 3 tomy Epic, ale nie posiadam żadnego z Marvel Knights i tu też pytanie czy brać tylko tom 1 czy lepiej opuścić bo wiele komentarzy wskazuje, że męczy się tomy 2 i 3. 

Offline michał81

« Odpowiedź #931 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 18:21:38 »
Tu mam pytanie czy tom 6-7 i 10 warto mieć? Czy to są całkiem inne historie niż w wymienionych wcześniej 7 tomach?
7 tom to są pozostałe historie Ennisa jakie stworzył w MAX dotyczące Punishera i wydane w Polsce, więc jestem zaskoczony, że tego tomu nie wziąłeś kupując tomy 1-5 jego autorstwa. Tom 8 to dwie historie stworzone po odejściu Ennisa przez innych scenarzystów, które wg mnie trzymają poziom. Tom 10 to zbiór wszystkich one-shotow i mini serii jakie pozostały, jeśli podobały ci się jedno lub dwu zeszytowe historie z semica to ten tom będzie w sam raz. MAX to najlepsze co wyszło z Punisherem, czytanie czegokolwiek po nim nie wydaje się już takie dobre.

Ja osobiście lubię Punisher MK do samego końca, bo widać jak Ennis kpiąco podchodzi do Superbohaterów. W tej serii dzieje się ostra jazda po bandzie, to jest bardziej guilty pleasure, nieraz z dziwacznymi pomysłami, przy których dobrze się bawiłem.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #932 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 18:31:07 »
Jeśli nie masz Witaj w Domu Frank w innych wydaniach, to zdecydowanie polecam ci zaopatrzenie się również w 3 tomy Marvel Knighta. Ten run Ennisa mi się naprawdę podobał. I np. dopiero w 2 tomie jest "Nie upadaj w NY".

Co do Maxa to jeszcze powiem, że zapadł mi w pamięć Born. Mimo że nie lubię originów i prequeli. Ale ten komiks czytałem w Empiku jak mieszkałem w Lublinie i mam do niego sentyment. Różne były wietnamskie wspomnienia z Frankiem, ale wizja Ennisa wydawała mi się najbardziej wiarygodna. Że Castle tak by załatwiał gwałcicieli czy durnych dowódców z US Army a sam trzymał się prosto, mimo tych okropieństw wojny.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #933 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 19:07:36 »

[...] więc jestem zaskoczony, że tego tomu nie wziąłeś [...]

Ekhm, Rotting Hood to forumowiczka, nie forumowicz

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #934 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 19:18:45 »
Przyzwyczaiłam się  :D

OK, w takim razie tom 6 jest najgorszy z tej 10?

Naczytałam się przy serii Marvel Knights- tu cytat z recenzji na Gildii "Otóż w tym wybitnie MĘSKIM komiksie dla dorosłych mamy 1 wątek heteroseksualny oraz... uwaga... 5 wątków homoseksualnych. Nieźle. Do tego pan tłumacz nadal nie nauczył się przekleństw i w kółko powtarza tylko jeden, jedyny wulgaryzm, nieistotnie z czyich ust - "skurkowany". Trochę odstrasza, ale może mylne wrażenie.

Offline 79ers

« Odpowiedź #935 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 19:21:22 »
Uważam, że Witaj w domu Frank to najgorsze co przydarzyło się Punisherowi od chwili narodzin. Co kto lubi.

Offline michał81

« Odpowiedź #936 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 19:24:24 »

mój błąd którego nie powtórzę

Offline michał81

« Odpowiedź #937 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 19:27:55 »
Nie powiedziałbym że jest najgorszy, bo wg mnie jest dobry, tylko fabularnie odstaje od runów Ennisa i Aarona, po prostu te dwa runy są dużo mocniejsze. Jeśli miałbym polecić to bardziej ten tom niż Punisher MK.
« Ostatnia zmiana: Śr, 06 Marzec 2024, 20:37:16 wysłana przez michał81 »

Offline Sebo

« Odpowiedź #938 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 20:11:01 »

to już prawie jak dyskusja czy mowić "pani poseł" czy "poślica" :)

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #939 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 20:27:44 »
Posłanka jeśli już i to akurat bardzo popularna forma

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #940 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 20:38:27 »
Przyzwyczaiłam się  :D

Naczytałam się przy serii Marvel Knights- tu cytat z recenzji na Gildii "Otóż w tym wybitnie MĘSKIM komiksie dla dorosłych mamy 1 wątek heteroseksualny oraz... uwaga... 5 wątków homoseksualnych. Nieźle. Do tego pan tłumacz nadal nie nauczył się przekleństw i w kółko powtarza tylko jeden, jedyny wulgaryzm, nieistotnie z czyich ust - "skurkowany". Trochę odstrasza, ale może mylne wrażenie.
Co do wulgaryzmów w Punisher Marvel Knights to musisz brać pod uwagę to, że nie był to w założeniu imprint skierowany do dorosłego czytelnika, więc nie będzie tam przekleństw, a i przemoc jest tam tak przejaskrawiona, że nie da się jej brać na poważnie. Ja polecam, zwłaszcza pierwszy tom.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #941 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 21:16:49 »

OK, w takim razie tom 6 jest najgorszy z tej 10? .

Aż z ciekawości zajrzałem do tomu 6 i jak dla mnie to bardzo dobry tom. Jest bardzo mocna historia Dziewczęta w białych sukienka i ultra groteskowe mordobicie z redneckami w Witajcie na Bayou. Zresztą dla mnie ta seria nie ma słabych tomów, co najwyżej słabsze historie.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #942 dnia: Śr, 06 Marzec 2024, 21:28:30 »

Aż z ciekawości zajrzałem do tomu 6 i jak dla mnie to bardzo dobry tom. Jest bardzo mocna historia Dziewczęta w białych sukienka i ultra groteskowe mordobicie z redneckami w Witajcie na Bayou. Zresztą dla mnie ta seria nie ma słabych tomów, co najwyżej słabsze historie.
O tak, historia Witajcie na Bayou jest super!!!

Offline Castiglione

« Odpowiedź #943 dnia: Cz, 07 Marzec 2024, 01:12:55 »
Zdecydowanie.

Offline Sebo

« Odpowiedź #944 dnia: Cz, 07 Marzec 2024, 06:40:20 »
Posłanka jeśli już i to akurat bardzo popularna forma

Profesor Bralczyk ma inne zdanie :)

https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/Poslica;19777.html

Sorki za offtop.

Jeśli chodzi o Punisher Max to ja bym brał wszystko w ciemno. Pytanko:
l
Spoiler: PokażUkryj
Jak wiadomo biedny Barrakuda został w końcu zabity nad czym ubolewam bo to bardzo fajna postać była. Niemniej Marvel Max to se facto elseworld  pytanie więc czy Barakude wprowadzono do głownego uniwersum w którymś komiksie w 616? Dobrze by było bo Frank ma niestety siła rzeczy bardzo mało stałych , powracających wrogów. Właściwie nie licząc Kingpina  chyba tylko Jiggsawa i Saracena ( choć ten chyba też w końcu zginałbo ile mnie pamięć nie myli)